Curyšský Tonhalle-Orchester, Izraelská filharmonie nebo instalace tvořená umělou inteligencí. Dvořákova Praha začíná ve velkém stylu

5. září 2023

Ve čtvrtek 7. září vypukne ve Dvořákově síni Rudolfina již 16. ročník festivalu Dvořákova Praha. Jeho první tóny budou tradičně patřit Violoncellovému koncertu Antonína Dvořáka, který v předvečer výročí skladatelových narozenin přednese sólistka Anastasia Kobekina. Doprovodí ji curyšský Tonhalle-Orchester a jeho šéfdirigent Paavo Järvi, kteří v duchu novodobé tradice provedou v druhé části koncertu Dvořákovu „Novosvětskou“.

Česká filharmonie v Rudolfinu, Dvořákova Praha

Curyšský Tonhalle-Orchester, který patří k nejlepším tělesům svého druhu ve světě, odehraje na Dvořákově Praze ještě jeden koncert a to hned v pátek 8. září. „Na programu jsou díla, která nějakým způsobem navazují na poctu Brahmsovi, byť to nejsou přímo Brahmsova díla, protože bez Beethovena by asi Brahmsovo dílo nebylo takové. Takže zazní 3. Klavírní koncert Ludwiga van Beethovena a Brucknerova 9. Symfonie,“ doplňuje ředitel festivalu Jan Simon.

V rámci programové řady Brahms 190, která připomíná 190 let od narození tohoto německého velikána, zazní všechny Brahmsovy instrumentální koncerty. Hlavní hostující dirigent České filharmonie Tomáš Netopil se ujme taktovky 19. září, kdy je na programu koncert druhého jubilanta Sergeje Rachmaninova, konkrétně Třetí klavírní koncert se sólistou Borisem Giltburgem.

Dirigent Jakub Hrůša

Dvořákova Praha je tradičně festivalem, na kterém můžeme slyšet opravdu světové orchestry. V prvním festivalovém týdnu vystoupí Izraelská filharmonie – a to hned na dvou koncertech. 13. září je na programu Vídeňská filharmonie, kterou bude dirigovat Jakub Hrůša, zazní Brahms a Dvořák. Nesmí chybět ani České filharmonie, která je tradičně rezidenčním orchestrem Dvořákovy Prahy.

autoři: Daniel Jäger , Monika Suchanková
Spustit audio

Související