20 let projektu Perníkové chaloupky v Rábech

část týmu Perníkové chaloupky 9. 9. 2023 – autor Pavel Beran

část týmu Perníkové chaloupky 9. 9. 2023 – autor Pavel Beran

interiér Lovčího zámečku (2003) – autor Luděk Šorm Divadelní sál (2015) – autor Tomáš Kubelka chodba Lovčího zámečku (2003) – autor Luděk Šorm Perníkářská dílna Ježibaby (2015) – autor Luděk Šorm

V sobotu 9. 9. 2023 se sešlo několik desítek nejvěrnějších brigádníků a dobrovolníků, aby si připomenuli dvacet let od chvíle, když pan Luděk Šorm převzal klíče od Lovčího zámečku pod hradem Kunětická hora u Pardubic.

Byl to neradostný pohled: výjimečná stavba z roku 1882, jež je opomíjeným předobrazem České chalupy na zemské Jubilejní výstavě 1891, byla po letech užívání Ústavem sociální péče pro mentálně postiženou mládež vrácena v restituci ve značně zanedbaném stavu. Hlavní historická budova od architekta Františka Schmoranze ml. (1845-1892) trpěla zatékáním dešťové vody. Nemovitosti zámečku jsou sice od základů po hřeben střechy vyzděné z cihel a jenom obložené kamenem a dřevěnými kládami, avšak nejsou nijak izolovány od zemní vlhkosti, a tak úředníci při jeho adaptaci v roce 1955 na cihlové stěny zevnitř nechali nalepit asfalt, na něj silnou vrstvu tvrdého betonu a kachličky. Tím ale jenom zemní vlhkost vyhnali do patra, kde stěny nechali natřít omyvatelným emailem v barvě slonové kosti.

Dne 30. 8. 2003 Šormovi tuto obrovskou budovu přejmenovali na Perníkovou chaloupku, s velkým nadšením se pustili do oprav (z počátku zcela svépomocí) a za pomoci řady brigádníků a dobrovolníků, hlavně rodiny Vostřezových, z areálu vytvořili výletní místo převážně pro rodiny s dětmi. Více než 100 tisíc fotografií, pořízených za uplynulých 20 let, dokumentují úžasnou proměnu, kterou procházely jednotlivé vybydlené místnosti k původnímu vzhledu nebo nově získané funkci. Již 7. 5. 2004 bylo slavnostně otevřeno TIC děda Vševěda a malé Muzeum perníku ve 2 místnostech, o rok později k němu přibyla Perníkářská dílna Ježibaby a další výroční den Medový ráj, Nebe a Peklo s výstavou skřítků v bývalé uhelně pod terasou. V následujících letech byla obnovena vstupní hala Lovčího zámečku s Rytířským sálem a výstavním sálem dle původní výzdoby, knihovna, velká kuchyň a pokoj, ve kterém se po dvě léta 1941-1942 rekreoval hudební skladatel a malíř Josef Bohuslav Foerster (1859-1951). Zcela novou funkci získaly místnosti divadelního sálu, Perníkové matriky a Otesánkovy mlsárny. Veškeré opravy byly financovány bez dotací z veřejných zdrojů - z výtěžku zážitkového programu, který až do roku 2006 byl nabízen denně včetně sobot, nedělí a svátků a který v roce 2007 navštívilo rekordní množství 50.243 platících návštěvníků.

Od desátého výročí Perníkové chaloupky majitelé řeší dosud neukončený soudní spor o nesmyslnou změnu územního plánu, který pozemky úředně určené k podnikání uvnitř oploceného areálu změnil na regionální biocentrum, jehož hlavní funkcí je ochrana přírody. Na obranu před nenávistnou kampaní proti živnostníkům byl 17. 11. 2017 založen divadelní spolek s odborovou organizací KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s. Nyní má již více než 6500 řádných členů (tzv. domorodců) a ročně kolem 30 tisíc členů anonymních (tzv. cizinců). Organizuje zážitkový program v komunitní režii a připravuje sociální fond. Tento spolek vloni uspořádal oslavu 140. výročí Lovčího zámečku, na níž pozval potomky všech jeho dosavadních majitelů včetně barona Richarda Drasche-Wartinberg, jenž je pravnukem barona, co budovu postavil.

Nejnovější impulz k dalšímu rozvoji projektu Perníkové chaloupky letos přinesla soukromá Základní škola V Pohybu, která do spolkového domu na území Království perníku přesídlila z Pardubic.

Kontakt:

Království perníku, z. s., V Perníkové chaloupce č. p. 38, 533 52 Ráby

Luděk Šorm - jménem správce, www.kralovstvi.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-památky-zábava-turistika-Království perníku

Oblast
Pardubický (pu)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.