Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Malý úvod do cloudu, byznysu, který firmám přináší miliardové zisky

Cloud computing je jedním z nejdynamičtějších odvětví současnosti. Společnosti, které se věnují tomuto rychle rostoucímu IT segmentu mají obrovské zisky. Ostatně dokazuje to i neutuchající rostoucí počet společností zabývajících se právě cloudovými službami.

Ilustrační foto - cloud computing | foto: Image by Gerd Altmann from PixabayCreative Commons

Portál History-computer.com sestavil žebříček deseti největších cloudových společností na světě a podal informace o tom, v čem tkví jejich úspěch a na co se v byznyse zaměřují. Existuje totiž mnoho různých společností podnikajících právě v tomto odvětví.

Zatímco některé jsou velmi známé, jiné už méně a jiné jsou sice známé, ale díky názvu cloudového řešení, nebo dokonce jen zkratce si málokdo uvědomí, že za nimi stojí například někdo hodně velký významný. To je ostatně i případ jedničky na trhu.

Vítejte ve světe cloud computingu

Když se řekne AWS. Možná vám to nic neřekne, možná ano. Edukovaní v IT oboru budou vědět, že jde o zkratku služby Amazon Web Services. A hned první písmeno jasně prozradí, kdo za názvem stojí. Každopádně vězte, že AWS je největším poskytovatelem cloudových služeb na světě. Specializuje se na řešení IaaS (infrastruktura jako služba), PaaS (platforma jako služba) a SaaS (software jako služba).

Jde o největší řešení, která se mohou pochlubit širokou sadou infrastrukturních služeb. Pomocí AWS lze hostovat webové stránky, vytvářet a používat složité aplikace, virtualizovat, využívat IoT a dělat mnoho dalších zajímavých věcí. Zkrátka, získat možnost využívat vše co se týká IT v cloudu.

Nepopíratelnou dvojkou na trhu je společnost Microsoft se svým řešením Azure. To slouží k poskytování široké škály cloudových služeb a řešení pro podniky a vývojáře.

Azure rovněž nabízí služby IaaS, PaaS a SaaS pro vytváření, správu a nasazování aplikací a služeb ve virtuálním prostoru. Microsoft Azure má širokou základnu zákazníků po celém světě, od malých firem po velké korporace. Jeho flexibilita, škálovatelnost a široká nabídka služeb z něj dělají oblíbenou platformu pro využití moderních technologií a služeb v cloudu.

Žebříček 10 největších cloudových společností podle obratu v roce 2022

  1. Amazon Web Services – 62 miliard USD
  2. Microsoft Azure – 51,5 miliardy USD
  3. BM Cloud – 21,7 miliardy USD
  4. Google Cloud Platform – 19,2 miliardy USD
  5. Alibaba Cloud – 12 miliard USD
  6. Cisco Cloud Solutions – 11,6 miliardy USD
  7. Salesforce – 7,72 miliardy USD
  8. Adobe Cloud – 7,2 miliardy USD
  9. Oracle Cloud – 5,8 miliardy USD
  10. Workday – 5,14 miliardy USD

Zdroj: History-computer.com

Třetí místo patří dalšímu IT gigantovi – avšak ne společnosti Google – ale IBM (i když Google je IBM už na dohled). Služba se jmenuje IBM Cloud a rovněž poskytuje IaaS, PaaS a SaaS. Zaměřuje se taktéž na podnikové zákazníky a poskytuje komplexní řešení pro jejich potřeby.

Co cloud nabízí a proč je tak oblíbený?

Jedním z nejvýraznějších benefitů cloudových služeb je jejich schopnost rychle reagovat na měnící se potřeby firem. Díky virtuálnímu charakteru cloudových prostředků mohou firmy snadno upravit svou výpočetní kapacitu, nebo úložiště na základě aktuálních požadavků – využívat pro analýzy dat, strojové učení, procesy spojené s umělou inteligencí, IoT či blockchain.

To umožňuje firmám inovovat a přizpůsobovat své IT prostředí podle různých aplikací a projektů. Navíc díky tomu snižují náklady a zároveň zvyšují efektivitu, protože neplatí za nepoužívané IT zdroje.

Tradiční on-premise infrastruktury, tedy hardwaru a softwaru, který je v prostorách uživatelské firmy, navíc vyžadují velké investice do hardwaru, datových center a jejich provozu. Přechod na cloudová řešení odstraňuje potřebu investic do fyzického hardwaru a jeho údržby, což snižuje výdaje podniků. Namísto toho platí firmy za služby, které využívají, a často mohou zvolit model platby „pay-as-you-go“, kde platí pouze za skutečně spotřebované zdroje.

Dostupnost a spolehlivost

Protože Cloud computingu nikdy nespí, snaží se u něj firmy zajistit provoz bez výpadků služeb. To je pro firmy klíčové, protože jakýkoliv výpadek může mít vážné následky na jejich provoz a zákazníky. Cloudoví poskytovatelé často poskytují garance dostupnosti (SLA - Service Level Agreement), které stanovují minimální procento času, kdy jsou jejich služby dostupné.

Cloud computing zkrátka firmám nabízí jisté výhody, a přitom nemusí řešit řadu věcí – IT hardware, IT odborníky, růst IT apod. zpřístupňuje jim dostatek výpočetních zdrojů na vyžádání. Díky cloudovým službám mohou společnosti snadno škálovat své aplikace podle aktuálních potřeb. Když roste počet uživatelů nebo se zvyšuje zátěž na aplikaci, mohou aktivovat další výpočetní kapacitu, a tak udrží výkon aplikace na požadované úrovni. Tento princip elastického škálování je ceněný pro moderní webové aplikace s proměnlivou návštěvností.

Kdo vynalezl cloud computing?

Cloud computing nemá svého vynálezce, ale jde o výsledek dlouhodobého vývoje a inovací v oblasti informačních technologií. Přestože koncept cloud computingu začal nabývat na významu a popularitě v průběhu posledních dvou desetiletí, jeho základy byly položeny již v 60. a 70. letech 20. století společně s vývojem počítačových sítí a rozvojem internetu. První podobnosti s cloudovým konceptem se objevily s vývojem vzdáleného přístupu k počítačovým zdrojům (tzv. time-sharing), kdy uživatelé mohli sdílet výpočetní kapacity velkých počítačů.

Koncept cloud computingu začal být formálně rozvíjen a věnována mu pozornost v prvním desetiletí 21. století. Již v roce 2006 Amazon zavedl AWS - svou první veřejnou cloudovou službu, která se zpočátku nazývala S3 (Simple Storage Service), nabízející především úložiště dat. Dnes se v AWS nachází více jak 200 integrovaných funkcí a služeb. Tímto krokem začala nová éra vývoje cloudových služeb. Následovali další velcí hráči jako IBM, Google a Microsoft, kteří rovněž vstoupili na trh s vlastními cloudovými platformami.

Které top firmy/služby využívají jaký cloud?

Celá řada předních společností se dnes spoléhá na cloud computingu. Tak například možná byste to do ní neřekli, ale Apple nemá vlastní řešení, ale pronajímá si ho jako službu. Celý IT ekosystém Apple je tak z větší části provozován na AWS a Microsoft Azure. Podobně je na tom oblíbená streamovací služba Netflix. Ta téměř pro všechny své výpočetní výkony a úložné potřeby používá AWS.

Například i Airbnb využívá cloudové služby pro správu a ukládání dat o nemovitostech, rezervacích a platebních transakcích. Uber potom pro správu a optimalizaci provozu a tras vozidel, a také pro poskytování geografických informací a navigace pro řidiče a zákazníky. A takto bychom mohli pokračovat dále. Není skoro žádné větší společnosti, ale i menší, která by v současné době nevyužívala alespoň některé cloudové služby. Jiné na nich fungují zcela.

Závěrem

Cloud computing je tedy vlastně rozsáhlá síťová výpočetní technika. Provozuje cloudový aplikační software na serverech rozmístěných po celém internetu. Služba umožňuje uživatelům přistupovat k souborům, programům a službám nacházejícím se v cloudu odkudkoliv, čímž jim odpadá nutnost být neustále poblíž fyzického hardwaru. A v neposlední řadě, cloud změnil náš život.

Pokud bychom ho vypnuli, byli bychom bez většiny věcí, které dnes a denně používáme ve svém životě. Na cloudových technologiích je provozována i umělá inteligence, a právě tato oblast se nyní dostala do hlavního zájmu IT firem – jde o trend. Bez cloudu by její popularita nebyla tak značná.

Celkově lze říci, že výpadek cloud computingu by měl značný dopad na globální ekonomiku, firem, organizací i jednotlivců. Proto jde o významnou IT část současné populace. Firmy si to uvědomují, a proto v ní panuje obrovská konkurence, což je dobře. Zisky firem se přitom pohybují i někde kolem 60 % z obratu. Podle společnosti Gartner trh s cloud computingem v tomto roce bude mít hodnotu 600 miliard dolarů a v roce 2025 by měl dokonce dosáhnout 800 miliard dolarů. A to už je celá řada pádných miliard se jí věnovat.

  • Nejčtenější

KVÍZ generála Pattona. Vypořádejte se s ocelovou lavinou

v diskusi je 7 příspěvků

28. dubna 2024

Jak jste dobří v tancích, poznáte je nejen na plese, ale i v následujícím kvízu. Kvíz je zaměřen na...

Čekání na české lidové auto nemělo konce. Před 100 lety jezdili jen boháči

v diskusi je 26 příspěvků

28. dubna 2024

Před 100 lety Čechoslováci marně čekali na tuzemské lidové auto. Drtivá většina obyvatel si totiž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Necháte se nachytat na triky internetových podvodníků?

v diskusi je 18 příspěvků

29. dubna 2024

Typickou obětí internetového podvodu už nejsou jen senioři. Kyberzločinci se zaměřili i na mladší...

Na první pohled to vypadá jako pavouci v ruinách města. Foto je ovšem z Marsu

v diskusi je 5 příspěvků

2. května 2024  15:16

Evropská vesmírná agentura zveřejnila minulý týden nový snímek ze sondy Mars Express, který vyvolal...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Ukrajině zuří válka dronů. Co jsou sebevražedné drony a vyčkávací munice?

v diskusi je 13 příspěvků

30. dubna 2024

Sebevražedné drony a vyčkávací munice zažily obrovský rozvoj, protože se dají vyrobit za pár...

Čína chce jako první země světa odebrat vzorky z odvrácené strany Měsíce

v diskusi je 6 příspěvků

3. května 2024  8:27

V pátek krátce po deváté hodině ráno našeho času se má do vesmírného prostoru vydat čínská sonda...

Facebooku se AI vyplatí až za roky a Microsoft do ní šel kvůli Googlu

v diskusi je 1 příspěvek

3. května 2024

Kdo nemá generativní umělou inteligenci, jako by nebyl. Alespoň to tak vypadá u největších...

Jak mohou být tak levná? Výborně hrající sluchátka lze koupit „za hubičku“

v diskusi je 5 příspěvků

3. května 2024

Premium Milovníci kvalitně reprodukované hudby mohou za sluchátka utratit spoustu peněz a nelitovat toho,...

Na první pohled to vypadá jako pavouci v ruinách města. Foto je ovšem z Marsu

v diskusi je 5 příspěvků

2. května 2024  15:16

Evropská vesmírná agentura zveřejnila minulý týden nový snímek ze sondy Mars Express, který vyvolal...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...