Veslařům Vraštilovi se Šimánkem na mistrovství těsně unikla medaile. V Bělehradu skončili čtvrtí

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek obsadil na mistrovství světa ve veslování v Bělehradě čtvrté místo a zopakoval tak výsledek z olympijských her v Tokiu 2021. Na loňském šampionátu v Račicích skončili svěřenci trenéra Michala Vabrouška pátí. Vyhráli favorizovaní Irové Paul O'Donovan a Fintan McCarthy, kteří tak k olympijskému triumfu přidali třetí zlato z mistrovství světa.

Bělehrad (Aktualizováno: 17:16 9. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na mistrovství světa v Bělehradě skončil čtvrtý

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na mistrovství světa v Bělehradě skončil čtvrtý | Foto: ČTK, Český veslařský svaz | Zdroj: Profimedia

Vraštil se Šimánkem si zároveň postupem do finále v Srbsku zajistili postup na olympijské hry v Paříži 2024. V sobotu je doplnila i dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková, Radka Novotníková. Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského obsadily ve finále B páté místo, poslední postupové na vrcholnou akci příští sezony.

Veslaři pražské Dukly se po startu drželi na druhém místě za Švýcary Janem Schaeublem a Raphaelem Irelandem. Poté je ale předjeli Irové i italská dvojice Stefano Oppo, Gabriel Soares. Od medaile nakonec Vraštila se Šimánkem dělily více než tři sekundy.

Pátý z mistrovství světa ve veslování a také inženýr. Šimánek se ohlíží za šampionátem, ale i studiem

Číst článek

„U mě převažují jednoznačně pozitivní pocity. Jeden velký je, že jsme kvalifikovaní, druhý, že to máme za sebou, a třetí, že jsme jeli dobrý závod,“ řekl Šimánek ČTK a Právu. Potěšil ho zejména odstup od aktuálně nejlepší světové posádky O'Donovana a McCarthyho. „V důležitém závodě jsme jim takhle blízko dlouho nebyli,“ podotkl mladší z české dvojice.

I Vraštil byl spokojený, že česká posádka potvrdila, že do finále patří. „Domluvili jsme se, že takhle pojedeme, že na to máme natrénováno. Připravovali jsme se tak, abychom dokázali jet vepředu, což se nám tady ve všech závodech povedlo,“ řekl Vraštil.

Zlom závodu nastal po kilometru. „Začali jsme to vytahovat a viděli jsme, že trháme Nory a Španěly. Bohužel Italové udělali to samé nám, poodjeli nám. My jsme jeli šrot až do konce, ale oni byli lepší. Dnes se jelo jednoznačně na výkon,“ uvedl Vraštil. „I když medaile byla čtyři vteřiny, tak na konci to tam už nebylo. Průběh závodu byl ale takový, jak jsme si řekli, a udrželi jsme za sebou dvě rychlé posádky. Zaslouženě jsme byli v áčku,“ doplnil jej Šimánek.

Flamíková s Novotníkovou se od prvního mezičasu na 500 metrech držely na čtvrté pozici, v závěrečné části dvoukilometrové tratě je ale předstihly nakonec vítězné Britky Emily Fordová, Esme Boothová i Kamile Kralikaiteová a Ieva Adomavičiuteová z Litvy. Češky ale zároveň předjely Italky Alici Codatovou a Aishu Rocekovou, které zcela odpadly, a mohly tak slavit postup do Paříže.

„Byly to obrovské nervy a úplná skála mi upadla ze srdce,“ radovala se po závodě Novotníková. „Člověk nevěděl, jak vypálí ostatní posádky, protože všichni šli na start se stejným cílem jako my. Teď je to úplně fantastické,“ řekla osmadvacetiletá veslařka.

Češky dobře věděly, že k postupu do Paříže nesmí skončit poslední. „Když jsem při projetí cílem viděla, že jedna posádka je za mnou, tak jsem málem začala brečet ještě dříve, než jsem tam byla,“ pousmála se Flamíková. „Hrozně se mi ulevilo a zároveň to šíleně bolelo. Říkala jsem si, jo, už je to za mnou a letos už to takhle hrozné nikdy nebude. Byla jsem strašně ráda, i kvůli trenérovi, který na tom má strašně velký podíl. Zvládli jsme to,“ uvedla Flamíková.

Poslední vystoupení v Srbsku už mají za sebou dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Tomáš Šišma a párová čtyřka Filip Zima, Jan Potůček, Marek Diblík a Dalibor Neděla. Helešic s Šišmou byli čtvrtí ve finále D, párová čtyřka obsadila stejnou pozici ve finále C.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme