Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ostravské stopy: Setkání s Marceauem bylo životním zážitkem, říká Polzerová

  16:55
V seriálu MF DNES a iDNES.cz Ostravské stopy vzpomíná známá pedagožka Eva Polzerová, a to zejména na soubor Ostravská pantomima, kam přišla v roce 1964. Pominout nemohla ani legendárního francouzského mima Marcela Marceaua.
Eva Polzerová patří k velkým osobnostem kulturního života v Ostravě. (25. srpna...

Eva Polzerová patří k velkým osobnostem kulturního života v Ostravě. (25. srpna 2023) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

V první polovině 60. let patřila kulturní scéna v Ostravě k velmi dynamickým. Zvláště, co se týká mladé generace na divadelní scéně. Známým příkladem je třeba skupina kolem herce a režiséra Jana Kačera působící v Divadle Petra Bezruče.

Vedle toho ale tady existovala také Ostravská pantomima, soubor, který v roce 1959 založili divadelní režisér a autor pohádek pro děti Jiří Tibitanzl z Havířova a ostravský rodák, proslulý mim Jaroslav Čejka.

Součástí souboru posléze byla také Eva Polzerová, známá ostravská pedagožka, učitelka jevištního pohybu a pantomimy na Janáčkově konzervatoři v Ostravě.

Eva Polzerová

Významná pedagožka a pantomimická herečka se narodila v Ostravě v roce 1946. Maturitou absolvovala na jedenáctiletce v Porubě, posléze studovala na Střední knihovnické škole v Brně.

V roce 1964 se stala součástí souboru Ostravské pantomimy a podílela se na řadě úspěšných nonverbálních inscenací.

V letech 1972 až 1989 byla učitelkou tanečního a literárně-dramatického oboru a vedoucí dětského divadelního souboru Klobouček.

V 70. letech absolvovala dálkové studium taneční pedagogiky na HAMU Praha a v roce 1994 ukončila studium na katedře výchovné dramatiky DAMU Praha.

Mezi roky 1990 až 2001 působila jako odborná asistentka na pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Spolu s Hanou Cisovskou připravila program dramatické výchovy, který byl zařazen do výuky učitelů prvního stupně.

V letech 2001 až 2016 vyučovala na Janáčkově konzervatoři jevištní pohyb a pantomimu. V průběhu let 2012 až 2022 externě učila na Lidové konzervatoři v Ostravě – Přívoze.

„Historie Ostravské pantomimy pro mě začala v roce 1964, kdy jsem do souboru přišla. Vedoucím byl Jiří Tibitanzl a stálými členy byli Pavel Němec a Jiří Halečka. Občas přišel někdo nový, chvíli pobyl a už nepřišel. Zkušebnu jsme měli v Domě kultury Vítkovic (dnes Dům kultury města Ostrava – pozn. red.), byla to zkušebna herců divadla Petra Bezruče. S nimi jsme se běžně potkávali, měli tam v té době stálou scénu,“ vzpomíná Eva Polzerová.

Pantomimou se začala zabývat v roce 1963. V sedmnácti letech se rozhodla zúčastnit konkurzu do zmíněného souboru a napoprvé uspěla. Dostala se tak třeba k tvorbě pořadu Šanson a mim s ostravskou zpěvačkou bulharského původu Sirmou Zidaro.

Náročné zkoušky

Na repertoáru bylo také pásmo pro děti Pět pohádek pana principála. „Jednotlivé pohádky byly předěleny krátkými texty a písničkami. Co mi dodnes nevymizelo z paměti, byly revuálky a kostýmy, které nám navrhl výtvarník divadla Petra Bezruče Miroslav Melena. Oba pořady měly dobré ohlasy u diváků jak dospělých, tak i dětských,“ vypráví emeritní učitelka pantomimy.

„Scházeli jsme se třikrát týdně na zkouškách, které měly dvě až čtyři hodiny. Jejich průběh sestával z rozpohybování těla s využitím technik pantomimy a přípravy etud na vystoupen,“ popisuje.

Hrací pole komorního souboru se posléze rozšiřovalo a kromě Divadla Petra Bezruče přišla spolupráce s Ostravským státním divadlem (dnes Národní divadlo moravskoslezské – pozn. red.). Další podnětnou činností pro soubor bylo účinkování v Divadle Petra Bezruče v divadelních představeních.

„Nemohu zapomenout zejména na dvě inscenace z konce šedesátých let, a to August, August, August v režii Saši Lichého s kostýmy pana Meleny a Hop, signore! Tu pohostinně režíroval Miloš Horanský,“ připomíná Eva Polzerová inscenace, které měly premiéru v roce 1969.

Tělo, to je pro komunikaci úžasný nástroj, říká ostravská lektorka

„Pak jsme byli účastni i v inscenaci Státního divadla Ostrava Lásko, měj se hezky, kterou režíroval Aleš Koval. Ale účinkovali jsme i v různých estrádách, kde byli herci, zpěváci a konferenciéři. Mám pěkný zážitek, kdy jsme vystupovali s drobnými pantomimickými etudami v prostorách zámku v Hradci nad Moravicí v rámci oficiální prohlídky hradu,“ říká divadelní pamětnice a doplňuje: „Ráda vzpomínám na týdenní vystoupení po kraji s Ljubou Hermanovou a Rudolfem Pelarem, kterým jsme dělali drobné pantomimické etudy mezi písničkami a šansony, jež oba báječně prezentovali.“

Stejně jako další členové souboru měla Eva Polzerová radost i ze spolupráce s Jaroslavem Čejkou (1936 – 2022). „Účinkovali jsme v chaplinovských filmových groteskách, které byly proloženy i našimi pantomimickými výstupy,“ připomněla. Jaroslav Čejka tam báječně zpodobnil Charlese Chaplina.

Populární mim Čejka vystupoval v Ostravě nejprve na Černé louce, kde soubor Ostravské pantomimy sídlil od roku 1959, než se přenesl právě do Domu kultury VŽKG. Čejka byl podle pamětníků tanečník s dobrou klasickou technikou a mimořádným hereckým a charakterizačním darem. Z ostravských rolí proslul například jako Truffaldino ve Sluhovi dvou pánů, Ostrava 1959, nebo jako představitel titulní role v inscenaci Petruška 1961. Už v roce 1954 vystoupil jako Rudovous v Labutím jezeře uvedeném v Opavě.

Výjezdy na festivaly do Polska a Maďarska

Ostravu ve své době – takzvaných „zlatých šedesátkách“ – navštívil dvakrát také legendární francouzský mim Marcel Marceau. „Emočně silnou vzpomínku mám na Marcela Marceau, který přijel do Ostravy a my jsme ho vítali v kostýmech commedie dell’arte. Za soubor jsem ho vítala třemi francouzskými větami a předala mu malé fotoalbum našeho souboru. Setkání s francouzskou legendou se k naší radosti protáhlo na hodinu,“ přiznává Eva Polzerová, že osobní setkání se zakladatelem moderní pantomimy patří k nezapomenutelným zážitkům i k životní inspiraci.

A další úspěchy následovaly na domácí i zahraniční scéně. „Nastalo období, kdy se Jiří Tibitanzl chystal vystupovat v Itálii, Pavel Němec se oženil a chuť něco dále dělat jsme měli tedy jen já a Jiří Halečka. Společně jsme vytvořili desetiminutovou etudu s názvem Hry nevinné a vinné. Jeli jsme s ní na Litvínovský festival pantomimy, který jsme vyhráli. Díky tomu jsme pak jeli vystupovat na týden do Polska, kde s námi účinkovali vítězové amatérských přehlídek z celé republiky,“ líčí Eva Polzerová.

„Jistým završením mého účinkování v Ostravské pantomimě bylo pozvání do Maďarska na mezinárodní festival pantomimy. Sjely se tam soubory z Moskvy, Leningradu, Polska, Maďarska, Japonska, Francie a Anglie. S Jirkou Halečkou máme hezké vzpomínky z celého festivalu i z našeho úspěšného čtyřicetiminutového vystoupení,“ vzpomíná Eva Polzerová.

Poté se ostravská patriotka už plně soustředila na pedagogickou práci, kterou ukončila až v 75 letech.

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Liberty už s energiemi od Tamehu nepočítá, hledá jiné dodavatele

3. května 2024  17:38

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava nepočítá s dodavatelem energie Tameh...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Vítkovice angažovaly brankáře Paříka a kanadského útočníka Yetmana

3. května 2024  15:52

Vítkovice získaly pro příští sezonu hokejové extraligy do branky třiadvacetiletého Lukáše Paříka....

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...