Pařezová chaloupka, kterou obývají skřítci? Expert upozornil na blahodárné účinky kutilství

V této pařezové chaloupce bydlí skřítci, kteří pracují v ostravských dolech.

Pařezová chaloupka

Někdo má na zahradě trpaslíka, jiný si postaví zmenšeninu Karlštejna nebo vyrobí z pařezu domeček pro skřítky. Výtvory kutilů mnohdy vzbuzují úsměv. Odborníci ale tvrdí, že se při tvůrčí činnosti vyplavují endorfiny, a dokonce i zlepšuje imunita.

Chaloupka z mechu a kapradí. K bytelným dvířkům vede žebřík a přes rozměrné okno je vidět zařízení světnice. V pařezu nedaleko Žermanické přehrady prý bydlí trpaslíci. Zahlédnout je ale není jednoduché, i když si na ně díky solárním lampám můžeme posvítit.

ČTĚTE TAKÉ: Šikovný kutil ohromil dřevěným Rolls-Roycem. V autě se šesti koly se projíždí se synem

„První se rozsvítí dvířka, říkáme se ženou, že přišli ze šichty, a posléze se rozsvítí okno, takže už jsou doma a asi večeřejí. Mají záchůdek, ale ten používají, až se zhasne, protože chtějí mít taky intimitu, soukromí,“ popisoval chaloupku pro CNN Prima NEWS kutil Radim Podžorský.

Obyvatelé pařezu jsou prý permoníci pracující v ostravských dolech. „Žena kontroluje, jestli mají čisté boty, ráno, když jdou do práce, protože večer přijdou z fárání špinaví. Někdy je tam veselo, oni jsou zvyklí, že po šichtě něco vypijí,“ uvedl dál. Proměnit pařez v obydlí pro trpaslíky prý zabralo týden intenzivní, ale zábavné práce. Od výroby mininábytku se manželé z Ostravy nemohou odtrhnout doteď.

Kdo si hraje, nezlobí. To je známá věc. Odborníci k tomu ale mají i vědecký komentář. Lidé, kteří jsou doslova ponoření do něčeho, co je baví, nevidí a neslyší, se ocitají ve stavu takzvaného flow, při kterém se jim vyplavují do krve endorfiny. „Endorfin je stokrát silnější než morfium, takže zabraňuje bolesti a zabraňuje únavě. Endorfin ještě navíc zvedá naši imunitu,“ vysvětlil klady kouč manažerů Jan Mühlfeit.

Tagy: