Začátek školního roku. Jaké jsou preferované obory a s jakými problémy se potýkají dnešní studenti?

6. září 2023

Nový školní rok začal a děti se vrátily do lavic. V naší nové rubrice „O čem se mluví“ se dozvíte nejen o průběhu prvního školního dne, kapacitách středních škol či preferovaných oborech, ale také o dopadu pandemie na generaci studentů a problémech se kterými se potýkají.

Čtěte také

Na začátek školního roku se bedlivě připravovali nejen žáci, ale také jejich učitelé. Do školy se nejvíce těšili prvňáčci, kteří se nemohli dočkat až se naučí psát a číst. Stejně jako děti i jejich kantoři se na nový školní rok velmi těšili. „Strašně se těším. Jsem plná elánu a nadšení. Budeme si hodně povídat o prázdninách, učit se nějaká pravidla, rozhlížet se po škole. Většinou to trvá tak měsíc, než se vůbec prvňáčci naučí nachystat věci a podobně. První měsíc je spíše takový zácvikový,“ říká Veronika Šrámková, pedagožka Základní školy Tršice.

Dle dat z Olomouckého kraje mířilo loni na střední školy přes 5 500 deváťáků. Tento rok je to téměř 6 200 studentů, zhruba o 700 více, což by mohlo přinést kapacitní problémy. Podobná situace se podle analytiků bude opakovat i příští rok.

Které obory jsou nejvíce preferované a které naopak nejméně?

O některé vzdělávací obory je větší zájem. „Stejně jako v předchozích letech je největší zájem o zdravotnické školy a obchodní akademie. Dále také o průmyslové školy, a to konkrétně o obor Informační technologie. Samozřejmě přetrvává zájem o studium na gymnáziích,“ doplňuje Alena Minxová, mluvčí hejtmanství Olomouckého kraje.

Představení nové rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom bude každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

„U učňovských oborů pokračuje zájem například o obory jako je Kadeřník, Mechanik opravář motorových vozidel, Elektrikář – silnoproud. Bohužel malý zájem přetrvává u řemeslných oborů vzdělávání jako je Klempíř nebo Tesař,“ pokračuje Minxová. Shodně je možno říci, že větší zájem je o školy s povinnou maturitní zkouškou.

Dopad COVIDU-19 na generaci studentů

Celosvětová pandemie v posledních dvou letech slábne. Bohužel spousta studentů a učitelů se s dopadem koronaviru stále vypořádává. Hlavní problém pandemie spočíval ve snížení sociálního kontaktu, který přetrvává dodnes.

Už jen tím, že dětí tráví spoustu času na počítači. To ovlivňuje jejich psychiku i vývoj, a to dlouhodobě.
Aleš Jurečka, ředitel Střední školy polytechnické v Olomouci

„Už jen tím, že dětí tráví spoustu času na počítači. To ovlivňuje jejich psychiku i vývoj, a to dlouhodobě. Takže ve finále dochází k tomu, že děti vyzrávají později, než jsme na to byli zvyklí,“ doplňuje Aleš Jurečka, ředitel Střední školy polytechnické v Olomouci.

Jací jsou dnešní studenti a s jakými problémy se potýkají?

Dnešní doba sebou nese spoustu palčivých témat, mezi které patří i psychika dětí. Dopady koronaviru i celková atmosféra ve společnosti dětem neprospívá, a proto v současnosti roste počet dětí s psychickými problémy.

Psycholožka Halka Prášilová

„Mění se trochu skladba problémů. Oproti klasickým vztahovým problémům přibývají sociální úzkosti, problémy se sebepojetím, začleněním se do kolektivu či komunikací,“ říká psycholožka Halka Prášilová. Tyto problémy nezpůsobuje pouze celková atmosféra ve společnosti, ale také moderní technologie.

„Vlivem sociálních sítí skutečně děti pronikají do světa dospělých a jsou zahlcovány problematikou, která s jejich věkem nemá nic společného. Propadají tomu a stávají se závislí. Přestávají komunikovat tváří v tvář,“ zmiňuje Prášilová.

Ve středu 13. září se budeme bavit na téma dárcovství krve. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Autorka textu: Sabina Müllerová

Spustit audio

Související