Dnes Pondělí - zatazeno 21°C
Zítra Úterý - obcasny-dest 15°C
Úterý 7. 5. 2024
Svátek má Stanislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V okolí některých pražských škol došlo k dopravním úpravám
Dav dětí jde do školy. Foto: archiv Pěšky městem

V okolí některých pražských škol došlo k dopravním úpravám

Ke zklidnění dopravy postupně dochází u pražských škol. Mění se dopravní značení, vznikají přechody. Přibývá takzvaných školních ulic, kde platí na určitý čas před a po výuce zákaz vjezdu. Informovala o tom mluvčí neziskové organizace Pěšky městem Michaela Klofcová.  

Na bezpečnost školáků dohlíží kontinuální program neziskové organizace Pěšky městem a magistrátu s názvem Bezpečné cesty do školy. Program každý rok pomůže třem pražským školám, které chtějí dopravní situace ve svém bezprostřední okolí zlepšit.

Řešení je pro každou školu projektováno individuálně. Na některých místech pomůže jednoduchá úprava nebo obnova dopravního značení, jako například na křižovatce ulic Na Parukářce a Jana Želivského u ZŠ Zahrádka pro děti s kombinovaným postižením nebo v ulici Brigádníků u ZŠ Solidarita, zcela nový přechod vzniknul v ulici Za Zámečkem u Německé školy v Praze.

Snahou je především projednat a prosadit stavební úpravy, které vytváří bezpečný prostor pro děti. Z hotových realizací lze zmínit například rekonstrukci křižovatky Nepomucká x Slávy Horníka (ZŠ Nepomucká), nebo úpravu křižovatky Topolová x Macešková x Karafiátová (ZŠ Švehlova).

U škol se po vzoru ze zahraničí v poslední době stále častěji realizují takzvané školní ulice, které po krátkou dobu před začátkem výuky, případně i po jejím skončení) vyhrazují prostor u škol pro děti a jejich bezpečný pohyb.

„Školní ulice jsou poměrně snadné opatření a školy i vedení obcí si díky němu může vyzkoušet, jaký dopad to bude mít pro školní komunitu i rezidenty. Ukazuje se, že i přes počáteční obavy je se školními ulicemi nakonec spokojeno pře 80 procent rodičů,“ uvedla k tomu Blanka Klimešová, koordinátorka programu Bezpečné cesty do školy.

Z aktuálních realizací je ke zhlédnutí zklidnění dopravy před ZŠ Solidarita na Praze 10, na začátek školního roku (4. září) zde Pěšky městem společně se organizaci Kreativní Praha a Městskou částí Praha 10 pořádají akci Školní plácek, která má nové dopravní řešení představit i řidičům.

Z dopravního hlediska se bude se jednat o uzavření krátkého úseku ulice Brigádníků pro veškerou motorovou dopravu. Zvýšení bezpečnosti dětí na cestách do školy podpoří také nový přechod pro chodce před školou a další prvky, které budou potvrzovat zklidněný charakter zóny 30 v ulicích Solidarity a Dvouletky. Pro řidiče budou vyhrazena místa v okolí, i v zónách placeného stání zde budou moci zaparkovat mezi 6 a 8 hodinou zdarma.

„Díky projektu Školní plácek máme příležitost pilotně propojit prostranství před Základní školou na Solidaritě s přilehlým parkem. Jsem hrdý na to, že Desítka s projektem uspěla jako jediná městská část. Jakkoli to je týmový úspěch radnice, chtěl bych poděkovat místostarostovi Pavlovi Šutkovi a jeho úředníkům za to, jak pečlivě vybírali lokality a jak zvládli kolegům z Kreativní Prahy představit ucelenou vizi. Věřím, že se podaří připravit taková řešení, aby propojení prostranství u školy s parkem bylo trvalé a pěší pohyb dětí zase o něco bezpečnější,” řekl k projektu starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS).

Školní ulice se od začátku školního roku objeví u ZŠ Pod Žvahovem, u několika škol v Praze 7, nebo v Radotíně. „Uvědomujeme si, že v mnoha rodinách je ranní cesta autem z různých důvodů nezbytná. Apelujeme ale na řidiče, aby se nejbližšímu okolí škol pokud možno vyhnuli, parkovali s dětmi někde dál, a pokud to možné není, aby dbali zvýšené opatrnosti a dodržovali dopravní předpisy. Jsme to my dospělí, kdo musí dávat pozor především,“ dodala Klimešová.

Organizace Pěšky městem zároveň pořádá ve školním týdnu od 18. do 22. září již sedmý ročník celorepublikové akce Pěšky do školy. Ta se koná v rámci Evropského týdne mobility, do akce se již přihlásilo na 330 škol z celého Česka, vloni zhruba 300 škol. Možnost přihlášení (pro školy, třídy i smíšené týmy školáků s rodiči) je do 10. září na webu organizace: Registrace do výzvy Pěšky do školy je otevřená.

Akce kromě fyzického rozhýbání školáků pomáhá zapojeným školám vymyslet dopravní řešení, které více myslí na pěší a cyklisty. Zapojené školy si mohou alternativní uspořádání dopravy nejprve během pěšího týdne vyzkoušet a poté jej případně přetvořit do trvalé podoby.


Autor: puc

Tragédie ve stanici Anděl

Včera ve 22:57

Patnáct minut před osmnáctou hodinou se v pondělí stala ve stanici metra Anděl na lince B tragédie. Do kolejiště spadl cestující a zemřel. Více než dvě hodiny proto nejezdilo metro mezi stanicemi Florenc a Smíchovské nádraží.

Začne rekonstrukce kanalizace v ulicích Habartická, K lipám a Za statkem

4. května 2024 v 16:31

Ve čtvrtek 9. května budou zahájeny práce na rekonstrukci kanalizace a vodovodu v ulicích Habartická, K lipám a Za statkem, s předpokladem dokončení v listopadu, včetně obnovy povrchů.

Oprava povrchu vozovky Na Jahodnici

3. května 2024 v 10:51

V termínu od 8. do 11. května bude probíhat lokální oprava povrchu vozovky na ulicích Manželů Dostálových a Kostlivého v Praze 14. Konkrétně se jedná v ulici Manželů Dostálových o úsek mezi Bajgarovou a Kostlivého a křižovatku ulic Manželů Dostálových a...

Parkování na Strahově: Fialové zóny

3. května 2024 v 07:22

Od května začalo v oblasti Břevnova platit avizované rozšíření zón placeného stání v ulicích Maratónská a Diskařská. V těchto ulicích byly zavedeny smíšené fialové zóny. Stalo se tak na základě požadavku radnice Prahy 6, která chce tímto krokem upřednostnit rezidentní...

Dopravní omezení ve Vrbově ulici

30. dubna 2024 v 08:55

Kvůli stavebním pracím na zdvojukolejnění železniční trati Branického mostu čeká řidiče letos v květnu omezení ve Vrbově ulici.

Další články
Nahoru