Hlavní obsah

Je rychlejší monopost F1, bike MotoGP nebo WRC speciál? Konečně známe jasnou odpověď

Foto: Red Bull

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Red Bull dal dohromady celou plejádu výkonných závodních strojů a postavil je proti sobě ve zcela unikátním drag race, tedy závodu v akceleraci na čtvrt míle (400 m).

Článek

Je rychlejší monopost F1, WRC speciál nebo bike MotoGP? Tahle otázka trápila mnoho petrolheadů a zapříčinila jistě spoustu vzrušených diskusí, hospodských hádek a možná i nějakou tu facku. A i když jsme si mysleli, že odpověď zůstane navždy jen věcí fundovaných odhadů, nyní máme jasno!

Poděkujme za to nápojářskému gigantu Red Bull, který část vydělaných peněz sype zpátky do roztodivných sportovních klání, a to včetně motorsportu. Díky tomu mají ve svém portfoliu závodní týmy z oblasti F1, WRC i MotoGP, a proto mohli postavit na všechny tři tyto superrychlé závoďáky a poměřit jejich síly.

A k těmto strojům i jejich hvězdné piloty – do úzkého kokpitu 850koňového osmiválcového monopostu RB8 vklouzl Liam Lawson (nedávno debutoval v F1, když zaskakoval za zraněného Ricciarda), za řídítka motocyklu KTM RC16 s výkonem 270 koní usedl legendární Dani Pedrosa a 550koňový rallye speciál vodil pilot Adrien Fourmaux.

Foto: Red Bull

Superrychlé stroje měly své hvězdné jezdce. Žádné výmluvy tak nejsou možné.

A aby to bylo ještě zajímavější, přidali do tohomto mixu ještě 600koňové monstrum z rallycrossu se světovým šampionem Timmy Hansenem za volantem a brutální 2000koňový elektrický Ford SuperVan 4.2 s velezkušeným Romainem Dumasem. Všechno je tedy připravené ke skutečně epickému souboji. Kdo zvítězí? To se podívejte na videu. 3… 2… 1… START!

Podle očekávání měly nejrychlejší start čtyřkolky, ale jakmile motorka a monopost s pohonem jedné nápravy nabraly rychlost a s ní i trakci, byly k nezastavení. Velmi překvapivý byl ale výkon „elektrické dodávky“, SuperVan totiž dokázal porazit F1!

Nepopiratelnou skutečností a nezpochybnitelným faktem však je, že si Dani Pedrosa na svém stroji MotoGP namazal všechny na chleba. Smekáme! Fajn, a teď chceme vidět souboj na točité závodní trati – ideálně na Nürburgringu…

Reklama

Načítám