Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Molano ve finiši zaskočil Grovese a z Vuelty odjede jako etapový vítěz

Dvanáctou španělskou etapu vyhrál v hromadném sprintu Juan Sebastián Molano. Kolumbijský spurter porazil na cílové rovince Kadena Grovese, který nechal svůj sprint na až příliš pozdě. V celkovém pořadí se nic nemění – Sepp Kuss zůstává lídrem Vuelty.

Je nám líto, video expirovalo.
Molano ovládl 12. etapu Vuelty

Druhý, čtvrtý a nyní konečně první. Kolumbijský sprinter Juan Sebastián Molano se na španělské Vueltě dočkal svého vítězství, když ve finiši v Zaragoze přespurtoval hlavního favorita Kadena Grovese. Australan začal svůj sprint až příliš pozdě a Kolumbijce již před cílem nedostihl. Třetí finišoval Boy van Poppel.

"Můj tým mě do finiše dovezl ve skvělé pozici, ale pak mi spadl řetěz. I když se mi ho podařilo zpátky nahodit, už jsem to za Molanem nestihl. Jsem hodně zklamaný," líčil v cíli australský spurter Groves, který už na Vueltě slavil dvakrát a má suverénní náskok v bodovací soutěži.

V celkovém pořadí se nic nemění. Do následujících horských etap jde v pozici lídra Sepp Kuss, který drží šestadvacetivteřinový náskok na druhého Marca Solera. Více než minutu ztrácí obhájce loňského vítězství Remco Evenepoel, za kterým je seřazen další favorit Primož Roglič. Na pátém místě se stále drží debutant Lenny Martínez.

Jak etapa probíhala?

Pouze dvoučlenný únik nemohl ve 12. etapě zabránit síle pelotonu, v němž tým Alpecin-Deceuninck toužil po dalším vítězství Kadena Grovese. Australan veze zelený dres, na svém kontě už má dva etapové triumfy a v cílové Zaragoze chtěl přidat třetí. Ostatní sprinterské týmy se vezly v hlavním poli a chtěli Grovese podobně jako v posledním spurtu zaskočit.

Tehdy překvapivě triumfoval Geoffrey Soupe, který se dočkal odměny za léta nezištné pomoci ostatním. Ve hře byli ale i Edward Theuns z Lidl-Trek nebo Alberto Dainese, italský finišman pro sestavu dsm-firmenich. Groves před etapou mluvil o nekomplikovaném sprintu na široké silnici bez nebezpečných zatáček. Očekával finiš ve velké rychlosti.

To se naplnilo. Dopředu se tlačili sprinteři, kterým se pletli do cesty jezdci na celkové pořadí toužící se vyhnout hromadné kolizi. Na špičku pelotonu se natlačily růžové dresy týmu EF Education-EasyPost, který spoléhal na Marijna van den Berga. Nevydržely tak dlouho, přetlačily je modré kombinace Alpecinu-Deceuninck.

A pak se šlo na poslední kilometr. Groves byl v ideální pozici, ale vyrazil z ní příliš pozdě. Kolem Australana se prohnala dvojice z týmu UAE, za který se vítězství dočkal Juan Sebastián Molano – finiš mu rozjel Portugalec Rui Oliveira. Groves finišoval druhý a po průjezdu cílovou branou frustrovaně mlátil rukou do řidítek. 

Vuelta pokračuje v pátek etapou s finišem na slavném Tourmaletu.

Cyklistický závod Vuelta - 12. etapa (Ólvega - Zaragoza, 165,4 km):

1. Molano (Kol./SAE Team Emirates) 3:23:35, 2. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 3. Van Poppel (Niz./Intermarché-Circus-Wanty), 4. R. Oliveira (Portug./SAE Team Emirates), 5. Theuns (Belg./Lidl-Trek), 6. Van den Berg (Niz./EF Education-EasyPost) všichni stejný čas, ...107. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -56, 135. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -1:54.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 42:51:20, 2. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -26, 3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -1:09, 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:32, 5. Martinez (Fr./Groupama-FDJ) -2:02, 6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -2:16, ...37. Hirt -38:11, 104. Schlegel -1:24:37.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články