Miliardářské přetahování o vydavatelství Mafra, které Agrofert Andreje Babiše prodával spolu s pardubickou chemičkou Synthesia, nakonec vyústilo v několikamiliardovou transakci, která je zásadní nejen pro tuzemskou mediální scénu, ale i pro skupinu Kaprain, která nakonec byznysové závody vyhrála.

Pro investiční skupinu miliardáře Karla Pražáka je to doposud vůbec největší akvizice a cílila především na posílení Kaprainu na evropském trhu speciální chemie, což má zajistit právě Synthesia.

Kdo je muž, který uzavřel ostře sledovaný prodej největšího českého mediálního domu?

Karel Pražák pochází z Českých Budějovic a postupně se v průběhu let vypracoval na jednu z nejdůležitějších postav tuzemského byznysu. V loňském žebříčku nejbohatších Čechů podle Forbesu obsadil dvaačtyřicátou příčku s odhadovanou hodnotou majetku ve výši 9,5 miliardy korun.

V jeho investičním portfoliu vévodí průmysl, nemovitosti, telekomunikace i sport. Byznysové začátky Karla Pražáka, který vystudoval ekonomii na České zemědělské univerzitě, jsou ale spojené s bankovním sektorem. A také s postavou Petra Kellnera.

Pražák začínal v devadesátých letech v bance Bohemia a krátce poté přešel do Pragobanky, kterou z velké části kontrolovala Česká pojišťovna. Právě během restrukturalizace pojišťovny si Pražák u někdejšího nejbohatšího Čecha, který Českou pojišťovnu ovládl po roce 2000, udělal dobré jméno a postupně se dostal až do jeho nejužšího týmu.

Do skupiny PPF nastoupil Pražák na post investičního manažera a na starosti měl i Kellnerovy privátní finance. A právě od PPF převzal řadu firem i nemovitostí pod svoji vlastní skupinu Kaprain (Kaprain – KArel PRAžák INvestment), jejíž základ dal v roce 2013 odkoupením společnosti AB-Credit od Kellnerovy skupiny.

Blízké vztahy s Petrem Kellnerem a jeho skupinou přiživovaly spekulace o tom, že se od PPF Pražák oddělil jen na oko. Ten to ale popíral. „Od Petra Kellnera jsem nedostal nic zadarmo, všechno jsem si odpracoval nebo jsem si to musel od PPF koupit. Na druhou stranu jsem neodešel ve zlém. Obchodní rozhodnutí ale dělám sám za sebe,“ řekl Pražák Forbesu v roce 2017.

Zmínka o PPF padla ostatně i v rámci spekulací kolem prodeje Mafry a toho, zda Pražák jedná sám, nebo ve spolupráci s dalším investorem. „Synthesii i Mafru kupujeme sami. PPF ani žádného jiného partnera nemáme. Nákup financujeme kombinací vlastních zdrojů a bankovního financování,“ uvedl k tomu miliardář pro Hospodářské noviny.

Kromě Petra Kellnera se ovšem Pražákovo jméno spojovalo i s některými podnikateli nevalné pověsti. Pojišťovnu Maxima například Kaprain v roce 2015 kupoval od lidí z okruhu kontroverzního finančníka Petra Sisáka, který stojí před soudem za to, že měl podle obžaloby zákulisně ovlivňovat rozhodování soudu, uplácet nebo provádět machinace přes daňové ráje, aby nemusel platit stamiliony věřitelům, od nichž si na podnikání napůjčoval peníze.

Jedním z pilířů skupiny Kaprain je společnost Spolchemie, která patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici v segmentu nátěrových hmot. Tu Pražák přebral právě od Sisáka a dalších menšinových akcionářů.

Zakladatel investiční skupiny Kaprain Karel Pražák.

Kromě chemického průmyslu se Pražák soustředí také na telekomunikace. Loni například po šesti letech dokončil plánovanou konsolidaci nezávislých internetových a televizních poskytovatelů. Kaprain skrze společnost Nej.cz odkoupil brněnskou firmu Smart Comp., provozovatele internetových služeb Netbox nebo vlastní televize Kuki.

Jako aktivní sportovec se Pražák pustil i do sportovního byznysu. Je majitelem hokejové Sparty a klíčovou roli hrál také při prodeji fotbalového stadionu Eden čínské skupině CEFC.

V posledních letech Karel Pražák rozšiřuje také své realitní portfolio, ačkoli sám sebe za odborníka na nemovitosti nepovažuje. „Nemám problém přiznat, že nemovitosti nejsou mojí doménou. Raději se spojím s lidmi a firmami, které se na tuto oblast dlouhodobě specializují,“ prozradil před lety Forbesu.

Velké investice Kaprainu do nemovitostí započaly projektem tuchoměřického outletového a zábavního centra POP Airport nedaleko ruzyňského letiště. Budování obchodního centra převzal Pražák v roce 2013 v konkurzu, kdy projekt ještě jako Galerie Moda zkrachoval a Pražák s PPF Bankou v zádech vyplatil věřitele a centrum dokončil.

Od otevření v roce 2018 do něj Kaprain neustále investuje, především do jeho zábavní části. Té vévodí Pražákova soukromá sbírka prehistorických exponátů, kterou miliardář, jemuž dinosauři před lety učarovali natolik, že se rozhodl pořídit svoji první fosilii, sjednotil pod projektem Dinosauria Museum Prague.

Muzeum o ploše čtyři tisíce metrů čtverečních se řadí mezi největší a nejmodernější soukromé sbírky dinosaurů na světě a skupina Kaprain ho po letech příprav otevřela na podzim roku 2021. Součástí POP Airport je také zábavní park Majaland, do kterého Pražák investoval další stovky milionů.

Zásadní jsou ale i realitní projekty blíže centru Prahy, které pod sebou Pražákova skupina má. S Pentou Marka Dospivy například dokončuje rezidenci Victoria Palace za zhruba miliardu korun. V bezmála stovce luxusních bytů najdou nové bydlení špičky českého byznysu včetně několika členů Forbes žebříčku nejbohatších Čechů.

Victoria Palace | vizualizace Penta

A o kus dál se bude Kaprain podílet na proměně posledního prázdného kvadrantu Vítězného náměstí. V rámci společného podniku Fourth Quadrant s Pentou a Sekyra Group má Kaprain dostavět náměstí tak, jak to původně plánoval jeho architekt Antonín Engel před více než sto lety. Vedle budoucí nové univerzitní budovy VŠCHT Praha má stát multifunkční objekt s byty, kancelářemi, obchody, službami i restauracemi.

Kromě toho Kaprain před pár lety začal přestavovat rohový dům na konci Pařížské ulice přímo naproti hotelu Intercontinental na komerční komplex s názvem Pařížská 25. A od loňského srpna vlastní majoritní podíl v milionářské vesničce Oaks Prague v Nebřenicích za Prahou.

Zároveň má pod sebou ale i několik táhnoucích se projektů. Například na Chodově koupil v roce 2016 Pražák od PPF ambiciózní projekt výškových kancelářských budov Prague Eye Towers, které měly dosahovat výšky přes 130 metrů. Nakonec ho ale musela skupina přepracovat na tři nižší budovy, které teď pod názvem Blue Building prochází povolovacím procesem.

Nejistou budoucnost zatím mají i pozemky v rozsáhlé lokalitě Trojmezí mezi Chodovem, Spořilovem, Hostivaří a Záběhlicemi. Pražák už před šesti lety mluvil o tom, že by rád otevřel debatu o tom, co by na pozemcích, na kterých jsou teď louky a sady, mělo stát. Zatím ale Praha na území připravuje krajinářskou studii a jakákoli výstavba je ještě hodně vzdálená.

Důležitá je pro Kaprain oblast kolem vysočanské O2 areny, ke které se pojí zmiňovaná blízkost se skupinou PPF. Tam Pražák nedávno dokončil budovu Harfa Business Center, která sousedí s hotelem Stages Hotel Prague spadajícím pod PPF.

A další investice by rád soustředil i do pozemků pod dosluhujícími výrobními halami společnosti Howden ČKD Compressors, kde by v budoucnu mělo vzniknout bydlení až pro sedm tisíc lidí.