Španělský svaz kvůli Rubialesově kauze odvolal trenéra mistryň světa

05.09.2023, 17:25
Aktuality
Luis Rubiales (© AFP)

Španělský fotbalový svaz (RFEF) v souvislosti se skandálem po finále mistrovství světa odvolal trenéra ženské reprezentace Jorgeho Vildu. Trenér je blízkým spojencem kritizovaného prezidenta RFEF Luise Rubialese, který po vítězném finále políbil na ústa jednu z reprezentantek Jenni Hermosovou. Svaz se dnes oficiálně za chování prezidenta omluvil.

Vildu odvolalo nové vedení RFEF, jež se zformovalo po Rubialesově suspendaci. Trenér byl jedním z mužů, kteří tleskali Rubialesovi, když na zasedání svazu odmítl po vypuknutí skandálu rezignovat na svou funkci. Později nicméně Vilda uvedl, že chování prezidenta svazu bylo nevhodné.

Španělské fotbalistky vedl Vilda od roku 2015. Loni byla jeho funkce v ohrožení, když proti němu vystoupilo patnáct hráček, které kritizovaly jeho tréninkové metody a požadovaly profesionálnější zacházení. Jen tři z nich se vešly do týmu, jenž v srpnu triumfoval na MS v Austrálii. Během loňské krize Rubiales Vildu podpořil.

Novou hlavní trenérkou svaz jmenoval Montse Toméovou, jež se ve Španělsku stane první ženou v této funkci. Bývalá reprezentantka byla od roku 2018 jednou z Vildových asistentek.

Vedení RFEF dnes zveřejnilo "nejupřímnější omluvu" hráčkám národního týmu za "naprosto nepřijatelné chování našeho nejvyššího zástupce". Prozatímní prezident Pedro Rocha v prohlášení uvedl, že Rubialesův polibek Hermosové, jež tvrdí, že byl proti její vůli, poškodil pověst a mezinárodní prestiž španělské společnosti a sportu.

"Škoda způsobená španělskému fotbalu, španělskému sportu, španělské společnosti a hodnotám sportu byla obrovská. Hluboce se za to omlouváme a musíme podniknout přísné kroky k tomu, aby se nic podobného už neopakovalo," uvedl Rocha.

RFEF zahájil s Rubialesem disciplinární řízení a chce, aby byl případ vyřešen co nejdříve.

S Rubialesem zahájil minulý týden řízení Španělský sportovní tribunál, šéfa svazu už dříve suspendovala na 90 dnů mezinárodní federace FIFA. O jeho osudu jednala i vláda. Jeho odchod mimo jiné požaduje vedení španělské ženské ligy i samotné reprezentantky. Ty pohrozily, že dokud bude v čele svazu, nebudou reprezentovat. Rubialesovo chování v pondělí v oficiálním prohlášení odsoudili i členové mužského národního týmu.

Rubiales odstoupit odmítl a kauzu označil za "bezprecedentní politický a mediální lynč". Ve funkci je od roku 2018 a je zároveň členem výkonného výboru evropské fotbalové unie UEFA.

Autor: ČTK

Komentáře (95)

Přidat komentář
Vrubozubec

Jako sorry, ale takovýhle lynč není ani na Greenwooda, který udělal daleko horší več.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Nejvetsi joke je, ze sef Getafe kritizoval verejne toho Rubialese a vyzyval ho k rezignaci a mezitim si privedli do tymu nasilnika. Asi nova doba, no.

Reagovat
Mass

Reagovat
Seydou Doumbia

Žijeme v době kdy znásilnění a mlácení žen je ok, ale pokud černému řekneš že je černý tak si skončil. Smutné ale pravdivé

Reagovat
Kiss Me Polka!

Co to meles

Reagovat
okokolo

Bože ty jsi chobot

Reagovat
andrew96

Reagovat
verv

Reagovat
lampas

Reagovat
Kocour Klapuška

Dostává mě; že magoři jako ty, jsou schopný namontovat nějakou vybájenou politickou pseudokorektnost absolutně do všeho

Reagovat
Sir Ravealot

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
okokolo

Reagovat
verv

Lynč Kdyby se týpek hned omluvil a vyvodil důsledky, tak už se o tom dávno nemluví. Kauzu z toho udělal hlavně on svým následným postojem.

Reagovat
Bakary3

Čím měl vyvodit důsledky?

Jako odstupovat z funkce kvůli jedny puse?

Reagovat
verv

Kvůli jedné puse

Ten ceremoniál byl jenom taková třešnička na dortu, odstoupit měl už dávno před tím.

Reagovat
zorz767

Tne lynč si způsobil sám, když odmítl uznat chybu.

Reagovat
wjillm

Kam se to ritime, draku?

Reagovat
okokolo

Reagovat
Rizek

Reagovat
monty25

O Vildovi už jsem tady psal a jeho odvolání se vůbec nedivím...

https://www.eurofotbal.cz/clanky/rubiales-kvuli-libani-hracek-po-finale-ms-z-cela-spanelskeho-svazu-neodstoupi-641543/#post14514431

Každopádně tenhle úspěch Španělek může být dobrým příkladem, že se dá vyhrát velký turnaj, i když jsou takové spory mezi hráči/kami a trenérem. V českém sportu si v téhle souvislosti vybavím hokejisty s Hadamczikem na ZOH 2006 v Turíně, byť to byl tehdy "jenom" bronz.

Reagovat
Salfovic

Rubialesův polibek Hermosové, jež tvrdí, že byl proti její vůli, poškodil pověst a mezinárodní prestiž španělské společnosti a sportu.

To jsou kokoti

Reagovat
okokolo

Reagovat
Bakary3

Já myslím, že to video Slavicích spanelek a speciálně hermosove po finále, jak juchaly a měly z toho prdel a skandovaly pusu pusu dostatečně ukazuje, jaká je tato kauza sracka

Holky by si měly nafackovat, říct "nebylo to nejvhodnější od Rubiales, ale docela jsme ustrelily" a jdeme od toho.

Co se děje je totálně směšný.

Reagovat
ratusek

Reagovat
monty25

Ono jde spíš o to, co se dělo potom...

https://twitter.com/monty025/status/1697195523088818241

Reagovat
Kiss Me Polka!

btw ta formulace v článku "Jen tři z nich se vešly do týmu" to je blbost nebo se pletu? Měl jsem za to že naopak ty ostatní pokračovaly v protestu.

Reagovat
monty25

Přesně tak, těch zbývajících dvanáct to dál bojkotovalo, z toho tři (Paňos, Leon, Guijarro) by podle mě za normálních okolností hrály v základu.

Reagovat
Salfovic

Na jejich obranu, ony to nezačaly.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
fabec1222

Ženský no...

Reagovat
RickNash

kde skandovaly pusu pusu?

Reagovat
Bakary3

Po vybraným finále asi v autobuse skandoval snad celý tým beso beso (pusu pusu) a měly z toho hroznou prdel.

Než jim někdo vysvětlil potom, že se vlastně staly obětí sexuálního násilí...

Reagovat
Bowie

Reagovat
Rizek

Reagovat
ratusek

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

Skandovaly peso peso, protože chtěly přidat. Někdo ale slyšel co slyšet chtěl

Reagovat
verv

jo tak ony ustřelili? Ty vole když tady čtu některý názory, tak se nedivím, že většina sexuálního obtěžování zůstane nenahlášená. Protože místní odborníci by jim stejně vysvětlili, že to od pachatele sice nebylo nejvhodnější, ale ony ustřelili protože to chtěj řešit

Reagovat
Bakary3

Ano, tak jestliže po zápase z toho mají prdel (evidentne je to tedy beranidlo) a najednou začnou brečet, požadovat rezignaci a nevím co, tak je to totální ustrel.

Jedna pusa v euforii, který se ta hracka fakt nebránila.

To je proste ustrel jako svině, k smíchu celá ta kauza.

Reagovat
verv

Nebyla to jedna pusa, celej ceremoniál se choval jako magor.

Že se nebránila je taky skvělej argument, očividně jí to totiž dost zaskočilo a než stihla nějak zareagovat, tak už šla na řadu další hráčka.

A že si někdo dělá z něčeho prdel, tak to znamená, že tím to chování legitimizuje? Třeba Ricky Gervais má výbornej standup o holocaustu. Tím pádem to znamená, že je pro něj holocaust vlastně v pohodě? Asi ne, žejo.

K smíchu jsou spíš tyhle středověký názory.

Reagovat
ramm+

Středověký názory

Jedno je jistý. Holka z toho byla po zápase úplně odvařená a zralá na psychouše. Asi jako klauni tvého formátu

Reagovat
verv

Takže se maj řešit jenom věci, co na někom zanechaj nějaký následky? Nebo cos tím chtěl vlastně sdělit?

Reagovat
Bakary3

Že se asi nic moc nestalo, když byla úplně v pohodě.

Reagovat
ramm+

Reagovat
ramm+

Reagovat
Bakary3

Řeší se jedna pusa, hotovo.

Když se jí zeptal a ona řekla ano, tak je asi svéprávná.

S tím holocaustem je to už úplně wtf, to nemá ani cenu komentovat.

Ne, je to jen názor. Jiný než tvůj, což ale neznamená, že je středověkej nebo že ten tvůj musí být správnej.

Reagovat
ramm+

Ale oni mají vždycky pravdu, dělají svět lepší. I proti vůli ostatních

Reagovat
verv

Co ty seš za mentála? Umíš něco jinýho, než afektovaný vykříky a smajlíky?

Reagovat
ramm+

Asi jsem trefil do černého, šašku

Však to je definice takových pokrokářů, převelice citliví nedůživí přemoudřelí kokůtci

Reagovat
verv

Já tady normálně diskutuju, zatímco ty se jinýmu názoru akorát vysmíváš a jediný, co píšeš, jsou urážky. Ale já jsem ten, kdo musí mít vždycky pravdu

Abys napsal něco k věci by na tebe asi bylo moc, urážky a smajlíky jsou jednodušší.

Reagovat
ramm+

Pokud se tu někdo bije v takovém absurdním případě takovým způsobem, přičemž jde o fenomén moderní doby, kdy hledáme problémy kde nejsou (resp. tenhle konkrétní příklad, kdy to probíhalo způsobem, kdy je nejprve vysmátá, nic jí není, aby po tlaku médií a nezivkovkářů, největších mrdek současnosti, otočila), tak jsi pro mně onen klaun. Moc času krom výsměchu ti rozhodně věnovat nebudu

Reagovat
Kinky7

Problém je že se jí nezeptal ale svaz to zveřejnil jako že ona řekla že se i zeptal.... Jenže podle ní se jí nezeptal přičemž ona sama prohlásila že svazu nedala svolení za ní tohle prohlášení dat

Reagovat
verv

Právě, že se neřeší jedna pusa. Kdybys byl v obraze, což klasicky nejseš, tak bys věděl, že ten problém už se táhne delší dobu. Touhle pusou to akorát vygradovalo a pokračovalo to tím, co píše pode mnou Kinky7. A ještě jí měli tlačit do toho, aby vystoupila s Rubialesem v nějakym videu a podpořila ho.

Je to asi takový wtf, jako říct, že si z toho dělali srandu, takže to je vlastně v pohodě. Proto jsem to zmínil.

Nikde neříkám, že je můj názor jedinej správnej. Ale doby, kdy si chlap k ženské mohl dovolit cokoliv a ona musela držet hubu a krok, jsou už nastěstí pryč. Proto jsem to označil za středověkej názor, stejně jako to, že píšeš, že jim někdo musel vysvětlit, že se staly obětí obtěžování. Protože asi nemaj svůj rozum nebo nevím, cos tím chtěl říct.

Btw zajímalo by mě, jak v pohodě byste vy všichni obhájci byli s tím, kdyby se takhle nějakej týpek vrhl na vaši přítelkyni/manželku.

Reagovat
Bakary3

Jo, klasický nejsem v obraze, ok

Celej ten příběh okolo jsem samozřejmě četl, ale teď se prostě řeší jedna pusa, tak to je.

Jestli se jí nezeptal (přičemž upřímně teď fakt nevím, komu věřit, lháři rubialesovi, nebo ji, která pod tíhou toho, že se to začalo řešit, říkala, co už taky bylo potřeba), je to blbý, ale pořád jedna pusa - je to důvod k odstoupení?? Jako fakt?

To další, že ji chtěli dotlačit k nějaký podpoře, je už kurvarna, ale pořád se dostáváme k tomu, proč - fakt to muselo dojít sem a nestačilo potom "omlouvám se, prepisknul jsem to"?

Kdyby se to stalo moji ženě a necítila by to jako nějaký "přátelský polibek" nebo tak něco, vysvětlil bych si to s ním, že tohle není v pohodě.

Kdyz by nebyl guma, věřím, že by řek omlouvám se, nechal jsem se unést a jedeme dál.

Takhle to v normální společnosti chodí.

Naopak mi nepřijde normální, aby se po něčem takovým vynucovalo odstoupení z funkce atd.

Tohle je extrémně nebezpečný a jestli se budou pořád pouštět hranice tyhle skoro šikany dál a dál, tak jsem fakt zvedavej, kde se to zastavi.

Reagovat
verv

Ale ten kontext toho celýho je přece důležitej. Pokud by to byl bezúhonnej týpek, kterej je s nima zadobře, tak je to vnímaný úplně jinak, než od člověka, kterej šel defacto proti nim a v okamžiku jejich největšího úspěchu se najednou chová takhle.

Jak jsem psal výš, odstoupit měl už dřív, protože těch přešlapů už má za sebou několik, tohle je jenom další z řady.

No ono by právě asi stačilo, kdyby se hnedka omluvil. Ale nejdřív to bagatelizoval, že se vlastně nic nestalo a až když se to rozjelo ve velkým, tak přišel s nějakou omluvou, ke které chtěl pod nátlakem využít i tu hráčku. A jak ta omluva byla míněná vážně ukazuje jeho momentální postoj, kde ze sebe dělá nějakýho mučedníka a obět médií.

Takže jak říkáš, v normální společnosti to tak chodí, ale on neudělal ani ten základ, aby se k tomu postavil jako chlap. Což by podle mě, v kombinaci s tím co se dělo dál (lživý prohlášení a nátlak), mělo vést k jeho odstoupení nebo odvolání.

A šikana je podle tebe co? Hnaní člověka k zodpovědnosti za svoje činy? To je přece klasická věc (žádna specialita téhle nové zvrácené doby, jak by někteří řekli), že někdo ve vysoké funkci udělá přešlap a ostatní ho začnou vybízet k rezignaci. Protože holt exponovaná osoba si nemůže dovolit totéž, jako my obyčejní lidi.

Reagovat
Moshe Dajan

Tak hnaní k odpovědnosti...Exponovaná osoba by měla okamžitě odstupovat a při jakémkoliv PODEZŘENÍ třeba z korupce. Tím pádem by už například polovina debílků ze STANu a ODS měla být dobrovolně venku. Ale to se jaksi neděje, místo toho sami kokoti dělají jakoby nic a zlehčují to a ohánějí se "slušnou" politikou nebo žlutými kartami. Tak tady neplácej něco o tom, jak se svět blíží spravedlnosti, když je někdo skoro upalován za polibek při gratulaci k největší sportovní výhře, jakou lze dosáhnout. Jedná se o jediné - odvádění pozornosti právě od kradení, korupce apod. Když už má toho Rubiales za sebou tolik, proč ho nehnali tak tvrdě k odpovědnosti předtím? Jednoduché, hodně navázaných lidí se z něho mělo dobře. Tohle už se špatně zametá pod koberec, tak do toho holt všichni šlapou a zlepšují si PR raketovým tempem a prachy potečou i tak

Reagovat
ramm+

Reagovat
verv

Jak tohle souvisí s českou politikou, že ji tady vytahuješ?

Kde říkám, že svět se blíží spravedlnosti? V otázce lidskejch práv se udělal velkej pokrok za posledních řekněme 200 let, to je snad neoddiskutovatelný. O nějaké korupci a kradení se tady přece vůbec nebavíme, to bude na vsětě pořád, dokud na něm budou lidi.

A Rubialese vyzývali k odstoupení kvůli jinejm věcem už dávno před touhle kauzou, takže to fakt není žádnej lynč hodnýho strejdy kvůli jedné puse ale konstantní záležitost, které on neustále přikládá svejma přešlapama.

Reagovat
Moshe Dajan

Vysoko postavené veřejně činné osoby by měly odstupovat 1. za závažné "přešlapy" vzhledem ke své pozici, 2. za méně závažné "přešlapy" vzhledem ke své pozici. V tomto pořadí. Za tři rovně nejzávaznější bych považoval korupci, střet zájmů a fyzické nebo psychické násilí typu, který se nedá žádným způsobem omluvit (tzn. ne dejme tomu případ Valverde vs. ten žlutej týpek, kde bylo násilí omluveno rychle a zcela bez pochyb). Vzhledem k tomu, že tady se násilí tohoto typu dá asi těžko prokázat, zařadil bych to druhé skupiny. (Vlastně je zajímavé, že ani přes obří medializaci se nenašly žádné další Rubialesovy oběti, které by náhle získaly odvahu se otevřít světu, přestože to bývá docela typické.) Nedává mi absolutně žádný smysl, aby se odstupovalo v opačném pořadí, než jsem naznačil.

Reagovat
Moshe Dajan

A nejde vůbec o Rubialese. Samozřejmě, že je to kokot, jako všichni podobní kokoti na vysokých pozicích. Česká politika byl zobecňující, ale přesný příklad, kterým jsem navázal na tvou úvahu o lidech na exponovaných pozicích a jejich "hnaní" k odpovědnosti.

Reagovat
Bakary3

To sice beru, ale tak ho měli předtím totálně bojkotovat a udělat nátlak jako teď.

To neudělaly a teď to fakt opírají o - v celkovým kontextu - fakt relativně prkotinu.

To je prostě hrozně špatně, tak si za tím měly stát předtím a hotovo, timhle z toho fakt dělají takovou tradiční moderní pseudokauzu.

Je to kokot, vše beru, ale postavit to na tomhle není dobrý.

Jinak proti tvýmu názoru nic.

Reagovat
Kinky7

Jenže problém je že on guma je a pořádná. V podstatě kdyby potom řekl bylo to v radosti omlouvám se a jdeme od toho tak s tím nemá problém skoro nikdo jenze ono ne a naopak se proflaklo že se naopak ohrabaval v lóži vedle královny apod. A z jeho strany místo sry jede vyhrožování hráčkám apod

Reagovat
verv

Reagovat
Kinky7

A co bys dělal kdyby ti žena řekla že to není v pohodě a týpek by se ti při vysvětlení vysmál že to je přece v pohodě a ještě ti vyhrožoval že ženu vyhodí když to budeš řešit. Protože to je přesně tahle situace.

Reagovat
Bakary3

Na tvůj příspěvek výš viz moje poslední odpověď vervovi.

A na tohle - razantně bych mu vysvětlil, že je to lidskej kus hovna.

A že ji vyhodí - pokud by to byl takový problém, tak přeci odejde sama.

Reagovat
Kinky7

tak ono v pripade reprezentace to neni takova sranda. Natlak holky udelaly a vysledek bylo prodlouzeni smlouvy s trenerem o kterem meli slibeno ze ho po MS vyhodi. (pred MS rezignovalo 15 hracek kvuli trenerovi a vratily se - ne vsechny - az po tomhle prislibu)

zahod repre karieru kvuli hovadu..... Netvrdim ze se toho media nechytla a nafukuji to jeste . nicmene Rubiales je hovado ktere si fakt moc soucitu v tomhle nezaslouzi.

Reagovat
okokolo

A co ten trenér? Ten znásilnil koho? Osle

Reagovat
verv

?

Reagovat
Moshe Dajan

Pokud by měla pusa něco společného se sex-čímkoliv, tak bych si mohl udělat do pažby zářezů, že budu jak Casanova.

Reagovat
verv

Sexuální obtěžování je třeba i plácnutí po zadku a to taky nemá se sexem nic společnýho.

Reagovat
okokolo

Většího kokota jako jsi ty neznám.

Reagovat
ramm+

Reagovat
verv

Pokud je pro tebe největší kokot neznámej týpek z internetu, tak asi moc lidí neznáš. Nedivím se.

Reagovat
Moshe Dajan

To tedy má a dost

Reagovat
Moshe Dajan

Jinak řečeno - měli by se nahlašovat například někteří vybraní rodinní příslušníci (neoblíbení, oškliví, tlustí, názorově nevyhovující) , když políbí při gratulaci oslavence a ten bude cítit, že s tím úplně tak nesouhlasil?

Reagovat
verv

Co to je za příměr? Pusa mezi rodinnejma příslušníkama, zvlášť při oslavě narozenin, je úplně běžná věc. Pusa při medailovým ceremoniálu, navíc od týpka, s kterým mají ty hráčky očividně problém, nic běžnýho rozhodně není.

Reagovat
okokolo

Co plácnutí hráče po zadku od trenéra? Může být skrytý homosexuál/bisexual. To už by byla půlka v kriminále. Uvědom si, že kontext je v tomhle posuzování určující. Také míra trestu za společenský přešlap je přehnaná. Tahle současná spolecnost vytváří mezi muži a ženami absolutně necitlivou bariéru.

Reagovat
verv

Však o tom, že kontext je důležitej, to celý je. Proto na rodinné oslavě je pusa od strejdy/tety v pohodě, zatímco pusa od random týpka, navíc z pozice moci, v pohodě není.

A pokud trenér plácne hráče po zadku a jemu to není příjemný, tak je úplně v pořádku, pokud se proti tomu ohradí. A vůbec nezáleží na jeho sexualní orientaci.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Greny

Takhle to dopadá když si někdo může rozhodovat co a jak bude....

Ty vole jaký bude mě trénovat ta osoba nebo ta...

Reagovat
Csaplárova past

Ty vole dobra cistka. Jeste bych dal dozivotni zakaz dvema jeho generacim pusobit ve fotbale

Reagovat
okokolo

Reagovat
_Blind_

Sáhl na ni a to se nemá! Takže je to násilí.

Reagovat
okokolo

Takže kriminál minimálně.

Reagovat
_Blind_

Zkusil bych masovou letákovou kampaň, cirkusáky, alegorické vozy, pouliční divadlo a možná i dobročinné koncerty. A pokud to bude málo, lituji, ale přijde čas triček: „Rubiales ven !!

Reagovat
lampas

Zatím to vypadá, že si Rubiales stojí za svým a nenechá sebou hnout. To v tak evidentně liberálně nemocné společnosti, jako současné Španělsko je, zaslouží velký obdiv a respekt.

Reagovat
Rizek

Souhlas. Ale oni ho dostanou, o tom jsem přesvědčený. Ten tlak pseudohumanistů ho spláchne.

Reagovat
ramm+

Reagovat
Rizek

Strašná sračka.

Reagovat
nani92

dnes som si prvý krát pozrel tú pusu a oslavu a wtf, čo sa tam tak rieši? nechápem. Však on tam bozkal aj nejakého muža, nepoznám ho, možno to bol tento odvolaný tréner. Však dpč, ide o kontext, samozrejme to nemal, ale ked sa hned na druhý den ospravedlnil, tak neviem čo sa dalej rieši. Ved to nebol ten typický bozk nadriadený/podriadený, alebo nejak vášnivý, proste v zápale osláv mu to pri jednej uletelo. Nepoviem, keby tam bozkával každú, to už je mimo, ale z tohto robiť takú drámu..mala mu tam dať facku a hotovo

Reagovat
nani92

hm, teraz som si uvedomil, že som rovnakú pusu dostal od kolegyne z inej pobočky pri odchode z firemného večierku, asi by som to mal ísť nahlásiť

Reagovat
romeo351

příjde mi to jako odsouzení Al Caponeho (princip ). Jen si ještě dnešní morální společnost o tom víc namastí prsa

Reagovat
Bakary3

Dnešní doba... Než si něco říct rovnou od plic, tak to radši rozmaznout jako krava...

Mohla mu normálně říct, že je to kokot, facana a ahoj, všichni by ji zatleskali ještě.

Jo, v emocích je to těžký, to je jasný.. ale tohle...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele