Rozloučení s prázdninami v Infocentru Elektrárny Ledvice nastínilo, jak by mohla vypadat elektrárna v budoucnosti
Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Zajímavosti

Ledvice – Jak bude vypadat elektrárna v budoucnosti? Odpověď naleznete v suterénu Informačního centra klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Svůj pohled „na věc“ zde totiž během neděle namalovalo bezmála padesát dětí, které se společně s rodiči či prarodiči přišly rozloučit s prázdninami.

Kromě drobných dárků coby odměna za jejich výtvarný um na všechny čekali i profesionální hasiči ze Severočeských dolů – Dolů Bílina se svou kompletní výstrojí a výzbrojí sloužící nejen k hašení požárů, ale i záchraně lidských životů. Rozloučení s prázdninami přitom navázalo na předchozí podobnou akci, která se konala u příležitosti Dne dětí. Další, zatím s pracovním názvem Podzimní dílničky, bude následovat na začátku října, kdy proběhne i slavností vyhlášení nejlepších (nebo spíše nejzajímavějších) prací, jež děti 3. září v infocentru vytvořily.

Elektrárna s lítajícím generátorem a bezdrátovým přenosem vyrobené elektřiny pomocí wifi; Elektrárna vyrábějící elektřinu díky antigravitaci; Bezdrátová jaderná elektrárna, která dokáže pokrýt celé město bez kabelů; Pojízdná elektrárna coby maringotka s větrníky na střeše; Duha z níž se stahuje elektřina; Obchodní centrum s letištěm na střeše a vodním tobogánem v jehož středu je elektrárna s turbínou poháněnou dešťovou vodou; nebo třeba BioEkoElektrárna s hromosvodníkem obecným, což je rostlina stahující energii z blesků, a také se solárními slunečnicemi beroucími energii ze Slunce… To je jen krátký výčet fantazie výtvarníků předškolního a školního věku, jíž opravdu nebyly kladené žádné meze.

„Pracuji v elektrárně jako pochůzkář bloku 4. Mám dvě vnučky, s nimiž jsme zde byli na den dětí, aby viděly, kde dělá děda. Moc se jim tehdy v infocentru líbilo, takže jsme přišli znovu. Jakmile domalují, tak se opět podíváme na 3D film s dinosaury a na závěr vyrazíme k hasičům,“ uvedl Václav Kočka z obce Straky u Zábrušan. A co na to jeho vnučky čtyřletá Kristýnka a o rok starší Viktorka? Na dotaz, jak se jim v infocentru líbí, sice neřekly ani slovo, za to ovšem obě vztyčily palec nahoru. „Dobrý, líbí se mi to moc. A už jsem tu byl se školkou,“ odpověděl naopak na stejnou otázku čtyřletý Kryštůfek. Na další dotaz, co vlastně maluje, lakonicky odpověděl: „Překvapení.“ Nicméně příznivci abstraktního umění v jeho díle snadno odhalili nejrůznější zdroje obnovitelné energie a bateriové úložiště, tedy jasnou Čistou Energii Zítřka. „Jsme přímo z Ledvic a na elektrárnu vidíme. Tak jsme se dnes přijeli podívat, jak my říkáme, na náš komín,“ dodal s úsměvem tatínek Stanislav Hospra.

„Rozloučení s prázdninami jsme pojali ve stylu „budoucnost a energetika“. Děti tak malovaly elektrárnu či výrobu elektrické energie podle svých představ, prostě jak si představují budoucnost. Na druhou stranu kresby i přímo v ní, pak mohly vše popsat. Za ještě nepíšící tak učinili rodiče. Na každého pak čekala za jeho snažení malá odměna, dle vlastního výběru,“ vrací se ještě k tématu Rozloučení s prázdninami jedna z průvodkyň infocentra Dana Daňková. Jak dodává, všechny výtvarné práce jsou nyní vystaveny v suterénu infocentra.

A na závěr ještě jedna z možných inspirací pro projektanty elektráren budoucnosti opsaná ze zadní strany kresby dvanáctiletého Viléma K. ze Zlína: „Tohle jsou reaktory firmy Space Energy. Tyto reaktory fungují na principu termonukleární jaderné fúze. Společně s tím jsou vybaveny nejmodernější technikou antigravitace a antihmoty. To, že to funguje na termonukleární jaderné fúzi znamená, že sluneční fúze odpařuje vodu a tím pohání turbíny. Aby fúze nic neroztavila, tak antigravitace ji udržuje mimo dosah. Antihmota udělá to, že generátory produkují 1 000 000x více energie…“ Autor obrázku, jak dále vyplývá z textu, se nechal sám inspirovat jedním z mnoha fantasy příběhů současnosti. Nicméně z jím psané verze odstraněné pravopisné chyby dokazovaly, že vše opravdu nosí ve své hlavě.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru