Nutriční terapeuty by diabetikům mohla hradit pojišťovna. VZP díky tomu ušetří stovky milionů

Počet diabetiků dlouhodobě výrazně roste a odborné lékařské studie varují před globální epidemií. Také v České republice je vývoj alarmující. Cukrovkou dnes trpí podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky skoro každý desátý Čech. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna za péči o diabetiky minulý rok zaplatila rekordních devět miliard korun. Zhoršující se situaci chce řešit i větší dostupností nutričních terapeutů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

diabetes

Počet diabetiků dlouhodobě výrazně roste (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

„Moje práce je založená na tom, že se snažím s pacientem domlouvat na změnách jeho dosavadního stravování,“ říká Aneta Hásková. Radí jako nutriční terapeutka pacientům ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž

Přicházejí k ní hlavně lidé s obezitou nebo cukrovkou. Včasná změna špatných návyků podle ní dokáže předejít vážnějším komplikacím.

„Pokud má ten pacient jen nějaký prvozáchyt – tak si troufám říct, že postačí tato úprava dosavadního – to znamená změna stravovacích návyků ale i v té pohybové aktivitě.“

Doposud byla ale dostupnost nutričních specialistů omezená jen na velká diabetologická centra a nemocnice. V ambulancích diabetologů takovou pomoc pacienti hledali marně, potvrzuje předseda České diabetologické společnosti Martin Prázdný.

„Bohužel v tom běžném provozu diabetologické ambulance zbývá na tyto činnosti relativně málo času.“

Právě Česká diabetologická společnost chce ve spolupráci s VZP dosavadní praxi změnit. Nutriční specialisté by od roku 2024 měli působit až v osmi desítkách diabetologických ambulancí na úrovni jednotlivých okresů.

„Jedná se o etablované diabetologické ambulance, zpravidla větší, které budou schopné zaměstnat nutričního specialistu, který dostane a bude vybaven příslušným certifikátem České diabetologické společnosti,“ popisuje náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár.

Za půl roku čtyři konzultace

Pacienti budou mít služby nutričního specialisty hrazené. Pojišťovna na to chce vynaložit maximálně desítky milionů, slibuje si ale, že díky lepší péči nakonec stovky milionů ušetří.

Lidé budou moct využít čtyři nutriční konzultace za půl roku. Podmínkou jejich proplacení bude dodržování jídelníčku a doporučeného režimu vedoucí ke zlepšení zdravotního stavu. Což se projeví například zhubnutím.

Lékaři se stále častěji setkávají s prediabetem. ‚Předstupněm‘ cukrovky trpí i mladí lidé kolem třiceti

Číst článek

Dvouletý pilotní projekt vítá i prezident spolku aktivních diabetiků Vlastimil Milata.

„Po dostupnosti nutričních terapeutů z pohledu pacienta s diabetem je velký hlad. A ta dostupnost je velmi, velmi špatná. Takže já věřím, že od příštího roku, kdy ta služba bude hrazená, dojde k výraznému zlepšení,“ říká.

Podle něj ale nemusí ani osm desítek nutričních specialistů dostačovat. „To je číslo, které nepokryje celou potřebu. Ale je fajn, že se někde začne,“ dodává.

Vlastimil Milata doufá, že projekt bude sloužit jako inspirace i pro další pojišťovny. Z jejich vyjádření ale plyne, že se zatím zapojit nechystají. To potvrzuje i Martin Prázdný z České diabetologické společnosti.

„My jsme vstoupili do diskuze se všemi pojišťovnami a nabídli jsme tuto myšlenku i svazu a v podstatě jsme dostali pozitivní odezvu po dlouhých jednání nakonec z VZP,“ říká.

Zvýšení dostupnosti nutričních specialistů má pomoci především pacientům s diabetem druhého typu, který na rozdíl od prvního typu, způsobuje špatná životospráva. Touto variantou trpí kolem devadesáti procent diabetiků. Cukrovka u nás loni způsobila téměř 5 tisíc úmrtí.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme