Středočeský kraj přidá na opravy silnic po zimě dalších 152 milionů korun

Středočeský kraj přidá na opravy silnic po zimě dalších 152 milionů korun

8.9. - Středočeský kraj přidá krajským cestářům na opravy škod po zimě dalších 152 milionů korun. Příspěvek dnes odsouhlasili krajští radní. Kraj navýšil částku oproti původnímu rozpočtu letos podruhé, celkem dá na opravy přes 880 milionů korun, dosud nejvíce. Opraví za ně 190 kilometrů silnic na téměř 170 úsecích, informoval ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

Původně plánovaný rozpočet ve výši 530 milionů už nedávno radní navýšili o 200 milionů korun. "Peníze půjdou především do oprav škod po zimě, kdy vlivem povětrnostních podmínek v posledních letech došlo k výraznému poškození silnic z důvodu vysokého počtu zmrazovacích cyklů, kde se voda v porušených krytech a konstrukcích opakovaně mění v rozpínavý led, dochází k rozsáhlým poruchám na vozovkách," uvedl krajský radní pro silniční dopravu Karel Bendl. Opravy silnic druhé a třetí třídy mají zabránit další degradaci vrstev silnic.

Krajská správa a údržba silnic letos od kraje získala postupně 730 milionů, za které opravila nebo ještě opraví zhruba 160 kilometrů na více než 140 úsecích. Navýšení částky o 152 milionů korun umožní opravit navíc 30 kilometrů na 26 úsecích. Škody po zimě opravují silničáři po celý rok.

Loni nechal kraj kvůli škodám po zimě opravit přes 114 kilometrů silnic za téměř 490 milionů korun. Předloni to bylo 99 kilometrů za téměř 390 milionů.

(čtk)

Ilustrační foto: Ředitelství silnic a dálnic

spinner