Trojnásobný mistr Česka Ďuriš se po 13 letech a osmi zahraničních štacích vrátil do slovenského prostředí

Trojnásobný mistr Česka Ďuriš se po 13 letech a osmi zahraničních štacích vrátil do slovenského prostředí

Spartaku, jenž má na soupisce exsparťana Lukáše Štetinu, bývalého hráče Plzně Romana Procházku i Erika Daniela, který rozjížděl kariéru v Liberci, se povedlo těsně před uzávěrkou soupisek pro evropské poháry přivést nového hrotového útočníka, kterým sází sportovní úsek jednoznačně na zkušenost.

Do konce roku dorazil do Trnavy na hostování bývalý slovenský reprezentant s devětapadesáti mezinárodními starty Michal Ďuriš, jenž aktuálně patří kyperskému mužstvu Othellos Athienou.

Aktuálně devátý tým kyperské 1. Division, jíž si trojnásobný mistr české ligy vyzkoušel na pěti různých klubových adresách, ho sice přivedl jako novou posilu teprve před pěti týdny, nicméně sázet na něj nebude.

V rámci úvodních tří kol si zahrál pětatřicetiletý veterán jen 73 minut čistého času a protože neskóroval, šel zase dál a do rodné země se vrátil po třinácti letech v zahraničí. Poslední ročník 2022/2023 zakončil Ďuriš se šesti góly v pětatřiceti startech, díky čemuž prožil jednu z nejvytíženějších sezon celé kariéry.

Bývalý hráč Viktorie Plzeň či Mladé Boleslav odehrál ve všech třech současných pohárových soutěžích více než 80 duelů a nastřílel dvacet branek. V minulosti čelil obrům jako Manchester City, Bayern Mnichov, Barcelona nebo AC Milán a z ostřílenosti by tedy mohl vyučovat.

Tým, který bude na evropském poli čelit v rámci EKL Razgradu, Fenerbahce a Nordsjællandu, ho angažoval jako přímou náhradu za zraněného rakouského snajpra Marca Djuričina, který dříve prošel Salzburgem, Herthou, Brentfordem, Ferencvárosem, Austrií či Grasshoppers a první dva starty na Slovensku se mu podařilo přestavit ve dva přesné zásahy.

Ďuriš vs. 13 let v zahraničí:

Viktoria Plzeň
Mladá Boleslav
Orenburg
Anorthosis
Omonia Nicosia
Ethnikos Achna
Karmiotissa
Othelos

Sehnat útočníka bylo podle trenéra Michala Gašparíka vůbec nejtěžší. "Neměli jsme to vůbec připravené, protože nikdo nepočítal s tím, že nám na delší dobu vypadne Marco Ďjuričin. V září se hráči neshánějí lehce. V posledních dvou třech dnech jsme měli hodně nabídek, ale nikdy jsem o žádném z hráčů neslyšel a ani je neviděl. Měli jsme sice data, ale netroufl jsem si vybrat útočníka, jehož jsem neznal. Jsem rád, že jsme byli trpěliví a zachovali jsme chladnou hlavu. Byli jsme dokonce rozhodnutí, že pokud by se nenaskytl někdo ověřený nebo zajímavý, nepřivedeme nikoho," uvedl na webu fcspartaktrnava.com hlavní trenér Spartaku.

Prsty v příchodu má i bývalý trnavský stoper Martin Škrtel, jenž Spartaku už nějakou dobu pomáhá na diplomatickém poli. "Nakonec nám pomohl Škrtel. Hned jsme na tom začali pracovat, volba byla jasná. Celý klub odvedl skvělou práci a rychle jsme se dohodli. Pro mužstvo to bude obrovský impuls. Věřím, že nám výrazně pomůže ve skupině i v lize. Typologicky se do Trnavy hodí, svou kvalitu dokázal i na reprezentační úrovni," ocenil novou akvizici Gašparík.

Odchovanec Banské Bystrice, jenž tak navázal na další čerstvé posily Spartaku, jimiž se stali Jan Bernát a Srb Andrej Djurič, by měl dorazit do Trnavy v průběhu právě probíhající mezinárodní pauzy. Debutovat může buď v domácím poháru proti Šurany, nebo o tři dny později v lize se Zemplínem Michalovce.

Návrat ztraceného syna? Ofenzivní trn z paty by mohl vytrhnout zlínské družině starý známý Poznar