Jediný evropský rozhodčí v NHL. Nováčci hltali rady od Suchánka

Foto: ceskyhokej.cz

4. září 2023, 12:09

Adam Bagar

Komise rozhodčích uspořádala zajímavý seminář pro začínající čárové arbitry, v Přerově jim přednášel ten nejpovolanější – Libor Suchánek, který na čarách řídí zápasy NHL. Český hokej o tom informoval v tiskové zprávě.

Na akci, která proběhla v rámci programu pro rozvoj čárových rozhodčích, dorazilo přes dvacet mladých čárových sudích, mezi nimi byly také dvě ženy.

„Hlavním cílem bylo mladým rozhodčím předat zkušenosti i dobré tipy pro řízení zápasu,“ řekl Suchánek, který pro prezentaci sám jako názorné ukázky vybral konkrétní situace z nejlepší hokejové ligy světa.

„Je skvělé, že se takové semináře pořádají. Když jsem já začínal, tak nic takového nebylo.“

„Šlo o všechny možné situace, které se týkají čárového rozhodčího, jako je icing, ofsajd, vhazování či roztrhávání bitek. Vybíral jsem takové situace, které se nestávají běžně, a přidal k nim svůj pohled na věc,“ dodal Libor Suchánek.

Součástí byla i diskuse. „Je dobře, že je to zajímalo. Jsou mladí, mají všechno před sebou, tak jim přeju, aby to dotáhli co nejdál,“ pokračoval uznávaný rozhodčí, který aktuálně řídí zápasy NHL jako jediný Evropan.

Foto: ceskyhokej.cz

„Je skvělé, že se takové semináře pořádají. Když jsem já začínal, tak nic takového nebylo. Myslím, že to může mladým rozhodčím v jejich růstu jedině pomoct,“ dodal k semináři, jenž na konci srpna hostil moravský Přerov.

Na tamním stadionu sledovali všichni přítomní i zápas juniorské extraligy mezi Přerovem a Vítkovicemi, po každé třetině si následně sedli a diskutovali i se Suchánkem o jednotlivých situacích v zápase z pohledu čárového rozhodčího.

„Účast Libora Suchánka byla naprosto mimořádnou složkou pro jeden z našich seminářů pro čárové rozhodčí. Byla to jedinečná příležitost pro všechny frekventanty našeho programu,“ pochvaloval si vedoucí programu rozvoje čárových rozhodčích Stanislav Barvíř.

„Jednak viděli příklad úspěchu, kam až se mohou posunout, a také pohled Libora na jednotlivé situace a způsob rozhodování standardů v rámci rozhodcovské školy NHL,“ pokyvoval dál Barvíř, který dlouhé roky pískal zápasy extraligy.

Ve středu se v Pardubicích potkají rozhodčí s trenéry Chance ligy

Další akce komise rozhodčích Českého hokeje je na programu už ve středu 6. září, kdy v Pardubicích proběhne seminář, na němž se potkají rozhodčí společně s trenéry Chance ligy. Ústředním tématem bude komunikace.

„Půjde o to, abychom si vzájemně vyjasnili svá stanoviska a nastavili si partnerské vztahy rozhodčí-trenéři a rozhodčí-hráči tak, jak si to všichni představujeme,“ objasnil Stanislav Barvíř.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz