‚Všude bylo plno krve.‘ Ženu skalpoval stroj v práci, lékaři z Vinohrad jí pomohli při raritní operaci

Záchranáři před pár týdny přivezli do vinohradské nemocnice mladou ženu. Ivanu Němcovou skalpoval v práci stroj. Přišla o vlasy i kůži na hlavě. Podstoupila náročnou operaci a dnes jí znovu rostou vlasy.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivanu Němcovou (vpravo) skalpoval v práci stroj. Přišla o vlasy i kůži na hlavě. Na fotografii s lékařkou Klárou Schwarzmannovou

Ivanu Němcovou (vpravo) skalpoval v práci stroj. Přišla o vlasy i kůži na hlavě. Na fotografii s lékařkou Klárou Schwarzmannovou | Foto: Andrea Skalická | Zdroj: Český rozhlas

„Když jsem šla vynést špony, tak mě zachytil soustruh a namotaly se mi vlasy,“ popisuje pro Radiožurnál Ivana Němcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O raritní operaci ve vinohradské nemocnici natáčela Andrea Skalická

V inkriminovaný okamžik měla vlasy v culíku. Že přišla nejen o ně, si uvědomila až v nemocnici.

„Všude bylo plno krve. V té rychlosti si člověk neuvědomí, co se děje. Ale opravdu mě po celou dobu nenapadlo, jaký rozsah zranění mám. Po probuzení to bylo velké nemilé překvapení,“ vzpomíná.

V péči zdravotníků z kliniky plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici na Královských Vinohradech je už šestý týden. Teď ji znovu našitou kůži na hlavě ošetřuje zdravotní sestřička Šárka Kovaříková. „Ránu jsme vysprchovali a dali jsme gel. Zítra budeme postupovat úplně stejně,“ přibližuje.

„Paní to snáší velmi dobře. Je šikulka,“ chválí pacientku zdravotní sestra. A lékařka Klára Schwarzmannová, která náročnou šestihodinovou operaci vedla, se k ní přidává: „Je statečná a trpělivá. A v tomto případě je nejdůležitější trpělivě počkat na dobu hojení všech operačních ran a ploch.“

Vlasy rostou

Pacientka měla štěstí. Skalp se totiž povedlo zachránit a znovu našít. „V tuto chvíli převazujeme operační ránu, ale všechno vypadá velmi uspokojivě,“ pochvaluje si ošetřující lékařka.

Jedna operace namísto dvou. Lékaři v Ostravě začali jako první v Česku používat vstřebatelné fixační hřeby

Číst článek

Jediná oblast, která nám zůstává k dohojení, je oblast levé spánkové krajiny, kde byl skalp poměrně výrazně zhmožděn. Podporujeme tam růst granulační tkáně. Pokud nedojde k tomu, že se tato oblast sama spontánně zahojí, to znamená, naroste kožní epitel z okrajů, tak na tuto oblast plánujeme dát kožní transplantáty,“ vysvětluje.

To, že je všechno na dobré cestě, dokazuje i fakt, že Ivaně Němcové už začínají růst vlasy.

„V oblasti týlní části už nám roste takový krásný ježeček. Pokud se tato operace podaří, pacient má samozřejmě vidět jizvy v místě, kde se skalp znovu připojoval, ale umožňuje to návrat do normálního života bez toho, aby došlo ke stigmatizaci při kontaktu s okolím. To znamená, aby se musel obávat vyjít ven ‚pro rohlíky, aniž by se na něj někdo divně díval‘,“ doplňuje Schwarzmannová.

První pohled do zrcadla

Vyrovnat se s úrazem nebylo pro paní Ivanu jednoduché. Zpočátku se ani nepoznávala. „Zpočátku jsem asi přemýšlela, jestli vůbec chci pokračovat v životě, když jsem si uvědomila, jak moc je to rozsáhlé. Když se člověk poprvé podívá do zrcadla a má čtrnáctkrát větší hlavu než běžně. Když jsem si pak uvědomila, jak moc se jim to povedlo, jak málo zbývá, tak mi přijde hodně blbý nad tím brečet. Věřím jim a věřím tomu, že to bude dobrý.“

Těžkou situaci dobře zvládá i díky svému životnímu optimismu. „Vím, že se paní doktorce povedl zázrak, takže se snažím být trpělivá, i když je to všechno nekonečně dlouhé. Ale tady všichni říkají, jak to mám krásné,“ podotýká pacientka.

„Můžu vám říct, že jsem za 35 let neslyšela tolikrát slovo krásná, a přitom prožívám nejhorší období svého života. Ale to je v pohodě. Zase venku přijdou jiné věci, že na mě budou lidi koukat, a to budou, protože viditelné to bude dlouho, minimálně rok to potrvá,“ uvědomuje si Ivana Němcová.

Tento typ úrazu patří k raritním. Plastičtí chirurgové z vinohradské nemocnice ho řeší přibližně jednou do roka.

Andrea Skalická Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme