Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Kauza zulíbané fotbalistky pokračuje: Španělský svaz odvolal trenéra mistryň světa

Kauza zulíbané fotbalistky pokračuje: Španělský svaz odvolal trenéra mistryň světa
Jorge Vilda | zdroj: Profimedia

Španělský fotbalový svaz (RFEF) v souvislosti se skandálem po finále mistrovství světa odvolal trenéra ženské reprezentace Jorgeho Vildu. Trenér je blízkým spojencem kritizovaného prezidenta RFEF Luise Rubialese, který po vítězném finále políbil na ústa jednu z reprezentantek Jenni Hermosovou. Svaz se dnes oficiálně za chování prezidenta omluvil.

Vildu odvolalo nové vedení RFEF, jež se zformovalo po Rubialesově suspendaci. Trenér byl jedním z mužů, kteří tleskali Rubialesovi, když na zasedání svazu odmítl po vypuknutí skandálu rezignovat na svou funkci. Později nicméně Vilda uvedl, že chování prezidenta svazu bylo nevhodné.

Španělské fotbalistky vedl Vilda od roku 2015. Loni byla jeho funkce v ohrožení, když proti němu vystoupilo patnáct hráček, které kritizovaly jeho tréninkové metody a požadovaly profesionálnější zacházení. Jen tři z nich se vešly do týmu, jenž v srpnu triumfoval na MS v Austrálii. Během loňské krize Rubiales Vildu podpořil.

Novou hlavní trenérkou svaz jmenoval Montse Toméovou, jež se ve Španělsku stane první ženou v této funkci. Bývalá reprezentantka byla od roku 2018 jednou z Vildových asistentek.

Vedení RFEF dnes zveřejnilo „nejupřímnější omluvu“ hráčkám národního týmu za „naprosto nepřijatelné chování našeho nejvyššího zástupce“. Prozatímní prezident Pedro Rocha v prohlášení uvedl, že Rubialesův polibek Hermosové, jež tvrdí, že byl proti její vůli, poškodil pověst a mezinárodní prestiž španělské společnosti a sportu.

„Škoda způsobená španělskému fotbalu, španělskému sportu, španělské společnosti a hodnotám sportu byla obrovská. Hluboce se za to omlouváme a musíme podniknout přísné kroky k tomu, aby se nic podobného už neopakovalo,“ uvedl Rocha. RFEF zahájil s Rubialesem disciplinární řízení a chce, aby byl případ vyřešen co nejdříve.

S Rubialesem zahájil minulý týden řízení Španělský sportovní tribunál, šéfa svazu už dříve suspendovala na 90 dnů mezinárodní federace FIFA. O jeho osudu jednala i vláda. Jeho odchod mimo jiné požaduje vedení španělské ženské ligy i samotné reprezentantky. Ty pohrozily, že dokud bude v čele svazu, nebudou reprezentovat. Rubialesovo chování v pondělí v oficiálním prohlášení odsoudili i členové mužského národního týmu.

Rubiales odstoupit odmítl a kauzu označil za „bezprecedentní politický a mediální lynč“. Ve funkci je od roku 2018 a je zároveň členem výkonného výboru evropské fotbalové unie UEFA.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma