Doba čtení:1 m, 58 s
V průběhu programu pokřtili zástupci OKD kalendář Zdař Bůh! s fotografiemi z hornického prostředí, které vytvořil fotograf Boris Renner. Foto: OKD, Boris Renner

Přibližně 5000 lidí se sešlo v parku Boženy Němcové v Karviné, kde se konaly Hornické slavnosti. Letos se nesly v duchu 55. výročí zahájení těžby v Dole ČSM. Během programu zástupci pořádající těžební společnosti OKD pokřtili také hornický kalendář Zdař Bůh! s fotografiemi ostravského fotografa Borise Rennera.

Na hornictví vyrostl celý náš kraj, proto je takřka naší povinností udržovat hornické tradice. Chceme touto cestou poděkovat především našim zaměstnancům za jejich stálou a usilovnou práci v OKD i partnerům, kteří s naší firmou dlouhodobě spolupracují,“ uvedl generální ředitel OKD Roman Sikora.

Slavnosti začaly už dopoledne na Univerzitním náměstí za zvuků dechového orchestru Akorďanka, kde přítomní uctili památku obětí hornického povolání. Poté se všichni v čele s průvodem krojovaných horníků přesunuli do kostela Povýšení svatého Kříže, kde se za zesnulé horníky konala mše. Hlavní program v Parku Boženy Němcové zahájil odpoledne koncert slovenské vokální skupiny Fragile. Vystoupily i kapely Bastard, Gate Crasher a Rock´n´Roll Band Marcela Woodmana. Program vyvrcholil ve 21:00 vystoupením Richarda Müllera.

V Česku zuří boj o zdroje

V průběhu programu pokřtili zástupci OKD kalendář Zdař Bůh! s fotografiemi z hornického prostředí, které vytvořil fotograf Boris Renner, jehož jméno je spjato s fotografickými pracemi z hornictví a hutnictví. Celý výtěžek z prodeje kalendáře poputuje Spolku svatá Barbora. Ten od roku 2004 podporuje děti, jimž zahynul rodič na následky pracovního úrazu, zejména v hornictví. Osiřelým dětem pomáhá zajistit dostatek financí na studium, zájmovou činnost, rozvoj jejich talentu i ozdravné pobyty.

Kalendář obsahuje soubor inscenovaných fotografií z hornického prostředí. Renner ho vytvořil v návaznosti na hornickou tematiku. Na podobných kalendářích pracoval i v minulosti. „Fotil jsem i v dole po noční směně. Jedna fotografie zase zachycuje horníky vracející se z hospody, kteří vezou na vozíku opilého mladíka. Další pak hornickou vdovu s dětmi u hrobu manžela,“ uvedl.

Renner se specializuje na průmyslovou fotografii Ostravska. Je autorem fotografických publikací jako Ostravaci všem nebo Ostrava včera a dnes.

Hornické řemeslo je odjakživa dřina. Už dvě století fárají havíři stovky metrů pod zem a dobývají uhlí, bez něhož se dodnes, přes veškeré vynálezy a zlepšení, neobejdeme. Tímto kalendářem chceme vzdát hold všem, kdo hornickému řemeslu zasvětili svůj život,“ doplnil Sikora.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa