Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vydejte se do ráje. Alternativní Amerika jako rasistická země i fašistická diktatura v novém románu Hanyi Yanagihary

Hanya Yanagihara. Foto: Sam Levy - VRT photosubmission, Wikimedia Commons
Hanya Yanagihara. Foto: Sam Levy – VRT photosubmission, Wikimedia Commons

V předchozím románu Malý život se americká spisovatelka Hanya Yanagihara věnovala tématu sexuálního zneužívání dětí. V novém díle Do ráje, které právě vychází ve Světové knihovně Odeon, nabídla pohled na rozdělenou Ameriku. Hlavním tématem, kolem kterého svou knihu vystavěla, jsou svazky lidí stejného pohlaví.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Yanagihara debutovala před deseti lety knihou Lidé ve stromech (The People in the Trees) inspirovanou životním příběhem virologa Gajduseka. Jeho rodiče pocházeli ze Slovenska a Maďarska a Gajdusek v roce 1976 získal Nobelovu cenu. O nějakých dvacet let později byl však odsouzen za pohlavní zneužívání a strávil téměř rok za mřížemi.

Gajdusek během svých výzkumných cest do Tichomoří oslovoval chudé děti, zejména chlapce, bral je s sebou do Spojených států a tam jim zajišťoval vzdělání. Právě jeden z těchto chlapců, už jako dospělý, Gajduseka obvinil ze zneužívání. Pro úplnost dodejme, že Gajdusek se ke zneužívání doznal.

Románový debut autorky, která vyrostla na Havaji, se dočkal vřelého kritického přijetí a okamžitě Yanagiharu etabloval na americké literární scéně.

Malý život

Její druhý román Malý život vyšel v roce 2015, nominace na Booker Prize (bylo to rok poté, co se toto původně britské ocenění otevřelo i americkým autorům) knize zajistila celosvětovou popularitu. Záhy román ve výborném překladu Petry Diestlerové vyšel i česky.

V knize Yanagihara osvědčila neobyčejný vypravěčský talent: nabídla strhující

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější