Ocenění za celoživotní práci Hřebík nečekal: Je to strašně zavazující, dělat trenéra a funkcionáře je ve fotbale asi to nejtěžší

Ocenění za celoživotní práci Hřebík nečekal: Je to strašně zavazující, dělat trenéra a funkcionáře je ve fotbale asi to nejtěžší
OBSAHUJE OHLASY

Ceny Václava Jíry v hlavní kategorii letos obdrželi bývalý trenér Jaroslav Hřebík, olympijský vítěz z roku 1980 Petr Němec a někdejší brankář Jiří Sedláček. Fotbalová asociace ČR každoročně oceňuje osobnosti, které celoživotní prací přispěly k rozvoji českého fotbalu. Slavnostní vyhlášení 30. ročníku se konalo v Praze.

Čtyřiasedmdesátiletý Hřebík začal trenérskou kariéru v rodném Benešově a poté vedl mimo jiné pražskou Slavii nebo Dynamo Moskva. Nejvýraznější stopu ale zanechal ve Spartě, s níž prošel do osmifinálové skupiny Ligy mistrů a v sezoně 2004/05 získal ligový titul.

"Ocenění je pro mě nečekané, ale také strašně zavazující, zvlášť když jsem si přečetl, co všechno pan Jíra dokázal. Dělat trenéra a funkcionáře je ve fotbale asi to nejtěžší. Je to těžká, ale i krásná práce," řekl Hřebík.

Na Letné působil i v dalších funkcích, v červnu skončil po 11 letech v roli šéftrenéra mládeže. Další velký trenérský úspěch získal Hřebík s reprezentací do 19 let, kterou v roce 2011 dovedl do finále mistrovství Evropy.

Němec prožil nejúspěšnější období hráčské kariéry v ostravském Baníku, se kterým dvakrát ovládl nejvyšší soutěž. S Baníkem postoupil i do semifinále Poháru vítězů pohárů v roce 1979 a do čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1981. Za reprezentaci odehrál pět utkání, byl i členem týmu, který v olympijském finále v Moskvě zdolal Německou demokratickou republiku 1:0.

"Medaili mám doma pořád na očích, olympiáda byla vrchol kariéry. Přál bych i našim nástupcům v reprezentaci, aby se jim jednou povedl podobný úspěch. Pro nás to byl obrovský zážitek," uvedl někdejší záložník.

Člen klubu ligových brankářů Sedláček strávil celou prvoligovou kariéru v Teplicích, za které odchytal v 60. a 70. letech 339 ligových utkání a ve 119 duelech udržel čisté konto. V roce 1977 získal se severočeským klubem Český pohár. Připsal si i jeden start v národním týmu.

(STARO)NOVÁ OSA JEDNADVACÍTKY. NOVÁ BRANKÁŘSKÁ JEDNIČKA, LIGOVÉ STÁLICE V POLI