Základní umělecká škola v Krupce nově zavedla hru na žesťové nástroje

5. září 2023 14:50

Školní rok zahajují taky základní umělecké školy. Některé otevřely nové obory, v některých nastoupili noví ředitelé. Třeba v Podbořanech na Lounsku nebo v Krupce na Teplicku. V obou městech je o základní umělecké školy velký zájem, takže hledají možnosti pro rozšíření kapacity.

„Tohle je pozoun neboli trombon, je to vlastně ten samý nástroj – pozoun jsme převzali z němčiny, trombón z angličtiny,“ vysvětluje Jakub Vogel, nový ředitel Základní umělecké školy v Krupce a zároveň učitel hry na žesťové nástroje.

V krupské škole otevírá nový obor a nabírá do něj žáky. „Žesťové nástroje zcela chyběly v nabídce školy, přitom bez nich těžko vzniknou kapely, jako jsou třeba big bandy, symfonické orchestry, ale i třeba nějaká menší hudební tělesa,“ vysvětluje Vogel.

Základní umělecká škola v Krupce na Teplicku

Krupská škola se nově zapojila do iniciativy Darujeme kroužky. Nabídku mohou využít rodiny, které pobírají přídavky na děti a zaregistrují se na dárcovské platformě. „Momentálně je to nastavené tak, že pro první pololetí toho školního roku je možné od nadace dostat až 2000 korun na školné,“ přibližuje Vogel.

Nový ředitel do krupské základní umělecké školy nastoupil 1. července. Rád by víc spolupracoval se základními školami ve městě, podobně jako se to před rokem povedlo se školkami – děti na přípravnou hudební výchovu nemusejí do umělecké školy, ale její učitelka za nimi dochází na pravidelná setkání do školek.

Nový ředitel nastupuje i do ZUŠ v Podbořanech

Také Základní umělecká škola v Podbořanech vstupuje do nového školního roku s novým ředitelem. Prioritou Ericha Knoblaucha je najít učitele hry na smyčcové nástroje a zavést literárně-dramatický obor. „Co nám schází, je dramatické oddělení – to si beru jako takový úkol do svého volebního období,“ konstatuje.

Podbořanská umělecká škola je podle něj na hranici své kapacity a pro svůj další rozvoj potřebuje nové prostory. Město už několik let zvažuje přístavbu školy. Už má i projekt na tak zvanou bílou věž, kterou by lávky propojila s historickou budovou. Investiční akci za desítky milionů ale zastupitelstvo Podbořan neschválilo.

Spustit audio

Související