Endometrióza: Nevyléčitelná nemoc, o které mnoho Češek nemá ani tušení

Nejtěžší případy této nemoci mohou působit rozsáhlé srůsty, neprůchodnost vejcovodů, poškození vaječníků, a tím pádem problém s tvorbou vajíček a těžké anatomické změny v malé pánvi
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Až 250 000 žen má v České republice endometriózu. Jde o nezhoubné, chronické gynekologické onemocnění, které postihuje ženy v reprodukčním věku. Kromě chronické bolesti bývá spojováno s neplodností. Endometrióza sice přímo neohrožuje na životě, zhoršuje však kvalitu života žen a má zásadní socioekonomické dopady na společnost.

„Endometriózou trpí odhadem každá desátá Češka v reproduktivním věku. Může jít až o 250 tisíc žen. Cesta ke zjištění správné diagnózy však bývá velmi trnitá,“ vysvětluje MUDr. Jan Drahoňovský z Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Ačkoliv patří mezi velmi častá gynekologická onemocnění, mezi ženami je stále málo známá.

Co to je a jaké jsou příznaky?

Endometrióza je stav, při kterém se tkáň podobná buňkám v děložní sliznici vyskytuje i jinde v těle, než jen v dutině děložní – nejčastěji v pánvi či dutině břišní, někdy i v děložní stěně, která je normálně tvořena svalovinou. Buňky se však chovají stejně, jak by se chovala děložní sliznice. Reagují na hormonální změny a v době menstruace se odlučují. Tím však dochází k cyklickému jizvení, kdy se ložiska endometriózy rozšiřují, vznikají srůsty a může docházet k jejich prorůstání do okolních orgánů,“ popisuje lékař.

Na endometriózu může poukazovat celá řada příznaků. „Pro toto onemocnění je charakteristický stav, kdy žena původně bolestivou menstruaci neměla, ale bolesti se projevily až v průběhu života, nebo se původně mírné bolesti v určitém období života změní na bolesti nesnesitelné. Dalším charakteristickým příznakem jsou bolesti při pohlavním styku a vyprazdňování. Často nemoc provázejí zažívací potíže – nadýmání, zácpa, či naopak střídání zácpy a průjmu. Dá se říci, že jakékoliv příznaky, které se cyklicky opakují v průběhu menstruačního cyklu, by měly vzbudit podezření na endometriózu,“ popisoval onemocnění a jeho příznaky doktor Drahoňovský.

Nejčastější pro ženy v reprodukčním věku

Dle lékaře se endometrióza řadí mezi nejčastější gynekologická onemocnění žen v reprodukčním věku. „Touto nemocí trpí 50 až 60 % žen a dívek s chronickou pánevní bolestí. Navíc 30 až 50 % žen s endometriózou trpí neplodností.“

Nejtěžší případy této nemoci mohou působit rozsáhlé srůsty, neprůchodnost vejcovodů, poškození vaječníků, a tím pádem problém s tvorbou vajíček a těžké anatomické změny v malé pánvi. „Ovšem i v případech, kdy endometriózu reprezentuje jen několik drobných, milimetrových ložisek, může být plodnost ženy zhoršená. Zde hrají roli i imunitní a hormonální faktory, kvalita oocytů neboli vajíček a další. Nelze však zapomínat i na zcela jednoduchý důvod, a to, že ženy s endometriózou mají kvůli bolestem podstatně nižší frekvenci pohlavního styku,“ dodal Drahoňovský. 

Diagnostika je složitá

Problémem může být podle odborníka i samotná diagnostika této nemoci. „Stanovení diagnózy trvá v průměru 7 až 10 let. Příčinou tohoto prodlení je časté bagatelizování základních příznaků a malé povědomí o této nemoci.“

To by ráda změnila pacientská organizace Endo Talks, kterou založila v roce 2021 Misha Lebeda. „Včasné určení správné diagnózy může zmírnit dopady na fyzické i psychické zdraví pacientek. Tohoto cíle je možné dosáhnout i díky edukativním programům na základních a středních školách. Edukace o ženském zdraví už na školách může napomoci ke snížení doby diagnostiky i u mladších pacientek,“ řekla Martina Sehnoutková, která zároveň pracuje v Support Centru jako takzvaná Endokecka. Jako Endokecky jsou označovány odborně vyškolené dobrovolnice z řad pacientek s endometriózou, které následně vedou podpůrné skupiny.

Zdroje: redakce, MUDr. Jan Drahoňovský, Endo Talks, WHO

KAM DÁL: Každý může oslepnout, varuje lékař a hovoří o nebezpečném glaukomu.

Klíčová slova: