Horácké divadlo hledá pět specialistů, kteří budou hrát jen v pohádkách

  16:50
Až půl roku musely čekat školy, než se na ně dostalo v rezervačním systému jihlavského Horáckého divadla. Tomu by už měl být konec. Horácké divadlo totiž začíná sestavovat svůj druhý umělecký soubor, který bude zaměřený jen na tvorbu pro děti a mládež. Dosud má pouze jeden činoherní ansámbl.

Jedním z nejžádanějších představení pro děti Horáckého divadla jsou Pohádky o mašinkách. | foto:  Petr Chodura

„Nový soubor vzniká z primární potřeby pokrýt právě tuto službu. Momentálně máme obrovský přetlak a veliký zájem o dětská představení. Už jsme nezvládali tyto potřeby uspokojovat jenom s jedním činoherním souborem,“ vysvětluje Ondrej Remiáš, ředitel Horáckého divadla Jihlava. Lze dokonce říct, že i kdyby soubor hrál každý den jen pohádky a představení pro děti a mládež, měl by pořád vyprodáno.

Minulý týden divadlo zveřejnilo na sociálních sítích informaci o veřejném konkurzu do nově utvářeného souboru. Stačí mít zájem o profesi, umět zpívat, hrát na hudební nástroj a mít i odpovídající hereckou a pohybovou průpravu. Výhodou podle Remiáše je zkušenost při práci s loutkou i předchozí herecká praxe.

„Reakce jsou zatím neskutečné. Náš příspěvek má obrovské množství sdílení a zájem je velikánský,“ těší ředitele.

Konkurz se uskuteční 24. a 25. září. „Zájemci nám pošlou svůj životopis, fotografie a motivační dopis. Na základě toho vybereme do přímého konkursu asi třicet lidí. Z nich pak vzejde pět nejlepších,“ popisuje Ondrej Remiáš.

První velký titul představí už koncem roku

Nový soubor „specialistů“ oficiálně vznikne 1. ledna 2024. První představení, jež bude společným projektem jak pro nově vzniklý soubor, tak pro činoherní ansámbl, bude mít premiéru už letos 28. prosince. Půjde o rodinný muzikál Velká porucha, který v české premiéře nastuduje režisér Michal Zetel, jenž je zároveň uměleckým šéfem divadla.

„Bude to velký titul pro naši velkou scénu, a proto se na něm budou podílet oba soubory,“ upozorňuje Remiáš.

Pro začátek bude mít nový soubor pro děti a mládež pět členů. „První dva roky se budeme zřejmě překrývat s činoherním souborem, který už má některá představení nastudovaná, a není vždy smysluplné vše přezkoušet a přeobsadit,“ připomíná ředitel divadla.

Podle jeho předpokladů by nově vzniklý soubor měl v příštím roce odehrát minimálně 140 představení, a to na Malé i Velké scéně, ale také ve venkovním prostoru.

„Chceme, aby pokračovaly Pohádkové neděle i rodinná představení, o něž je velký zájem. Cílit budeme rovněž na tituly pro mateřské školy. Je to velká cílová skupina a cítíme ze strany mateřských škol veliký zájem,“ líčí Remiáš.

„Pohádkový“ soubor bude za dětmi jezdit

Od příštího roku by měli členové nového souboru jezdit za dětmi do školek. „Nebudou to přímo divadelní představení, která tam budou prezentovat, ale například projekt ‚logočtení‘. To je interaktivní čtení zaměřené na správnou výslovnost dětí,“ vysvětluje ředitel Ondrej Remiáš.

Záměr vybudovat druhý, úzce zaměřený umělecký soubor podporuje i zřizovatel, jímž je Kraj Vysočina. „Chtěli bychom nabídku dětských představení rozšířit pro celý Kraj Vysočina. Zároveň si tím bude divadlo vychovávat dospělé návštěvníky. Je to trend, který je u velkých souborů běžný. Propojení na dětskou scénu považujeme za hodně důležité,“ řekl Roman Fabeš, náměstek hejtmana pro kulturu.

O tom, že jsou pohádky pro děti v Horáckém divadle žádané, svědčí i to, že se úspěšně reprízují několik sezon. Jedním z nejoblíbenějších představení je pohádka Kniha džunglí. V letních měsících se koná jako open air představení v Zoo Jihlava. Reprízy jsou takřka vždy rychle vyprodané.

„Lidé chodí na představení opakovaně. Verze pro zoo je totiž úplně jiná než v divadle,“ potvrzuje Simona Kubičková, vedoucí marketingu jihlavské zahrady.

Podobně je na tom pohádka O pejskovi a kočičce. Nakročeno k mnoha reprízám má rovněž nejnovější představení pro dětského diváka - Pohádky o mašinkách.

Divadelní dvorek za dva roky znovu ožije

Horácké divadlo chce hrát lidem i v tomto zastřešeném prostoru na dvoře, který byl využíván jako sklad kulis.

Horácké divadlo v Jihlavě chystá nový prostor, kde chce přivítat své návštěvníky. Kromě Malé a Velké divadelní scény jim chce nově zpřístupnit i venkovní divadelní dvůr. Nachází se v domě v Divadelní ulici naproti zadnímu vchodu do divadla. Budovu v majetku města řadu let využívá divadlo.

Nový kulturní prostor by měl sloužit nejen Horáckému divadlu, ale také dalším organizacím a amatérským skupinám, které o něj projeví zájem. Konat by se tam mohly nejenom divadelní představení, pohádky, ale třeba i koncerty.

„Bude to multifunkční prostor pro všechny. Takových míst ve městě není mnoho. Je to v centru a navíc vzhledem k umístění budov a jejich využití by tam produkce nikoho neobtěžovala. Prostor budeme primárně využívat my, ale nebude to na sto procent. Proto ho chceme nabídnout dál,“ představuje ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš.

Prostor je už takřka připravený. „Ale z hlediska předpisů požární bezpečnosti se tam musí udělat ještě jeden východ. Pak bude mít kapacitu pro 160 lidí. Bez něj jenom dvanáct. Vše koordinujeme s magistrátem, kterému budova patří,“ dodává.

Podle mluvčího jihlavské radnice Radovana Daňka jsou stavební úpravy za 3,2 milionu korun zařazeny do investičního plánu města na rok 2025.

5. září 2015