Spořit na důchod je třeba začít co nejdříve

5. září 2023

Pokud ještě Vaše děti nebo vnoučata nespoří na důchod, měly by začít co nejdříve. V Dobrém dopoledni Českého rozhlasu Vysočina to radil finanční poradce Josef Šimon.

A doplnil i vlastní příklad. "Svému synovi jsem penzijní spoření založil ještě předtím, než se narodil. Dnes má tři roky a naspořeno má více než někteří dospělí lidé," podělil se o vlastní příklad host Josef Šimon.

Podle něj je důležité jednoduše změnit přemýšlení o penězích a majetku. "Dvacet korun, tedy méně než stojí káva v restauraci, není málo. Pokud odložím stranou každý den alespoň dvacetikorunu, může se dostat po čase k milionovým úsporám," motivoval Šimon.

Okomentoval také částku dva miliony tři sta tisíc korun, kterou by podle nových propočtů měli mít lidé naspořenou, když odcházejí do důchodů.

"Současné seniory můžu uklidnit. Tato částka je spočítaná pro mladé lidi, kteří mají před sebou ještě hodně času spořit. Ale ani z důchodu není špatné si alespoň malé částky odkládat. Když se potom stane nějaká nehoda, máte kam sáhnout. A to je dobrý pocit," řekl finanční poradce.

Spustit audio