Pavel Chaloupka – modla fotbalových fanoušků Bohemians s kořeny na severu Čech

7. září 2023

Pro fanoušky Bohemians je to ikona. Fotbalista Pavel Chaloupka je totiž nejvýrazněji podepsán pod jediným titulem, který Klokani získali. Bylo to v sezóně 1982/83 a mostecký rodák se stal se 17 góly nejlepším střelcem ligy. 11 jich dal hlavou, protože vynikal hlavně skvělými náběhy do pokutového území.

K mičudě ho přivedl táta. Fotbal začal pořádně hrát v Litvínově a federální ligu okusil už v 16 letech v teplickém áčku.

Za Bohemku nastupoval téměř celá 80. léta. Ve 219 zápasech vstřelil 77 gólů. Klokany v jejich nejslavnější sezóně dovedl také do semifinále poháru UEFA. Československého mistra tehdy zastavil až pozdější vítěz Anderlecht.

Výborné výkony dostaly Chaloupku do reprezentace, za kterou kopal šest let. Se lvíčkem na prsou odehrál 20 zápasů a skóroval dvakrát. Na mistrovství světa ve Španělsku v roce 1982 odehrál zápas proti Anglii.

Zahraniční angažmá okusil Chaloupka až v roce 1989. Fortuně Düsseldorf pomohl k postupu do Bundesligy, později hrál za Berliner FC a řadu dalších klubů v nižších německých soutěžích. Po ukončení kariéry se věnoval trenérské činnosti.

Vyučený strojní zámečník Pavel Chaloupka prodělal cévní příhodu i operaci obou kyčlí. Podle jeho slov mu tělo zhuntovaly děsivé fyzické dávky trenéra Bohemians Tomáše Pospíchala. Prý to nešlo vydržet ani za mlada. Byla to daň za legendu, kterou Chaloupka ve Vršovicích navždy zůstane.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.