Hokej v číslech: Preview sezony – HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary | Foto: Kateřina Pelikánová, hokejkv.cz

Díky našemu modelu Game Score vám přinášíme preview a sezonní predikce všech týmů pro sezonu Tipsport extraligy 2023/2024. Preview týmů jde postupně od nejhoršího po nejlepší tým podle pořadí v loňském extraligovém ročníku. Po Kladnu, Českých Budějovicích, Plzni, Litvínovu a Mladé Boleslavi jsou tak na řadě Karlovy Vary.

Karlovy Vary v minulé sezoně za bodovým očekáváním sice zaostaly, když si připsaly 68 bodů oproti projektovaným 74. Na druhou stranu ale zakončily základní část na devátém místě, když byly v tomto směru o pozici lepší, než byla predikce Energie před startem ročníku.

Základní část tak z hlediska umístění mohli v Karlových Varech považovat za úspěšnou, když z vyrovnaného souboje právě mezi devátým až dvanáctým místem vyšli nejlépe. V předkole pak klub narazil na houževnatou Olomouc, se kterou padl 1:3 na zápasy.

Mezi sezonami došlo v Karlových Varech k několika zásadním změnám. Ta nejvýraznější přišla na postu brankáře, když bude Energie od nové sezony sázet na Dominika Frodla. K několika poměrně zajímavým transakcím ale došlo i v ofenzivě. Co budou tyto manévry pro Energii znamenat v blížící se sezoně?

Predikce

I když v Karlových Varech došlo ke zmiňovaným změnám, v konečném důsledku jsou na tom víceméně stejně jako v minulé sezoně. Průměrný bodový zisk má v našich predikcích Energie stejný jako loni – 74 bodů. Letos ji to však řadí před startem ročníku na deváté místo, těsně před Litvínov.

Podobné jako loni jsou i šance Energie na jednotlivá umístění. Účast v předkole je pro Karlovy Vary opět velice pravděpodobná s šancí 81 %. Dalších devět procent pak mají na umístění se v první čtyřce a celkově tak na play off dosáhly v 90 % simulací.

Úspěch v samotném play off ovšem pro Energii nebude vůbec jednoduchý. Už na postup mezi nejlepší osmičku mají Karlovy Vary šance pod 50 %, konkrétně 46. Do semifinále se pak dostaly pouze ve 14 % případů, a o titul si zahrály ve 4 % simulací, tedy v téměř stejném počtu jako musely absolvovat baráž.

Energii by tak s největší pravděpodobností měla opět čekat klidná sezona ve středu tabulky s případnou nadstavbou v podobě úspěchu v play off.

Sestava

Projektovaná hodnota GSVA všech hráčů je zobrazena za celou sezonu. V projekci celé sezony model pracuje s predikovaným počtem odehraných zápasů každého hráče a počítá i s hráči, kteří nejsou v grafice zobrazeni.

Jak jsme lehce naznačili už v úvodu, největší zbraní Karlových Varů by letos měl být Dominik Frodl. Ten odešel z Pardubic kvůli většímu hernímu vytížení, které si brankář jeho kvalit rozhodně zaslouží.

K tomu se Karlovy Vary mohou opřít také o solidní ofenzivu, jejíž hlavní předností by měla být hloubka, která je pátá nejlepší v soutěži. Naopak v obraně Karlovy Vary za nejlepšími celky lehce zaostávají, v minulé sezoně si ale dokázaly částečně poradit i s absencemi důležitých defenzivních článků.

Klíčoví hráči

Zmiňovaný Dominik Frodl v minulé sezoně odchytal sice z důvodu zranění pouze 12 zápasů, když ale stál v brankovišti, byl jedním z elitních gólmanů extraligy.

V pouhých 12 zápasech chytil 9,7 gólu nad očekávání, což ho řadí na šesté místo! V přepočtu na čas pak Frodl chytil 0,83 gólu nad očekávání každých 60 minut, kdy jednoznačně čněl v tomto směru nad ostatními brankáři.

Spolehlivý výkon navíc podal ve všech ze svých startů a přidal hned tři vychytané duely! Jeho výkony navíc jsou excelentní už několik sezon v řadě, a i díky tomu je Frodl na startu letošní sezony hodnocený jako třetí nejlepší brankář!

Karlovy Vary se dlouhodobě prezentují svojí rychlou a poměrně otevřenou hrou. A to si nyní budou moci s Frodlem za zády v klidu dovolit.

Mezi útočníky opět bude hrát důležitou roli kapitán a reprezentant Jiří Černoch. Ten v extralize patří v ofenzivě mezi výrazně nadprůměrné hráče a je v podstatě statisticky ztělesněním toho, jak se Karlovy Vary prezentují jako celek. Protože co Černoch vytvoří v ofenzivě, zároveň s ním na ledě Energie povolí i soupeřům a jeho výborný ofenzivní vliv je částečně vynulován právě defenzivními nedostatky.

Černoch ale dokáže slušně vypomáhat v rozehrávce a pravidelně se prosazuje i gólově, když sice nepatří mezi nejčastější střelce, dokáže si ale vybírat kvalitní pozice. K tomu pak přidává i solidní kreativitu.

Hlavně střelcem je ale další stálice sestavy, Ondřej Beránek. Ten v minulém ročníku nastřílel 17 gólů, když s 1,26 gólem za 60 minut patřil mezi nejlepší střelce při hře pět na pět. Zároveň si tvořil jedny z nejlepších střeleckých příležitostí a patřil tak mezi velmi nebezpečné forvardy. To se propsalo také do jeho celkového ofenzivního vlivu, který mělo v minulé sezoně lepší pouze sedm procent pravidelně hrajících útočníků.

Ofenzivu doplnila Energie příchody dvouch severských forvardů – Iikka Kangasniemi přichází do extraligy z finské Liigy, Lukas Zetterberg pak ze druhé nejvyšší švédské soutěže Allsvenskan. Oběma z nich náš model projektuje na základě jejich výkonů v posledních sezonách okolo 30 bodů, když je na tom o něco lépe finský štírek. Oba by ale měli extraligu poměrně oživit.

V obraně bude Energie spoléhat na své stálice v podobě Michala Plutnara či Lukáše Pulpána. A také Matěje Stříteského, kterého přivedla v průběhu minulé sezony z Mladé Boleslavi.

Právě Stříteskému se minulá, ale i předminulá sezona v Litvínově, povedla, když se výrazně staral o podporu útoku a tvorbu šancí. Bodově se sice příliš neprosazoval, v ofenzivě se ale s ním na ledě Karlovým Varům dařilo výrazně lépe než bez něj.

Plutnar s Pulpánem se pak statisticky profilují velice podobně. Oba mají především solidní rozehrávku, v ofenzivní zóně je pak aktivnějším Michal Plutnar, který se tlačí více do zakončení a loni právě patřil mezi velmi často střílející obránce. Dlouhodobě má navíc velmi solidní vliv na celkový obraz hry, když především svojí hrou aktivně limituje šance soupeřů.

Hloubka sestavy

Jak již bylo zmíněno, právě hloubka ofenzivních řad může být pro Karlovy Vary velice silným článkem. V tomto směru se výborně profiluje hlavně Tomáš Redlich. Ten má za sebou výbornou sezonu, kdy patřil k nejlepším hráčům v rámci vlivu na hru. Jedním z nejlepších byl hlavně směrem dozadu, kdy s ním na ledě neměli soupeři příliš šancí.

K tomu ale dokázal Redlich přispět i v ofenzivě, když nasbíral celkově 20 bodů a při hře pět na pět patřil v přepočtu na čas v tomto směru mezi nejefektivnější hráče. S ním na ledě navíc měly Karlovy Vary podíl očekávaných gólů 57 % a gólový podíl pak dokonce 68 %, když tedy Energie vstřelila lehce přes dvě třetiny všech gólů, které za jeho pobytu padly.

Exceletní první kompletní sezonu v extralize odehrál také Vít Jiskra. Společně s Redlichem patřil mezi nejlepší defenzivní forvardy extraligy, a i jemu se dařilo při hře pět na pět kromě toho i směrem dopředu. Ve svém věku má navíc stále obrovský prostor posouvat své výkony nahoru a pro Energii by se tak mohl stát jedním z velmi důležitých článků.

Sestupnou tendenci naopak mají výkony dlouholetých stálic sestavy (až na krátký úsek v Liberci). Dávid Gríger ani Tomáš Rachůnek nemohou na poslední sezony vzpomínat zrovna nejlépe. Z bodového pohledu jejich výkony sice mohou vypadat obstojně, když se oba pohybovali i v minulé sezoně v okolí 30 bodů.

Herně to už ovšem z jejich strany není poslední dvě sezony ono, když oba dva patří k nejhorším útočníkům směrem do defenzivy. Zároveň nejsou tyto nedostatky schopní nadále kompenzovat ofenzivní nadstavbou.

Rachůnek ani individuálně v minulé sezoně neoslnil, když směrem dopředu generoval zhruba průměrné šance jak sobě, tak také spoluhráčům. A ne příliš viditelný byl také v rychlém přechodu. Ve výsledku pak měly Karlovy Vary s ním na ledě podíl očekávaných gólů 45 % a gólový podíl pak dokonce pouze 37 %, když Rachůnek pohořel výrazně právě v tom, co ho zdobilo – ofenzivě, kdy s ním na ledě Energie vstřelila o jeden gól za hodinu hry méně než bez něj.

Gríger je na tom z individuálního pohledu o něco lépe, když stále patří mezi nadstandardní tvůrce hry a výrazně je jako centr zapojený také do rozehrávky z vlastní třetiny. I on měl ovšem podíly očekávaných gólů i těch skutečně vstřelených pod 50 %, kdy tedy měli soupeři větší šance i více vstřelených gólů.

Obranu pak kromě již výše zmíněné trojice doplňuje také například Tomáš Havlín, který se loni prezentoval individuálně velmi slušnými výkony směrem dopředu, když velice často bodoval, a právě v podpoře ofenzivy byl hodně vidět.

V sestavě se zabydlel také finský zadák Joona Huttula, jehož hlavní přednosti jsou především v zastavování útoků soupeřů a také ziskávání puků. Přitvrdit pak dokáže Ondřej Dlapa.

Frodlovi bude krýt záda, stejně jako loni Štěpánu Lukešovi, Vladislav Habal. Ten si v minulé sezoně víceméně odchytal svoje a z pozice dvojky Energii dokázal podržet. Celkově naskočil do 24 zápasů, ve kterých chytil 1,4 gólu nad očekávání a spolehlivý výkon podal v 83 % zápasů. Přidal také čtyři vychytané duely!

Závěr

U veřejnosti je karlovarská Energie zčásti stále podceňovaná, svoji kvalitu ale tento kádr určitě má. Navíc se změnou majitelů došlo v Karlových Varech k lehké úpravě kurzu a dlouhodobému budování kádru, který by měl v budoucnu útočit na vyšší pozice.

Částečně může sílu Karlových Varů naznačit už tato sezona, kdy by Energie ráda určitě udělala další pomyslný krok směrem vzhůru. Velká porce případného úspěchu pak velmi pravděpodobně půjde za Dominikem Frodlem, kdy se Karlovy Vary budou moci opřít o jednoho z nejlepších extraligových gólmanů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz