…a pak se ta kost prostě rozpadne na kusy!

Publikováno: 1.8.2023   #poradenství

Mimoděk odposlechnuté konstatování lékaře k pacientovi ve dveřích ortopedie je velice přesné. OSTEOPORÓZA (lidově "řídnutí kostí") totiž dlouho bývá téměř bezpříznaková a projeví se nečekaně - například na první pohled bezdůvodnou zlomeninou.

Prakticky se jedná o úbytek kostní tkáně a jde o jednu z nejčastějších metabolických nemocí. Počet pacientů v české populaci navíc stále stoupá. Dokazuje to i následující statistika Oborové zdravotní pojišťovny.

 Počet klientů OZP s diagnózou M80-82
(osteoporóza se zlomeninou, bez zlomeniny a při jiných nemocech)
201916 326
202015 480
202116 288
202217 371

Odborné odhady mluví celkově až o 750 tisících nemocných osteoporózou v České republice.

U většiny pacientů je osteoporóza významně ovlivněna životním stylem (nedostatkem pohybu při sedavém zaměstnání a nízkým přísunem vápníku ve stravě, či nedostatkem vitaminu D). "Významným faktorem je i výskyt tohoto onemocnění v rodině. Jedním z mýtů je, že toto onemocnění postihuje jen ženy po menopauze, ale není to pravda. Osteoporóza postihuje i muže, přestože v populaci nad 50 let je u žen dvakrát častější. Každopádně i muži by měli brát prevenci osteoporózy vážně, protože následky jim mohou významně zkomplikovat život," říká MUDr. Jana Ježková, vedoucí Asistenční služby OZP.

Odhalte osteoporózu včas a dejte jí STOP

Klienti OZP ve věku 50+ mohou v rámci programu STOP osteoporóze absolvovat preventivní vyšetření celotělovým denzitometrem (měří hustotu kostí) u smluvních odborných zařízení zdarma, nebo s příspěvkem 1 000 Kč. Doporučujeme absolvovat ho jednou za dva roky (nejdříve však po uplynutí 24 měsíců po provedení předchozí preventivní prohlídky).

Objednání je možné u smluvních partnerů, případně lze využít i Asistenční službu OZP.

Výsledek preventivního vyšetření posoudí registrující lékař, který má v případě abnormálního nálezu povinnost zajistit následnou péči.