Benátky se chystají zavést vstupné pro návštěvníky

foto Ilustrační foto - Zlatý retrívr na náměstí svatého Marka v italských Benátkách, které 4. prosince 2021 zaplavila po přílivu mořská voda.

Benátky (Itálie) - Benátky se chytají v příštím roce zkušebně zavést vstupné ve výši pěti eur (asi 121 Kč) pro jednodenní návštěvníky, aby se tak pokusily zvládnout příliv turistů k historickým kanálům, uvedla agentura Reuters s odvoláním na městské zastupitelstvo.

Poplatek má být otestován během 30 dní v příštím roce, a to zejména o jarních prázdninách a letních víkendech, kdy počty turistů bývají nejvyšší. Vstupné budou muset zaplatit všichni návštěvníci starší 14 let.

Cílem je nalézt "novou rovnováhu mezi právy těch, kteří žijí, studují či pracují v Benátkách, a těch, kteří město navštěvují", uvedla radní pro cestovní ruch Simone Venturiniová.

Dodala, že nejde o krok, který by měl vydělat peníze. Poplatek má podle ní pouze pokrýt náklady na správu systému.

Přesný termín spuštění plánu a způsob inkasování poplatku má být dohodnut po konečném schválení v městské radě, které se očekává příští týden.

Nápad s inkasováním vstupného se poprvé objevil v roce 2019, ale musel být odložen kvůli pandemii, která snížila počet návštěvníků, a později kvůli technickým a procedurálním otázkám. Návštěvníci se mezitím do Benátek vrátili. Cizinci často výrazně převyšují zhruba 50.000 obyvatel centra města a zaplavují úzké uličky.

Nadměrný příliv turistů už dlouho představuje problém pro křehké město na laguně. Experti UNESCO v červenci doporučili, aby byly Benátky a jejich laguna zařazeny na seznam ohrožených památek světového dědictví. Vytkli Itálii, že nedělá dost pro ochranu města před dopady klimatických změn a masového turismu.

Benátky jsou na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1987.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď