Herec Jan Kuželka má doma fajfku, kterou kouříval sovětský tyran Stalin. Občas si ji zapálí

Herec Jan Kuželka má doma ve své sbírce skutečnou raritu. Dýmku, kterou kdysi kouříval jeden z nejkrutějších tyranů světa, sovětský diktátor Josif Vissarionovič Džugašvili známý jako Stalin. Jak k ní přišel?

Dýmku, kterou před téměř devadesáti lety kouříval jeden z největších hrůzovládců a diktátorů světa J. V. Stalin, získal herec Jan Kuželka od svého dlouholetého gruzínského přítele Alexandra. „Jeho tatínek se osobně velice dobře znal se Stalinem. A ten mu jednou věnoval svoji vlastní dýmku. Když se Alexandr dozvěděl, že mám také rád fajfky, dostal jsem ji od něj jako dárek,“ svěřil se herec redakci CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svatba, dítě, pak krutá rána. Jaroslav Drbohlav z Tří oříšků pro Popelku umíral mladý a slepý

Unikátní dar si uložil do své bohaté sbírky dýmek, mezi nimiž nechybí například petersonky či dunhillky. Stalinova dýmka je dodnes velmi zachovalá a herec si ji občas i zapálí. „Když si tak bafám, pokaždé si vzpomenu na Alexandra a všechno to, co mi vyprávěl. Jeho příběhy z dětství... Nebo co mi líčil o Stalinovi. Jako malý od něj dostal první pistáciové oříšky v životě. Alexandr už jako dítě uměl velmi dobře hrát kulečník a Stalina při jedné z jeho návštěv učil první šťouchy,“ poznamenal Kuželka, který má na svém kontě neuvěřitelných 350 filmových rolí.

V tuzemsku se před kamerou potkával se zlatou hereckou generací, do které patřili Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Miloš Kopecký, Bohouš Záhorský, Vlastimil Brodský a mnozí další. Točil dokonce i v Hollywoodu. Do svého oscarového filmu Amadeus si ho osobně vybral režisér Miloš Forman. V zahraničí si Kuželka zahrál ve zhruba padesáti snímcích.

„V těch nejznámějších jsem si zahrál třeba v seriálu Mladý Indiana Jones, v Bídnících s Depardieuem, ten byl svůj, ale jinak fajn člověk. Strašně rád vzpomínám na Johna Malkoviche. Úplně normální, pohodový člověk. Uklidňoval mě, na hotelu jsme spolu zkoušeli. Choval se skvěle. Ne nadarmo se říká, že čím větší hvězda, tím normálnější člověk,“ prozradil Kuželka, který několik let daboval v animovaném americkém seriálu Simpsonovi postavu Smitherse.

S parťákem Schimanského popíjel v Praze

Díky natáčením v zahraničí se velmi spřátelil i s německým hercem Eberhardem Feikem, který hrál komisaře Thannera, parťáka Schminaského v seriálu Místo činu. Do českého znění ho nadaboval Miroslav Moravec. „Seznámili jsme se spolu při natáčení německé Sněhurky a stali z nás velcí kamarádi. Jezdil pak za mnou léta do Prahy, chodili jsme na pivo k Tygrovi. To byly časy! Pak se ale řízl na cirkulárce a zemřel. Údajně embolie,“ zavzpomínal herec.

Tagy: