https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/zalesnilo-se-40-tisic-hektaru-lesa.rekordni-je-prirozena-obnova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zalesnilo se 40 tisíc hektarů lesa. Rekordní je přirozená obnova

30.8.2023 05:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kovár Lukáš / Vojenské lesy a statky ČR
V loňském roce bylo v českých lesích zalesněno téměř 40 tisíc hektarů lesa. Je to druhá nejvyšší plocha zalesnění v novodobé historii. Rekordní byla rovněž přirozená obnova.
 

O aktuálních číslech z českých lesů informoval Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu v odborném časopise Statistika a my. Kahuda uvedl, že těžba meziročně poklesla o 5 146 tis. m3 na 25 110 tis. m3 dřeva bez kůry. Pokles těžby je sledován od roku 2020, i tak jde o vyšší čísla než před kůrovcovou kalamitou.

Těžily se převážně jehličnaté dřeviny zastoupené smrkem (79,5 %), pak borovice (8,9 %), které byly následovány bukem (3,5%) a modřínem (2,5%). „Odhaduje se, že celkový objem vytěženého dříví byl i v roce 2022 vyšší než jeho přírůst v lesních porostech,“ konstatoval Josef Kahuda. Nejvíce se těžilo na Vysočině, Jihočeském a Středočeském kraji včetně Prahy. Například Arcibiskupství pražské vytěžilo v roce 2022 409 tisíc m3 dřeva, které se podařilo prodat za 2030 korun za kubík.

Český statistický úřad také spočítal, jaká plocha byla loni zalesněna. Obnova lesů byla v roce 2022 provedena na ploše 39 970 ha. Je to o 709 hektarů méně než v roce 2021, přesto jde o druhou nejvyšší hodnotu od roku 1964. Drtivá většina obnovy probíhá sadbou. Podle statistiků bylo loni vysazeno 225 928 tisíc sazenic, z toho 62,6 % byly listnaté dřeviny. Nejvíce bylo vysazeno sazenic buku (28,8 %), následoval dub (23,3 %) a smrk (19,9 %). Rozdíl mezi plochou zalesněnou jehličnatými dřevinami a listnatými nebyl téměř žádný. Bylo to pouhých 443 hektarů ve prospěch jehličnatých dřevin.

Lesy ČR očekávají, že v tomto roce obnoví 16 tisíc hektarů lesa, v rozpočtu si na pěstební činnosti rezervovaly 4,6 miliardy korun. V roce 2022 byla u státní firmy obnova rekordní.

„Bude třeba obnovit obrovské plochy, a to smíšenými lesy, které budou odolnější. Chceme pokračovat v nastoleném trendu, už třetí rok po sobě roste plocha zalesněná listnáči. Loni představovala plocha obnovených lesních porostů v České republice rekordních 50 058 hektarů,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Josef Kahuda na závěr informoval, že rekordní byla loni také přirozená obnova lesa. Meziročně byla navýšena o 977 ha (+10,7 %) na 10 088 ha. „Dle dostupných údajů se jedná o rekordní hodnotu v historii České republiky,“ sdělil Kahuda.


reklama

 
foto - Kořínek Ondřej
Ondřej Kořínek
Autor studoval aplikovanou ekologii na Fakultě životního prostředí ČZU, v ČSOP se věnuje praktické ochraně přírody. Můžete jej sledovat na Instagramu.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

30.8.2023 09:23
co je to obnova lesa?
tam kde bylo vše vykáceno se objevilo nové křoví a už je to obnova hotova,
nebo odborníci našli nové stromy co vyrostou za jeden rok ,
uvidí se jak další generace budou chválit smíšené lesy, ze kterých bude dřevo jen ke spálení nebo na dřevořískové desky,
bude to mít i pozitiva pro lesy, se nestanou hospodářské
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

1.9.2023 12:37 Reaguje na vaber
Budú reagovať normálne. Tak ako na slovensku, kde je väčšina hospodárskych lesov zmiešaná a listnatá. Ťažia sa borovice, buky, javory, smrekovce aj smreky.
To len niektorí exoti si v česku maľujú nezmysly o smrekových plantážach ako vrchole lesného hospodárenia.
Odpovědět
VS

Vilda Smakal

30.8.2023 10:49
Co se kde zalesnilo ? Z jedné strany se tedy zalesnilo a z druhé strany nastávají holiny jak hrom a to se nebavím o areálech na zimní sporty, kde stále kácejí lesy aby se mohla udělat další sjezdovka. Lesy jsou čím dál víc drancovány, kamiony plné dříví jezdí jak o život a nejhorší na tom všem je fakt, že téměř všechno se vozí za hranice. Zkrátka na jedné straně se zalesňuje, na straně druhé se těží a těží a těží........prachy vládnou světem.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

30.8.2023 21:39 Reaguje na Vilda Smakal
A o tom to celý je!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.8.2023 09:11
No samoobnova jde, ale jen málo kdy a málo kde.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

31.8.2023 09:38
Aha, přirozená obnova lesa dnes asi znamená, že se na les vykašle a nestará se o to a ono tam něco, nějaké "dřevo" vždycky naroste.
Odpovědět
os

orb slavík

31.8.2023 11:06 Reaguje na Radim Polášek
Zjednodušeně máte pravdu, pouze upřesním. Na holinu nalétnou nebo napadají semena různých dřevin. Často je to bříza, buk, jedle, osika ale i smrk.
Pokud je v místě přemnožená zvěř tak semenáčky spase, další nebezpečí pro stromky bývají některé druhy trav, které dokážou rostlinu zalehnout, ostružina, svízel přítula atd. Dobrý lesní hospodář zmlazení projde, stromky ochrání proti zvěři nátěrem, trávu nechá vyžnout a co není tak jednoduché sníží stavy zvěře. To dělá dva tři roky stromky odrostou a je hotovo.
Máte pravdu, že pokud by vymřelo lidstvo, tak les se obnoví znovu sám, ale trvalo by to delší dobu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.8.2023 20:20 Reaguje na orb slavík
No zvěř je nebezpečná asi tak 15 let. To co by vyrostlo bez lidí by bylo úplně něco jiného. podívejte se na úhory. Tam nejprve keře, pak pajasan, jasan, dub, je-li sucho akát. Taky by záleželo kolik zvěře tam bude.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.9.2023 08:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak na holině po lese v první řadě vyrostou semena, která v půdě jsou a jen přeléhají z minulých let nebo tam rostou jako malé stromečky. U holin ze smrkových monokultur myslím žádné nebudou. V nižších polohách to nejsou ani smrková semena. Tam rostou jen semena navátá větrem a přinesená ptáky. Semena smrků v půdě vydrží životaschopná pouze pod smrky ve vyšších polohách. Naopak na holínách po listnatých lesích bývá plno jejich semen a ty semena po vykácení mohou zajistit plnou obnovu lesa na jeho veškeré ploše.
Teprve když na čerstvě vykácených holinách nejsou semena dřevin přelehlá z minulých let nebo malé stromečky, tak tam potom, když to člověk nechá volně, probíhá celý klasický cyklus zalesňování. Nejdřív boj mezi hustě rostoucími travinami a rostlinami a stromky pionýrských dřevin. To probíhá teď, na holinách se buďto stihne dříve rozrůst hustá tráva nebo se tam uchytí rostliny pionýrské k lesu, pionýrské keře a dřeviny.
Odpovědět

Jan Škrdla

1.9.2023 21:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
Zrovna ten akát a pajasan jsou u nás díky člověku.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.9.2023 07:47 Reaguje na orb slavík
Z Vašich druhů pouze bříza a osika. Buk má těžké semeno, to se moc nepřenáší, totéž z velké části smrk, jehož šišky obvykle vysemeňují v přírodě až na zemi. Pokud tam buk a smrk vyrostou, tak pouze ze semen, co už byla z dřívějších stromů v zemi a nějaký rok přelehla. Pouze jedle se šíří vzduchem na větší vzdálenost, ta ale potřebuje jinými stromy zastíněné holiny bez porostu, aby vyklíčila a udržela se první roky. Navíc vrcholový výhonek jedliček je lahůdka pro zvěř a malé jedle tak jsou zvěří snadno ničeny.
Takže hlavně bříza a osika a potom třeba jeřáb, ten se přenáší ptačími výtrusy , vrba jíva, ta větrem, a potom kde je vlhko, javory, kleny a níže i mléče, ty se přenášejí větrem. A k nim jasan, taky větrem. A ještě lípa, ta taky větrem.
Odpovědět

Jan Škrdla

1.9.2023 21:50 Reaguje na Radim Polášek
Člověče, nejste jediný, co si plete sukcesi s přirozenou obnovou.
Víte, že přirozená obnova se uplatňuje při clonné seči, kdy pod prosvětleným mateřský porostem vznikne porost nový. Zrovna třeba ten bukový. Nebo u náseku (v případě úzké holiny), při výběrné seči, nebo taky v případě výmladkového hospodaření.
Odpovědět
MM

Milan Milan

4.9.2023 21:31
Samoobnova? Tak nevím kde to má být, ale já zatím videl na holinách novou zeleň, převážně nějaké křoviska, nic "kulturního", a spoustu akátů. Takže křoviny les nenehradí a ten všudypřítomný a rychle rostoucí akát je opravdů kvalitní náhrada.
Odpovědět

Jan Škrdla

4.9.2023 23:59 Reaguje na Milan Milan
Asi chodíte na špatná místa, nebo se špatně díváte.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist