12. etapa z Ólvegy do Zaragozy byla první a poslední příležitostí pro sprintery v druhém týdnu Vuelty a podle toho se také závodilo. Sprinterské týmy umožnily únik pouze dvou cyklistů. Do úniku se dostal Jetse Bol (Burgos-BH) a Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA). Nizozemec Bol už před startem etapy prohlásil, že tohle je na několik dní jeho poslední příležitost dostat se do dlouhého úniku a proto toho musí využít. 

Bol s Balderstonem ovšem nedostali žádnou opravdovou šanci. Více než 40 kilometrů před cílem byli dostiženi pelotonem, kde pracoval tým Alpecin-Deceuninck pro Kadena Grovese. Bol se ale ještě nechtěl vzdát a ihned zaútočil podruhé. Ale tentokrát v sólovém úniku vydržel jen pár kilometrů a posledních 37 kilometrů se jelo už pohromadě. Malé vzrušení přišlo pouze na rychlostní prémii, kde si pro maximum bodů dojel Groves a druhý byl Primož Roglič (Jumbo-Visma), který tak stáhl 4 sekundy ztráty na Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step) a nově je dělí 23 sekund. 

Hvězdou dojezdu byl dráhař Oliveira

Při příjezdu do Zaragozy se dopředu posunul tým Jumbo-Visma, aby chránil své tři lídry před pádem a dalšími problémy. 3 kilometry před cílem je na čele vystřídal Alpecin a měl na čele hodně závodníků. Za belgickým týmem se závodníci pošťuchovali a hledali si pozici za Grovesem, který měl luxusní pozici a mohl čekat na posledních 200 metrů. Alpecin udělal v podstatě všechno správně, jenže když v cílové rovince převzal vedení Robbe Ghys, aby rozjel Grovesovi spurt, zprava se přiřítil Rui Oliveira se Sebastiánem Molanem v háku a měl mnohem vyšší rychlost, které Ghys nemohl konkurovat.

Dráhový reprezentant Oliveira, který se s bratrem Ivem pravidelně účastní světových a evropských šampionátů na velodromu, rozjel Molanovi dokonalý spurt a zároveň zavřel soupeře, včetně Grovese. Ten se zdržel za Ghysem a navíc měl problém s řazením, takže začal spurtovat pozdě a už se nedokázal dotáhnout na Molana. Třetí skončil Boy van Poppel (Intermarché-Circus-Wanty) a čtvrtý Oliveira. 

Portugalec byl z vítězství týmového kolegy upřímně nadšený: "Je to jako kdybych vyhrál já sám! Věděli jsme, že musíme čekat co nejdéle a vyšlo to." Molano byl svému týmu vděčný: "Chtěl bych týmu poděkovat, všichni dnes byli skvělí. Tohle vítězství je pro všechny v týmu a pro mou rodinu. Jsem šťastný, že jsem po loňském vítězství opět vyhrál. Máme také jezdce v celkové klasifikaci, ale i tak pro mě pracoval. Zejména Marc Soler a Rui Oliveira mi v závěru pomohli. Tohle vítězství je i pro všechny kolumbijské fanoušky." Kolumbijec si letos prožil těžké chvíle, když byl na jaře v Belgii sražen nepozorným řidičem a několik měsíců musel léčit zranění. "Mám velkou radost, že jsem vyhrál, protože návrat po tom incidentu nebyl snadný," říká osmadvacetiletý cyklista.   

Groves byl z výsledku naštvaný, ale na pódium se podíval, došel si pro zelený dres. V bodovací soutěži má obrovský náskok, nasbíral už 208 bodů, druhý Molano má jen 98. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) zůstal lídrem celkového pořadí, ale to se může změnit už zítra, protože na řadě je jedna z nejtěžších etap. Peloton navštíví Francii a dojezd je připraven na vrcholu pyrenejského velikána Col du Tourmalet.