SHF o víkendu zavítá do Orlové, Dětmarovic i Nové Horky u Studénky

Beethovenova Mše C dur v novogotickém skvostu Ludgeřovic, virtuózové Josef Špaček a Tomáš Jamník, mladé energické saxofonové kvarteto The WHOOP Group nebo mimořádné trio Accademia Ottoboni na zámku Nová Horka – to vše nabídne jubilejní ročník SHF ve dnech 8.–10. září.

Domácí operní sólisté, ověnčení cenami Thálie i zahraničními prestižními oceněními (Jana Sibera, Václava Krejčí Housková, Tomáš Černý a František Zahradníček), Český filharmonický sbor Brno a debutující Karlovarský symfonický orchestr pod taktovkou Ondřeje Vrabce rozezní v pátek 8. září chrámovou atmosféru kostela sv. Mikuláše v Ludgeřovicích. Zazní „novátorská“ Mše C dur Ludwiga van Beethovena plná úžasných kontrastů, nálad i barev, kterou bude předjímat půvabná Píseň osudu Johannesa Brahmse pro smíšený sbor a orchestr.

Hostující koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček a violoncellista Tomáš Jamník v sobotu 9. září v Evangelickém kostele v Orlové představí virtuózní, známá i „znovuobjevená“ díla. Zazní barokní Ciaccona J. S. Bacha pro housle, Bachova suita pro sólové violoncello či úprava Janáčkova smyčcového kvartetu „Kreutzerova sonáta“. Uvedou také skladby 20. století – autorů českého původu Erwina Schulhoffa a Gideona Kleina – které mj. zaznamenali na oceňovaném albu Paths (Cesty, 2022).

Tomáš Jamník, Josef Špaček, foto archiv

Do Dětmarovic pak zavítá v sobotu energická čtveřice mladých polských saxofonistů The WHOOP Group. Soubor se specializuje na interpretaci klasické a soudobé hudby, kterou hraje ve vlastních úpravách, ale neštítí se ani dalších hudebních žánrů. Na SHFv představí hned vedle oblíbeného Montiho Čardáše předehru k Mozartově opeře Figarova svatba i výběr z populárního Čtvera ročních období Vivaldiho. Na programu jsou i Griegovy Lyrické kusy či novodobé Ciudades Guillerma Laga, stejně jako vlastní skladba Evolution of Classical Music jejich tenorsaxofonisty Krzysztofa Koszowského.

Italsko-japonské trio Accademia Ottoboni specializující se na barokní a klasicistní hudbu, pyšnící se dvěma cenami Diapason d’Or, Gramophone Editor’s Choice či CD měsíce Toccata Magazine a CD týdne Rbb-Kultur, zavítá do nově rekonstruovaného zámku na Nové Horce u Studénky. Zde v neděli 10. září zahrají flétnové sonáty Carla Philippa Emanuela Bacha. 

 

Svatováclavský hudební festival potrvá až do 28. září, v dalších dnech nabídne koncert Radka Baboráka, vlámského klasicismu s Terra Nova Collective, velkolepý projekt „Barvy Francie“ s PKF – Prague Philharmonia a francouzskou mezzosopranistkou Isabelle Druet či recitál Pavel Haas Quartetu a „Balet v kostele“.

Sdílet článek: