Folklor pro třetí tisíciletí i oslava architekta Santiniho. Nenechte si ujít premiérové dokumenty na Vltavě

7. září 2023

Dokument Víta Pohanky, ve kterém při cestách po jižní Moravě i jinde zjišťuje, co je živnou půdou folkloru a proč v některých regionech takřka vymizel, zazní dnes v premiéře od 20 hodin na Vltavě. Na jaké další dokumentární novinky se můžeme do konce roku na vlnách Vltavy těšit prozrazuje dramaturg Marek Mojžíšek.

Proč jezdit za folklorem právě na Slovácko? Je to asi charakterem toho regionu. Na jižní Moravě mají lidé stále blízko k půdě a k přírodě. Pořád je tam živoucí kultura vinohradů a lidových slavností, přibližuje autor dokumentu Vít Pohanka.

Vlčnov – Jízda králů

Když se řekne folklor, tak se většině z nás vybaví naprosto automaticky třeba slovácký kroj nebo člověk ve slováckém kroji a zazní nám v uších cimbálovka, ale tento obraz není úplně informovaný, dodává. Třeba první cimbál se dostal do Uherského Hradiště až v roce 1938. A co víc, byl vytvořen v Budapešti původně pro provozování vážné hudby. Na pozadí takové informace je představa, že má tento nástroj na Moravě dlouhou tradici důkazem, jak ošemetná je lidská paměť a jak krátká doba je někdy potřeba na to, aby něco takzvaně zlidovělo.

Co nás čeká v programu na podzim?

Další premiéra bude ve čtvrtek 28. září a bude se jednat o dokument Broni Janečkové Tudy kráčely dějiny o Staroměstském náměstí v Praze. Na listopad je pak naplánovaný dokument k oslavám 450 let od založení Univerzity Palacekého v Olomouci a na závěr roku opět dokument Víta Pohanky, tentokrát o Janu Blažejovi Santinim, který letos slaví dvě výročí. A nesmíme zapomenout ani na dokument o budově Českého rozhlasu, prozrazuje něco z vysílacích plánů v Mozaice dramaturg Marek Mojžíšek.

autor: nav
Spustit audio

Související