Soundtrack k filmu Il Boemo jako svébytná nahrávka Myslivečkových árií

Árie z Myslivečkových oratorií a oper, nahrané pro film Il Boemo, vyšly v červnu na samostatném CD. Mezinárodní pěvecké obsazení zpívá za doprovodu Collegia 1704.

První poprázdninová Novinka týdne na Classic Praha se ještě ohlíží za albem, které vyšlo před prázdninami - 23.6. na labelu Erato společnosti Warner Classics. Ačkoli se jedná o soundtrack k filmu, s přehledem obstojí i jako samostatná nahrávka klasické hudby.

CD Il Boemo obsahuje árie z oper Josefa Myslivečka, které pro stejnojmenný film režiséra Petra Václava o životě českého klasicistního skladatele úspěšného v Itálii natočil orchestr Collegium 1704 řízený Václavem Luksem.

Pěveckých partů se zhostilo mezinárodní obsazení zvučných jmen: kontratenoristé Phillipe Jaroussky a Beno Schachtner, mezzosopranistka Sophie Harmsen, maďarská sopranistka Emöke Baráth, tenoristé Juan Sancho a Krystian Adam, italská sopranistka Rafaela Milanesi a v neposlední řadě i slovenská rodačka Simona Šaturová.

Na albu najdeme například árie z Myslivečkovy Olympiády na populární libreto Pietra Metastasia, podle jehož dramat napsal Mysliveček většinu svých operní děl. Dále též znějí na nahrávce árie z oper Armida, Bellerofontés, Démétrios nebo z oratoria Adam a Eva.

Film Il Boemo měl premiéru na podzim loňského roku, získal šest Českých lvů a zaznamenal úspěch také na MFF v San Sebastian. Na Classic Praha jsme o něm loni hovořili s režisérem Petrem Václavem, o Myslivečkových áriích pak také letos v červenci s jednou z pěveckých protagonistek alba, Simonou Šaturovou.

Foto: Barbara Ronchi (©Richard Hodonický)

Podcast