V kostele v Řenčích mají unikátní varhany, na jejich obnovu byla vyhlášena sbírka

5. září 2023 19:55, aktualizováno

Že jsou varhany v kostele Svatého Cyrila a Metoděje v Řenčích na jižním Plzeňsku něčím unikátní, se dlouho nevědělo, přišlo se na to vlastně až letos. Technicky výjimečný barokní nástroj ovšem potřebuje opravu. I proto se v Řenčích rozhodli vyhlásit veřejnou sbírku na jeho záchranu.

Varhany v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Řenčích

Ještě před dvaceti lety varhany poměrně slušně hrály. Dnes už jsou ale některé píšťaly rozladěné, rejstříky fungují, ale na každém hrají jen určité tóny. Jak prozradila starostka obce Miloslava Loudová, stroji se v minulosti nevěnovala dostatečná pozornost, možná i z toho důvodu, že v pamětní knize je zapsáno pouze to, že varhany byly zakoupeny na inzerát, jelikož se místní farnosti nedostávaly finance.

Varhany v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Řenčích

„Ve skutečnosti se jedná o nástroj velmi cenný. Jejich autorem by měl být Johann Leopold Burkhardt z Lokte, jeden z nejlepších barokních stavitelů varhan v Čechách. Unikátní je tento kousek také určitým technickým vybavením, konkrétně řešením pedálové spojky, což kromě těchto a ještě jedněch umístěných v drnholeckém kostele na jižní Moravě nemají v podstatě žádné barokní varhany,“ vysvětlil historik Michal Tejček z Domu historie Přešticka.

Obec se rozhodla uspořádat v neděli 3. září benefiční koncert, o který byl mimořádný zájem. Byla na něm mimo jiné vyhlášena veřejná sbírka na záchranu varhan.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio