Nejdřív klášter, pak nemocnice, dnes tam pečují o lidi s Alzheimerovou chorobou i jinak zdravotně postižené

Denní stacionář, komunitní centrum, půjčovna pomůcek i prostory pro pořádání akcí, to je nové využití bývalého kláštera v Nové Pace, kde po dlouhých letech rekonstrukce najdou pomoc senioři a zdravotně postižení. Za jeho záchranou stojí nezisková organizace Život bez bariér, která do památky investovala sedmnáct let práce a dotace, dary a příspěvky kolem 200 milionů korun.

Nová Paka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jedná se o areál bývalé nemocnice v Nové Pace, a to není jedna budova, kulturní památka, ale tři, a k tomu prostranství. V roce 2006 jsme se rozhodli, že se do toho pustíme, že to zkusíme. Předcházelo tomu to, že manžel tady ležel po těžkém úrazu,  zachránili mu tady život a on tomu objektu chtěl něco vrátit,“ přiblížila vznik centra ředitelka organizace Život bez bariér Jitka Fučíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na prohlídce bývalého novopackého kláštera přestavěného na centrum péče o zdravotně postižené byl redaktor Jaroslav Hoření

V současnosti jsou už v provozu tři patra. V přízemí je recepce, půjčovna kompenzačních pomůcek a prostor pro promítání filmů pro klienty i návštěvníky. První patro patří dennímu stacionáři.

„Klientů máme třicet šest a o ně se stará dvanáct pracovníků sociálních služeb. A protože se jedná ambulantní službu, tak oni ráno přijdou a mají denní harmonogram. Všichni to mají podle zdravotního stavu a postižení,“ vysvětlila Jitka Fučíková.

O patro výš je pak komunitní centrum a část denního stacionáře pro pacienty s Alzheimerovou chorobou a demencí. „Většinou se jedná o kategorii lidí nad pětašedesát let a zde mají takové klidové prostředí, kde můžou relaxovat, cvičí tady, prochází se tady, dívají se na televizi… Tenhle prostor je pro ně myslím příjemný, protože ono to baroko má něco do sebe,“ dokončila prohlídku Jitka Fučíková. Celý objekt je samozřejmě bezbariérový.

Veřejnost si zrekonstruovaný areál může prohlédnout poprvé po sedmnácti letech v sobotu 9. září na komentovaných prohlídkách. Podrobnosti najdete zde.

Jaroslav Hoření Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme