Nejrychlejší dědek. Veleba vítězí na stovce i v šestatřiceti, cílí na rekord

  9:07
Kdyby mu to náhodou nikdo delší dobu nepřipomněl, opakuje si prý sprinter Jan Veleba sám pro sebe, kolik je mu let. „V přípravném období si to říkám každé ráno. Motivuje mě to,“ hlásí atlet Dukly Praha a brněnský rodák s úsměvem.
Třikrát se na domácích závodech letos stalo, že Jan Veleba (vpravo) vyhrál...

Třikrát se na domácích závodech letos stalo, že Jan Veleba (vpravo) vyhrál stovku a Zdeňka Stromšíka odsunul na druhé místo. | foto: Jan Houska

V prosinci mu bude sedmatřicet, přesto je na stovce nejrychlejším v republice. V červenci tento status potvrdil nejlepší českou stovkou roku za 10,27 vteřiny, v neděli v Hodoníně na mistrovství republiky družstev zvítězil v čase 10,47.

Když mu v cíli o setinu druhý Zdeněk Stromšík gratuloval, odevzdaně směrem k vítězi mávl rukou. „Už zase...“ blesklo mu hlavou.

Letos potřetí se stalo, že Veleba se Stromšíkem obsadili na domácím závodě první a druhé místo – a vždy vyhrál nestárnoucí sprinter. Ze sedmi jejich vzájemných duelů v roce 2023 jen jednou vyšel lépe o osm let mladší Stromšík.

Veleba je i ve 36 letech mistrem republiky na stovce, porazil Stromšíka

„Už mě to ani nerozčiluje,“ pronesl poražený skrz skřípající zuby. „Honza je asi nejrychlejší na světě nad třicet let, není ostuda s ním prohrát,“ říká o poznání uznaleji.

Tihle dva se předhánějí i motivují navzájem. Společně jsou držiteli českého rekordu 10,16 sekundy a snaží se překonat nejen soupeře, ale také tohle maximum. Oba si letos zlepšili svůj „osobák“ na šedesátce, Stromšík se posunul na 6,59, Veleba na 6,64.

Zejména u staršího závodníka je to pozoruhodný vývoj. Do puberty hrával fotbal, mihnul se i ve Zbrojovce, sprint mu svého času sloužil jako forma útěku před divokým mládím. Mistrem republiky se poprvé stal jako třiadvacetiletý v roce 2010, rekordní stovku vystřihl až po třicítce. Symbolicky to dokázal v Brně pod Palackého vrchem, kde ho kdysi cepoval náročný trenér Jiří Sequent.

Stabilní výkonnost si Veleba udržuje také na sklonku kariéry, kdy se už nejenže několik let trénuje sám, ale je i ve věku, v němž se u jiných výbušnost a síla zpravidla mění ve vytrvalost.

Jan Veleba na českém šampionátu v Plzni.

„Že je Honza starý? To jsem já taky,“ hlaholí Stromšík, jemuž přitom táhne teprve na devětadvacet. Mistrem republiky na stovce se stal loni, kdy však Veleba neběžel.

Rivalův skalp měl v neděli – jako už vícekrát v sezoně – na dosah, jenže neudržel náskok ze střední části. Finiše nejsou jeho největší zbraní.

„Už jsem se bál, že ho nedoženu. Zachoval jsem chladnou hlavu a povedlo se,“ vydechl v cíli vítěz, evidentně polichocen dalším zářezem.

„Na stovce si na Zdeňka věřím, ačkoli to bývá v setince. Mám radost. Sezona byla dlouhá, už nemám takovou formu, čas pod 10,50 do protivětru je na konci sezony pěkný. Vyhecoval mě i šampionát, body jsem Dukle přinesl,“ uvažuje.

Touha po hezkém končení

Motivaci má ovšem Veleba výrazně výš než na mistrovství republiky. Myslí na vylepšení svého rekordu, stejně jako na příští mistrovství Evropy či na nominaci se sprinterskou štafetou pro pařížskou olympiádu 2024.

Éru, o níž sám mluví jako o zlaté době české stovky, se mu opouštět nechce. „Člověk nechce prohrávat. Když už pořád maká, ačkoli je mu šestatřicet, a bolí to víc než dřív, tak ať to k něčemu vypadá,“ předestírá své krédo šestinásobný český šampion.

Ještě chci lepší osobák. Sprinter Veleba poráží svěřence, pomáhá mu žena

„Pořád pracuji na síle, snažím se zlepšit technicky a zuby nehty udržet rychlost. Stimuluju se, jak to jde, a zatím se to naštěstí daří, tak proč nemít hezký konec kariéry? Mám na Dukle dobré podmínky, doma dokonalé zdravotní zabezpečení, to je také důležité,“ líčí Veleba, jehož manželka je lékařkou atletického svazu.

Před sedmi lety, když se poznali, jí naznačil, že do dvou let s běháním skončí. „Tak jsem jí to nedávno zopakoval. Ještě dva roky a zapíchnu to,“ hlásil předevčírem. Reálněji ale odhaduje, že bude závodit ještě příští rok a pak už ne. Naplno se vrhne na trénování mladších sprinterů, jemuž se na Dukle věnuje už teď.

Jednu dobu jim navrhoval, že až ho předstihnou, kariéru uzavře. „Ale to bych musel běhat ještě hodně dlouho,“ mávl furiantsky rukou v Hodoníně. „Mladí nechtějí prohrávat s takovým dědkem, nedávají mi nic zadarmo, šlapou mi na paty. A já jim nechci vyklidit pole. Na šestatřicet se opravdu necítím, spíš na osmadvacet. Pořád mám zájem na tom, abych byl nejrychlejší,“ vypráví zaníceně.

Změna podle nejlepších

Naposled Veleba sázel na to, že ho začně porážet Dominik Záleský, jemuž se začal jako trenér věnovat před pěti lety. Záleský násleně předloni zaběhl stovku za 10,16, čímž skupinu držitelů českého rekordu rozšířil na tříčlennou. Pak se však přesunul z tartanu do ledových koryt a začal věnovat bobům.

„Doufal jsem, že rekord posunu letos znovu já. To se nestalo, tak budu doufat, že se to povede příští rok. A kdyby ne? Může mně ho vzít Zdeněk Stromšík nebo klidně i Ondřej Macík, jestli se mu povede sezona a sejdou se podmínky. Když se zlepší na startech, na nichž je váhavý, bez šance není,“ řekl Veleba na adresu borce, jemuž se dosud nejvíc daří na dvoustovce.

Především se však nevzdává naděje, že zrychlit dokáže on sám..

Jan Veleba (uprostřed) porazil v Táboře v cestě za titulem mistra republiky ve sprintu na 100 metrů i své svěřence Matyáše Košku (vlevo) a Tomáše Tláskala.

Za sportovní dlouhověkost vděčí i změnám, jimiž dokáže reagovat na nové trendy. Poprvé to bylo krátce po dvacítce, kdy styl měnil kvůli zranění achilovek a podle videa napodoboval běh světových hvězd. „Říkáme tomu běhání na přední náhon, aktivní zahrábnutí před sebou. Nevědomky jsem napodoboval dobrou věc a tím jsem se ji naučil,“ vysvětluje.

Druhá změna přišla před pěti lety, poté co pod svá křídla přibral Záleského. „Měl jsem být jeho sparing. Změnil jsem trénink tak, jak jsem si myslel, že mu bude sedět, a víceméně to sedlo i mně. Skoro bych řekl, že víc než jemu,“ usmívá se Veleba.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Pastrňák pomohl Bostonu k mečbolu, konec odvrátili Islanders i Tampa Bay

28. dubna 2024  7:10

Aktualizujeme David Pastrňák přispěl v prvním kole play off NHL gólem k výhře Bostonu 3:1 v Torontu a byl...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...