Česky

Česky

English

menu
zavřít

Výstavní projekt roku, Trienále Dům umění II, doplní i komentované prohlídky

6. 9. 2023

Aktuality

265

Zlín – Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představila v úterý 5. září svůj letošní největší výstavní projekt. Trienále nazvané Dům umění II představuje díla více než stovky výtvarníků. Výjimečná přehlídka se koná rovněž za významné finanční podpory zlínské radnice, záštitu nad akcí převzala náměstkyně primátora pro kulturu Martina Hladíková.

Rozsáhlý výstavní projekt je složený ze tří výstav. První dvě, Zlínský salon a Obsese, jsou již přístupné, a ke zhlédnutí budou do neděle 5. listopadu. Poslední část, Salon L. Š., která bude poctou jednomu z iniciátorů Nových zlínských salonů Ludvíku Ševečkovi, naváže na obě přehlídky v listopadu. Návštěvníci jsou také zváni na komentované prohlídky, které se uskuteční v úterý 19. září (Obsese, budova 14), v úterý 26. září (Zlínský salon, budova 61), v úterý 10. října (Zlínský salon, budova 61) a v neděli 15. října (Obsese, budova 14) vždy v 17 hodin.

Projekt Dům umění je nástupcem trienále Nový zlínský salon, které se poprvé konalo v roce 1996. Během osmi ročníků prošel koncept přehlídky současného umění několika změnami, tou nejvýraznější je tematické zaměření. V roce 2020 proto získal nový název, který umožňuje nové koncepční uchopení. Co se ale na trienále za celou dobu jeho existence nezměnilo, je snaha o prezentaci současné tvorby českých a od roku 2004 také slovenských umělců a umělkyň.

Tématem letošního Domu umění je „život umělce“. „Umělci jsou průzkumníci vlastních myšlenek i okolního světa. Skrze své práce nám ukazují nové perspektivy, násobí naše smysly a dávají naší existenci hlubší smysl. Jejich odvaha vyjádřit to, co mnohokrát nelze vyjádřit slovy, je základem pro zrod kultury a civilizace,“ uvedla náměstkyně primátora Martina Hladíková s tím, že umělci dokáží překonávat hranice svého vlastního nitra i společenských očekávání, a tím veřejnost motivují zamýšlet se. „V rámci projektu Dům umění II proto oslavme nejen tvorbu, ale i odhodlání, vášeň a touhu umělců ovlivnit svět kolem sebe,“ dodala náměstkyně, která za přípravu ojedinělého projektu poděkovala vystavujícím i organizátorům.

Hlavní výstavy nazvané Zlínský salon, která se koná v budově 61, se účastní padesátka umělkyň a umělců, kteří se v roce 2009 účastnili V. Zlínského salonu mladých.

Když kurátoři hledali způsob, jak návštěvníkům přiblížit zákulisí umělecké tvorby, jedna z vystavujících autorek Tereza Severová přišla se záměrem oslovit své kolegy s prosbou o vyplnění seznamu denních aktivit. Jedná se o takzvaný To Do List ze dne, kdy se výtvarníci věnují své umělecké činnosti. „Na výstavě jsou tato často po svém pojatá vyjádření k denním úkolům umělce také použita. Nejde však o jejich informační sdělení, pokud by z nich bylo vůbec možné nějaké číst. Osobně v nich vidím spíš určitou vizualizaci nebo zpředmětnění položené otázky. K poznání parametrů umělecké existence se tedy musí dobrat návštěvník výstavy sám,“ uvedl kurátor výstavy a ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Václav Mílek.

Jiným pohledem na téma je výstava Obsese v sídle krajské galerie. Zaměřuje se na stírání hranic mezi uměním a životem a představuje uměleckou tvorbu jako každodenní praxi i nutkavou posedlost. Objevují se zde ikonická díla Otise Lauberta, jako například Bicykel (jízdní kolo osázené stovkami zápalek) či výběr ze série pánských sak pokrytých předměty denní potřeby (knoflíky, známky).  Vybraní autoři představují generační průřez – od čerstvé absolventky (Magdalena Kašparová), přes střední generaci (Jan Nálevka a Luboš Plný), až po klasiky žánru (Otis Laubert, Peter Kalmus).

Kromě komentovaných prohlídek se uskuteční také beseda a dialog s umělci na téma jejich postavení v dnešní společnosti a divadelní performance. Termíny doprovodných akcí najdete na www.galeriezlin.cz.

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru