Druhá vlna inflace je za rohem

Analýza
Perzistentní inflace je vždy a všude monetárním fenoménem v tom smyslu, že je a může být vyvolána pouze rychlejším růstem množství peněz v oběhu, než který odpovídá růstu produktivity. To prohlásil americký ekonom a nobelista Milton Friedman.
Často se závěry v USA dají aplikovat i na ostatní regiony západní hemisféry – jako je eurozóna. Tyto regiony jsou totiž silně integrované. Ilustrační foto: Pixabay.com

Nepochybně to platí i dnes, kdy ekonomický motor západních ekonomik je ještě pořád silně ovlivněn bezprecedentní politikou helikoptérových peněz během pandemie. Zdá se ale, že centrální banky nejsou odhodlány učinit nutné kroky k trvalému zkrocení inflace, neboť by další výrazný růst sazeb byl krajně nepopulární.

Ačkoli americký Fed (Federální rezervní systém, centrální banka USA, pozn. red.) a Evropská centrální banka (ECB) ještě nekomunikují ukončení cyklu zvedání sazeb, jejich odhodlání pokračovat výše již značně slábne.

Úrokové sazby se bezpochyby propisují do ekonomiky a již brzdí její růst. Ovšem problém nastává v otázce, zda toho centrální banky dělají dost. Důvodem je to, že dosažení potřebných podmínek k udržitelně dvouprocentní inflaci je zatím v nedohlednu.

Nezbytné podmínky k normalizaci inflace nejsou dosaženy

K normalizaci inflace na dvouprocentní úroveň je historicky třeba neutrálního tempa růstu ekonomiky měřeno nominálním hrubým domácím produktem (HDP). Také je třeba zmírnit růst mezd na historický průměr, aby zbytečně nestimuloval spotřebitelskou aktivitu.

Za účelem dosažení těchto cílů je nezbytné, aby narostla nezaměstnanost, a to se obyčejně děje ruku v ruce s korekcí zisků společností. Všechny tyto proměnné jsou korelované a navzájem se ovlivňují, tudíž stačí ovlivnit jen některé z nich, aby došlo k požadovaným změnám ve všech.

A to je také cílem zvýšených úrokových sazeb. Zatímco účinky těchto sazeb jsou nesporně v systému, vyvstává otázka, zda je to dostatečné. Americká data totiž ukazují, že současný růst mezd je pořád příliš vysoký a přestal klesat, naopak v posledních měsících zase zrychlil ze 4,3 na 4,5 procenta. Růst mezd, který je slučitelný s 2% inflačním cílem je ale na úrovni zhruba 2,5 procenta.

To jde ruku v ruce s tím, že nominální růst HDP je nyní taktéž na příliš vysokých úrovních kolem šesti procent, ačkoli trend je směrem dolů. Potřebné neutrální tempo růstu se nachází v intervalu 3-5 procent.

PSALI JSME:
Silná čísla z amerického trhu práce

Co se týče zisků společností v USA, tak tam je znát jistý pokles, ale ten je zatím příliš mírný (-7 % meziročně, pozn. aut.), a navíc vykazuje známky obnovy, trend v ziscích je tedy špatným směrem. K dosažení požadovaného růstu nezaměstnanosti alespoň o dva procentní body, ze současných 3,5 procenta je zapotřebí, aby zisky společností klesly zhruba o 20 procent.

Míra nových půjček podnikatelů vykazuje známky obnovy po výrazném propadu a tempo růstu počtu výpovědí zase klesá. 3,5% nezaměstnanost je ve Spojených státech v současnosti netknutá na rekordním minimu.

Druhá vlna inflace – tři scénáře

Pokud bude obnova v ekonomice pokračovat a úrokové sazby výrazněji neoslabí firmy a spotřebitele, čeká americkou ekonomiku druhá vlna inflace, která ovšem již nemusí být tak výrazná jako ta první.

Takový scénář je pro americký Fed nepřijatelný a došlo by tak pravděpodobně k druhému kolu monetárního utahování, což s sebou nese výraznější růst sazeb. Vyšší sazby způsobí vyšší výnosy na vládních dluhopisech, při kterých držení rizikových aktiv bude již úplně nesmyslné.

PSALI JSME:
Roztáčí se spirála dluhu, na jejímž konci bude celosvětová měnová reforma?

Je ovšem možné, že současná obnova v ekonomice je pouze dočasným důsledkem přílivu likvidity do oběhu a rušným obdobím zábavy. Podle ekonomky Morgan Stanley Sarah Wolfové, kombinace Barbie, Taylor Swift a Beyoncé pomohla letos v létě překvapivě zvýšit růst americké ekonomiky.

Spotřebitelská aktivita měla výrazně těžit z velkých jednorázových spotřebitelských výdajů na „Barbenheimera“, turné Taylor Swift „The Eras“ a turné Beyoncé „Renaissance“. Současný vývoj ekonomiky mohl být podpořen i měřitelně rostoucím optimismem mezi spotřebiteli a společnostmi a výrazným růstem na akciových trzích.

Ve druhém scénáři ale postupně dojde k opotřebení současné ekonomické obnovy, a to i v důsledku ukončení moratoria na studentské půjčky v USA.  Pokud si toho centrální banky včas všimnou, stačí ještě alespoň jedno zvýšení úrokových sazeb a poté je držet na stejné úrovni (déle, než historicky), dokud ekonomika dostatečně neoslabí.

V posledním scénáři může tato obnova rychle obrátit svůj směr a ekonomika bude pokračovat ve své původní trajektorií oslabování. To se může stát důsledkem rychle oslabujícího spotřebitele, a i nadále padajících zisků společností. V takovém případě připadá v úvahu již nulové zvýšení úrokových sazeb, které budou následně udržovány na stejné úrovni po určitou dobu.

PSALI JSME:
Data z amerického trhu práce ukazují na jeho ochlazování

Závěr

V žádném z uvedených scénářů není ve hře snižování úrokových sazeb v dohledné době. Také v každém scénáři je pravděpodobným důsledkem monetární politiky ekonomická recese. Historicky růst nezaměstnanosti alespoň o jedno procento vedl téměř vždy ke dvěma jevům: Ekonomické recesi a setrvačnému růstu nezaměstnanosti, alespoň o další procentní bod.

Často se závěry v USA dají aplikovat i na ostatní regiony západní hemisféry – jako je eurozóna. Tyto regiony jsou totiž silně integrované a chovají se často jako jedna a tatáž ekonomika. Lze tedy s jistou opatrností tyto závěry rozšířit i na evropské státy.

Další vývoj monetární politiky a ekonomiky je tudíž v každém případě nepříznivý vzhledem k rizikovým aktivům. To by vysvětlovalo, proč portfolia institucionálních investorů podle průzkumu Bank of America jsou postaveny „ultradefenzivně“ i přes zdánlivý optimismus na trzích.

V kontrastní situaci se nyní nachází například Čína, která je tažena dolů strukturálními problémy země a nachází se nyní v deflaci. Tam je monetární a fiskální politika orientovaná na opatrnou stimulaci ekonomiky, což je pro riziková aktiva dlouhodobě příznivé.

Autor je analytik společnosti BH Securities
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Grandiózní oživení čínské ekonomiky se nekoná

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Region i euro posilují

V Česku patřil tento týden výrokům centrálních bankéřů a indikátorům důvěry. Nálada v tuzemské ekonomice se dle konjunkturálního průzkumu v dubnu opět zlepšila. Celkový ukazatel vyšplhal na nejvyšší hodnotu za …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB