metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Špindlerův Mlýn pod andělskými křídly na cestě k budoucnosti bez kouře

  11:13
Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) 4. září 2023 (PROTEXT) - Špindlerův Mlýn se jako druhé město v Česku připojil k unikátnímu konceptu „Město bez kouře“. Jeho cílem je motivovat obyvatele a návštěvníky města ke zdravějšímu životnímu stylu, zejména pak k životu bez cigaret. K tomu by měly přispět i novinky připravované v rámci chystané revitalizace městského mobiliáře, včetně instalace Andělských křídel, nové atrakce města.

V rámci realizace této vize bude Špindlerův Mlýn, kromě jiného, informovat o tom, jak skoncovat s kouřením cigaret. Využije k tomu například Špindlerovské noviny a v budoucnu i web města a informační letáky. Přispět k podpoře této snahy by měla i kultivace veřejného prostoru města. Na jeho revitalizaci se bude podílet také společnost Philip Morris ČR. Za tímto účelem podepsali memorandum o spolupráci starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura a Petr Šebek, člen představenstva Philip Morris ČR.

„Chceme využít unikátní prostředí oblíbené horské destinace a zdůraznit zaměření našeho města na zdravý životní styl a aktivní turistiku. Vize být ještě zdravějším městem i inspirací pro ostatní nás vedla k záměru připojit se ke konceptu ‚Město bez kouře‘ a návštěvníky i obyvatele Špindlerova Mlýna tak mimo jiné podporovat v omezení či zanechání kouření,“ uvedl Martin Jandura.

Vizi „Město bez kouře“ rozvíjí úspěšně již od roku 2019 město Karlovy Vary. Se Špindlerovým Mlýnem je pojí řada společných rysů: turistika zaměřená na zdravý životní styl, výjimečná poloha a překrásné přírodní prostředí, stejně jako relaxační lázeňská atmosféra, která k centrům obou měst neodmyslitelně patří. Proto se vedení města rozhodlo využít pozitivních zkušeností Karlových Varů a přenést tento koncept také do Špindlerova Mlýna.

„Vážíme si toho, že můžeme vizi ‚Město bez kouře’ podporovat jak v Karlových Varech, tak nyní nově i ve Špindlerově Mlýně. Věříme, že budoucnost bez cigaretového kouře není nereálnou hudbou budoucnosti, ale metou, která je pro nás pro všechny reálně dosažitelná. Dát dospělým kuřákům podnět zamyslet se nad definitivním skoncováním s kouřením cigaret právě v překrásném prostředí Špindlerova Mlýna může být pro mnohé z nich právě tou správnou pozitivní motivací,“ řekl Petr Šebek.

Jednou z prvních viditelných změn, které zaznamenají návštěvníci i obyvatelé města bude, vedle například nových laviček, instalace Andělských křídel. Tento nový fotopoint má ambici stát se dalším symbolem města. Umístěn bude v centru Špindlerova Mlýna poblíž Bílého mostu tak, aby právě tato dominanta města byla v zorném poli při pořízení fotografie s křídly. Vizuálně atraktivní podoba rozevřených andělských křídel si klade za cíl motivovat návštěvníky nejen k pořízení originálního foto pozdravu, ale zároveň i jako podnět k zamyšlení se ve snaze dát životu novou perspektivu. Právě svoboda a motivace ke změně Andělská křídla spojují s myšlenkou vize „Města bez kouře“.

Andělská křídla vytvořilo studio archiBASE, které se inspirovalo podobnými instalacemi ve světě. Samotná křídla jsou vyrobena z cortenového plechu různé tloušťky a v noci je budou prosvětlovat integrované LED pásky. Na výšku měří přes 2,7 metru rozpětí činí přes 2,4 metru. Instalace se tak stane nepřehlédnutelným místem jedné z nejnavštěvovanějších horských destinací v Česku.

Vizualizace Andělských křídel - nového fotopointu, který má ambici stát se dalším symbolem Špindlerova Mlýna. Umístěn bude poblíž Bílého mostu.

Pro více informací o aktivitách na podporu turismu ve Špindlerově Mlýně kontaktujte:

Jitka Hronešová

Vedoucí komise cestovního ruchu a radní pro cestovní ruch města Špindlerův Mlýn

jitule@freemagazine.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek