InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

G-centrum je v Táboře 25 let. Pět klientů tu pobývá už od zahájení provozu

Stoly v atriu budovy domova ozdobilo linecké pečivo se znakem G-centra.

Stoly v atriu budovy domova ozdobilo linecké pečivo se znakem G-centra.

TÁBOR - Ve čtvrtek 7. září se v táborském domově seniorů G-centrum konala příjemná slavnost. Připomínalo se čtvrtstoletí, před nímž se toto městské zařízení otevíralo. Vybudování stálo 140 milionů korun. Kapacita tehdy činila 118 lůžek, žadatelů o umístění ale bylo na šest set, jak zmínil první ředitel Miloš Rak. Domov měl tehdy 45 zaměstnanců. Z úplně prvních klientů je jich dosud v domově pět, z původních pracovnic dvě.

 

Jak šel čas v tomto zařízení a jak přibývaly další a další sociální služby, které G-centrum zašťiťuje, to připomněla místostarostka Tábora pro sociální oblast Lenka Horejsková. Pozdravit klienty a zaměstnance přišel také starosta Štěpán Pavlík a slíbil, že o seniory bude město vždycky dbát. A pozvání přijali i bývalí ředitelé. Za 25 let byli pouze čtyři. 

Od roku 1998 do roku 2004 stál v čele G-centra Miloš Rak. Odešel poté pracovat do školství a ředitelem se stal na další čtyři roky Jiří Horecký, současný prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky a prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Ten jediný se musel z pracovních důvodů omluvit. Od roku 2009 do letošního konce června řídila organizaci Jaroslava Kotalíková a od července ji vystřídala Jana Svačinová. 

Ve čtvrtek odpoledne se klienti i zaměstnanci shromáždili v atriu, stoly ozdobilo linecké pečivo s červenozeleným logem G-centra. K dobré pohodě vyhrávala Valdaufinka, ve které zpívala populární moderátorka budějovického studia Českého rozhlasu Helena Hýnová a představila se dokonce i jako bubenice. 

"Nebudu říkat, že začátky byly lehké. Nebyly. A nebudu přát k dnešnímu jubileu Géčku. Vy jste Géčko. Tak ať máte hodné sestřičky a ať se vám tu líbí," pozdravil klienty Miloš Rak. Pro Týdeník Táborsko pak vyprávěl o porodních bolestech domova důchodců, který postavilo město Tábor. Zprvu ale muselo přijmout 60 klientů z domova v Choustníku, kde se zámeček vracel v restituci. 

Byla tu i radostná setkání. To když se místostarostka Lenka Horejsková potkala s klientkou Danuší Novákovou. Ta pracovala dlouhé roky v řídící funkci podniku Kožedělného a gumárenského průmyslu v Táboře, ale v penzi pak šla prodávat do Svíčky a tam pracovala s maminkou místostarostky. "Paní Nováková je velká cestovatelka," zmínila místostarostka a Danuše Novotná se pochlubila, že si před lety i zazpívala s Waldemarem Matuškou na Floridě. Místostarostka připomněla i rozšiřování sociálních služeb, ke kterému právě dochází. 

K pěti klientům, kteří jsou v domově už od samého začátku, patří Miluška Růžičková se synem Petrem. "To víte, že se nám tu líbí. Opečovávají nás tu ze všech stran," řekla paní Růžičková, která pochází z Obrataně. Z původních zaměstnanců v G-centru stále pracují Jitka Říhová a Marcela Vonešová. Na příjemné oslavě ani ony nechyběly. 

Týdeník Táborsko se ještě ke vzpomínkám na uplynulých 25 let vrátí. G-centrum za tu dobu poskytlo své služby 1007 klientům. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace