V divadle Ponec ožije stará inuitská legenda

Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevírají v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh zpracovávající inuitská legendu.

Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková hudební skladatelka Jana Vöröšová, která bude také jednou z performerek na jevišti, se pro inscenaci inspirovaly dávným inuitským příběhem. Hudebníci se rozpohybují a tanečníci se rozezvučí v představení, jehož tématem jsou člověk a příroda. Proto se v něm přednostně využívají „recykláty“ – tvůrci se pro ně ponořili do svých skladů, kde na další život čeká nepřeberné množství materiálů, hudebních nástrojů a dalších předmětů.

Stále stejný příběh, který se rozezvučí a roztančí v divadle Ponec, se zamýšlí nad touhou žít a přežít i v těžkých podmínkách. „Dávný příběh rezonuje zvlášť v dnešní době plné strachů a neustálého pocitu ohrožení. Pracuje ale i s nadějí – člověk si díky své kreativitě dokáže poradit s nečekanými i náročnými situacemi,“ říká choreografka Mirka Eliášová.

Mirka Eliášová je česká choreografka, taneční pedagožka a performerka. Vystudovala choreografii na Katedře tance HAMU (MgA., PhD.), kde dnes působí jako pedagog. Věnuje se tvorbě interaktivních a experimentálních představení pro dospělého i dětského diváka. Je spoluzakladatelkou souboru, který ve Stále stejném příběhu vystoupí. Jeho název Eli a kol. zastupuje organickou skupiny umělců spolupracujících s tvůrčí dvojicí Eliášová (choreografie) – Jakl (zvuk).

Orchestru BERG se podařilo v inscenaci propojit umění Mirky Eliášové s další výraznou českou umělkyní. Jana Vöröšová je uznávanou skladatelkou s objednávkami od České filharmonie nebo Pražského jara, Mirka Eliášová je jednou z tvůrčích stálic české taneční scény. „S oběma spolupracujeme už dlouho, s Janou od dob jejích studií, s Mirkou jsme od roku 2007 vytvořili řadu výjimečných site-specific večerů, mimo jiné v Čistírně odpadních vod nebo v bývalém paláci Elektrických podniků. Jsme rádi, že se nám je podařilo dát dohromady a že si tak dobře porozuměly,“ říká Peter Vrábel, umělecký šéf orchestru.

Orchestr BERG se zaměřuje na současnou hudbu a podporu českých skladatelů především mladších generací. Hudbu kombinuje s filmem, tancem, divadlem nebo výtvarným uměním a své posluchače často zve do netradičních prostor. V případě Stále stejného příběhu využili tvůrkyně inscenace na maximum sklady, ve kterých se skrývá ohromné množství pokladů – materiálů, hudebních nástrojů a dalších věcí. „Je to kreativní výzva i povinnost vůči naší planetě,“ prozrazuje Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG.

S tanečníky a hudebníky bude na jevišti i skladatelka Jana Vöröšová, které je taneční prostředí vlastní: „Nejsem tanečnice, ale chodila jsem tancovat a víc než dvacet let učím na konzervatoři Duncan Centre, takže se na tanec dívám každý den. Je skvělé, že od Mirky dostanu pocitové zadání a realizace je pak už na mně. I proto jsem si pro sebe do představení vybrala akordeon, který je hezky pohybový.“

První zkoušky se uskutečnily v březnu, hlavní zkoušky probíhají o letních prázdninách, premiéra otevře sezónu divadla PONEC v úterý 5. září ve 20 hod. Večerní představení doplní ale také dopolední uvedení pro školy.

Foto: ©Adéla Vosičková, Ponec – divadlo pro tanec

Podcast