Běh přírodou

Autor

Do čeho se zapojují dobrovolníci z Litomyšle a okolí mi povyprávěla jejich koordinátorka Veronika Peterková. V místním Dobrovolnickém centru se starají o zhruba padesát dlouhodobých dobrovolníků a sedmdesát při jednorázových akcích. Aktuálně mají před sebou větší akci 9. září, a to Běh přírodou.

Kolik máte v centru dobrovolníků a kterým odvětvím se věnují?
Staráme se o cca 50 dlouhodobých dobrovolníků, kteří doučují, pomáhají na kroužcích ve Středisku volného času, ve školce nebo si povídají se seniory a tráví s nimi čas. Dvanáct dobrovolnic nám také spravuje charitní šatník. Do jednorázových akcí se zapojuju cca 70 dobrovolníků ročně – pomáhají na Sbírce potravin, Běhu přírodou, s Mikulášskou nadílkou, na Větrání charitního šatníku atd. Dobrovolníky (hlavně studenty) také motivuji k dobrovolnictví v zahraničí, případně k výjezdům do zahraničí, které financuje EU.

Jaký je ve vašem okolí o dobrovolnictví zájem?
Lidé v Litomyšli jsou dobrovolnictví nakloněni. Zapojují se jak studenti (díky perfektní spolupráci s místní Střední pedagogickou školou a zaměstnanci internátu), tak senioři, sem tam i pracující. Nábory děláme přes sociální sítě (Facebook a nově Instagram), roznášíme plakátky, letáčky nebo kontaktujeme přímo Střední pedagogickou školou, která vhodné zájemce namotivuje a nasměruje k nám.

Fungujete i mimo město?
Dobrovolníci, kteří spadají pod naše Dobrovolnické centrum, pomáhají také v Chocni, Sloupnici, Brandýse n. Orlicí a okrajově v Třebovicích a České Třebové.

S jakými problémy se nejčastěji setkáváte? Jak vy, koordinátoři, tak dobrovolníci?
Osobně bojuji s „nestálostí“ některých zájemců o dobrovolnictví. Zájemci se ozvou, dorazí na první schůzku, navštíví vybranou organizaci, a pak změní názor. Případně dobrovolníci „vydrží“ pouze několik měsíců a pak buď zvítězí škola, nebo jiné aktivity. Mladí dobrovolníci paradoxně bojují s nedostatkem času – dlouhými hodinami ve škole, poté potřebou brigády a sice by ve svém volném čase chtěli pomáhat, ale už na to nemají kapacitu.

Na závěr poprosím o jeden konkrétní dobrovolnický příběh z Vašeho centra…
Největší radost mi asi dělá setkávání dobrovolnice Lucky s Natálkou (žákyní 4. třídy ZŠ). Děvčata se schází už přes dva roky. Natálka potřebovala původně pomoct s češtinou. Časem se to vyvinulo tak, že teď spolu děvčata dělají úkoly na všechny předměty a připravují se na písemky, řeší spolu školní projekty. Dobrovolnice Lucka funguje jako starší parťák, mentor, kamarádka, průvodce životem, opora a vzor. Setkávání už není jen o doučování, ale o trávení společného času, povídání si a řešení problémů, se kterými se Natálka potýká. Děvčata spolu byla i na několika výletech, sushi nebo zmrzlině. Ohromně si spolu rozumí a jsou si v mnoha ohledech velmi podobné. Propojení dobrovolnice a dítěte v tomto případě bylo spíše náhodné – v jeden čas se sešla poptávka po doučování a dobrovolnice Lucka nabídla svůj čas. Zpočátku jsme měli pochybnosti, zda doučování bude fungovat a to, co se z „náhodného“ setkání vyvinulo, je jedním slovem parádní.

Děkuji za rozhovor i Vaši práci, ať se Vám i nadále daří!

Fotografie od Centra dobrovolníků: Setkání dobrovolníků, Den dobrovolnictví Chrudim, Doučování

Více o aktivitách a programu si můžete najít ZDE.
Ve spolupráci s webem Dobrovolník.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *