Hlavní obsah
Lidé a společnost

Frýdek-Mýstek: Hrubky v nápisech na veřejných místech nejsou v Česku žádnou výjimkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kroč, Facebook

Každý se v českém pravopise necítí jako kovaný a nějakou tu chybu sem tam udělá. Pokud jde ale o nápisy na veřejných místech a značeních, takové chyby by se rozhodně stávat neměly. Přesto je v Česku můžeme vidět na mnoha místech.

Článek

V poslední době se nejvíce řešil problém Ředitelství silnic a dálnic, které umístilo na komunikaci vzdálenou 45 minut od Frýdku-Místku směrovku na toto moravskoslezské město. Ve směrovce byla ovšem hrubá chyba. Místo správného označení Frýdek-Místek bylo na ceduli uvedeno Frýdek-Mýstek. Po upozornění na chybu byla tato značka Ředitelstvím silnic a dálnic bez prodlení stažena a nahrazena bezchybnou variantou. Pravopisnou ostudu už tomuto podniku ale nikdo neodpáře.

Ředitelství silnic a dálnic udělalo i chybu v jedné z map, která byla umístěna na jejich oficiálním webu. Místo správného názvu města Litomyšl, měli na na oné mapce chybně uvedeno Lytomyšl. Opět chyba, kterou neudělá ani průměrné dítě na základní škole.

Chyby se stávají ale i jinde. Za neznalce českého jazyka byli před lety označeni úředníci Plzně. Názvy jejich ulic na městských značeních totiž obsahovaly jednu chybu za druhou. Jedna z ulic tam nese název podle města Plasy, tudíž se jmenuje Plaská. Chybné označení však hlásalo ulici Plasskou. Obdobná chyba se zde vyskytla ve jméně politika Gustava Habrmana. Po něm je zde totiž pojmenováno náměstí, kam bylo opět přidáno jedno písmenko navíc. Na označení náměstí se tak chybně skvělo Habrmannovo náměstí.

Další neznalost plzeňských spočívala v tom, že chybovali v učivu základní školy. Tam nás jasně učí, že pokud název ulice začíná předložkou, pak je s velkým písmenem i následující slovo v názvu. Chybně tam byly například ulice U pumpy nebo Na dlouhých, jejichž pravopisně správná varianta je U Pumpy nebo Na Dlouhých.

Podle dalších zdrojů byly takové chyby přítomné v označeních ulic po celé Plzni a město mělo z ostudy kabát. Dnes už bychom tato chybná označení ve městě hledali marně. Úředníci se již zjevně poučili a nové označení ulic si možná nechali zkontrolovat základoškolským učitelem češtiny nebo některým z jeho žáků.

Problém s pravopisnými chybami se ale občas objeví i tam, kde byste jej nejméně čekali. Čtenáři takto před čtyřmi lety zkritizovali online prezentaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo ale na to pohotově zareagovalo s tím, že chyby nastaly z důvodu špatného nakopírování textu, tedy text postrádal diakritiku. Skutečně v textu chyběly háčky a čárky, ale to nebyl ten hlavní problém. Chyby se zde vyskytovaly například i v psaní zájmena mě/mně, což je hrubá chyba a opět učivo základní školy.

Ve veřejném prostoru a na veřejných místech by k takovým chybám docházet nemělo. O to víc byla situace alarmující na ministerstvu školství, kde by k nim nemělo docházet za žádných okolností. Jak pak mohou mít lidé úctu a respekt k úřadům, když jim tímto způsobem ukazují svou laxnost a neschopnost?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz