InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Táborské kino Svět má moderní foyer s hádankami ze světa filmu

   Autor: Libuše Kolářová

    Autor: Libuše Kolářová

AKTUALIZOVÁNO - 10.9.2023 13:03

TÁBOR - V táborském kině Svět proběhla během prázdnin rekonstrukce vstupního foyer. Návštěvníky čeká překvapení. V prostoru najdou stolečky, u kterých lze při čekání na film postát, ale je tu i posezení. Věci si mohou odkládat do uzamykatelných skříněk, pro hromadné návštěvy, například školní, je do zdi vestavěna velká skříň. A navíc se návštěvníci kina i pobaví. Zdi celého foyer totiž zdobí hlášky ze známých filmů. Milovníci filmu mohou hádat, každou hlášku doplňuje nikoliv název filmu, ale jméno režiséra, země a rok vzniku. Stojí za to přijít do kina o chvíli dřív. Autorkou nápaditého projektu je táborská architektka Eva Hubičková. A protože se letos připomíná i nedožitých 95 let její babičky, fotografky Marie Šechtlové, byla ve čtvrtek 7. června slavnostně zahájena i výstava jejích fotografií v kavárně kina Svět.

 

Městské kino Svět, kam ročně zavítá zhruba 43 tisíc diváků, patří mezi pět nejúspěšnějších jednosálových kin v republice.

Místostarostka Lenka Horejsková zavzpomínala na dobu, kdy město Tábor kino koupilo. V 90. letech totiž budovu dostali v restituci sourozenci Mašíkovi, kteří žili v zahraničí. "Paní Mašíková se sem dokonce nastěhovala. Kino pak provozovali manželé Rousovi. Modernizovat jej ale bylo nad síly soukromého vlastníka, pamětníci si určitě vzpomenou, že v předsálí byl i second hand, aby se vydělalo na provoz kina," zmínila Lenka Horejsková. Nakonec kino v roce 2000 koupilo město a protože v tu dobu již nezřizovalo další kulturní instituce, začlenilo jej do Tělovýchovných zařízení města Tábora, která jej spravují dodnes. V režii městského zařízení pak postupně došlo na výměnu promítacích a zvukových technologií a technik, rekonstrukci toalet, interiéru kavárny a exteriéru budovy. Poslední tečkou je letošní rekonstrukce foyer, která stála 1,5 milionu korun bez DPH.

„Doufáme, že se vše podařilo při zachování atmosféry, genia loci. Opravili jsme povrchy, zbrousili krásnou stávající mramorovou podlahu, která naštěstí zůstala zachovaná i pod šatnou a recepcí. Vyrovnali jsme strop a stěny, řešili jsme některé drobné provozní nedostatky," uvedla autorka projektu Eva Hubičková. Starosta Štěpán Pavlík podtrhnul součinnost jednatele Tělovýchovných zařízení Jana Bendy, který se snažil všechny návrhy architektky podporovat. Nový grafický styl foyer vznikl ve spolupráci s uměleckým typografem Jakubem Trojákem, který je autorem loga a grafiky v Café Svět, na plaveckém stadionu a nově i grafického stylu kina.

Nové předsálí radnice 7. září představila u příležitosti vernisáže fotografií slavné táborské fotografky Marie Šechtlové, která zemřela v roce 2008 a letos by se dožila 95 let. V kavárně, která je nyní s foyer propojená, probíhá výstava snímků z první poloviny 60. let. "To už mezi fotkami spartakiád a pracujících se mohlo občas objevit i něco krásného," zmínila dcera Marie Šechtlové, výtvarnice Marie Michaela Šechtlová. Marie Šechtlová je označována za přední představitelku lyrické linie české fotografie 60. let, spolupracovala s básníky. Výstava nabízí snímky, které vyšly napříkald v tehdejším časopisu Svět v obrazech a dalších. 

Místostarostka Horejsková zavzpomínala, jak v druhé polovině 90. let ještě coby vedoucí odboru kultury chodila za Marií Šechtlovou do ateliéru a vybíraly fotografie pro knihu o Táboře, která vyšla v roce 1997. "Vyprávěla mi, že první fotoaparát vyměnila za hodinky s ruským vojákem, který přijel osvobodit Tábor. Nebo jak se převrátila na sáňkách v Holečkových sadech" dala Lenka Horejsková k lepšímu historky. "V těch sadech už jí bylo určitě přes šedesát," doplnila se smíchem Eva Hubičková. Marie Šechtlová pak dostala k sedmdesátinám počítač a pustila se i do nových technologií při práci s fotografií.  

Zástupci města přislíbili, že v moderním předsálí kina budou pokračovat oblíbené besedy s filmovými tvůrci a herci. Tábor už se může svým kinem pyšnit až po tento poslední prostor, který zbývalo zrenovovat. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace