Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Jubilejní dvacáté setkání téměř 50 romských studentů: Vzdělávání, zábava a přátelství na celý život, to je BARUVAS!

11. září 2023
Čtení na 7 minut
Setkání romských studentů Baruvas 2023 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Setkání romských studentů Baruvas 2023 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
V pátek 1. září skončilo jubilejní dvacáté setkání romských studentů s názvem BARUVAS. Poprvé se odehrálo v novém prostředí nedaleko města Plasy u Plzně. Jednalo se také o jedno z největších setkání BARUVAS, kterého se zúčastnilo 46 studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol. Během týdenního setkání se studenti seznámili blíže s formami diskriminace, rasismu a hate speech, na který poté navazovaly jejich aktivity. V průběhu týdne studenti vytvořili několik divadelních představení zažili několik výletů a také sportovali. Absolvovali také přednášku na téma mediální gramotnosti a diskuzi o dezinformacích. Nechyběl ani workshop o historii Romů s virtuální realitou koncentračního tábora v Letech u Písku.

BARUVAS oficiálně začalo už na Hlavním nádraží v Praze v sobotu 26. srpna. Někteří studenti se neviděli celý rok, a tak bylo vítání velmi intenzivní. Letos se setkání BARUVAS zúčastnilo dohromady 46 studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol. Více jak polovina z nich byli studenti, kteří letos jeli poprvé, nicméně díky podpoře starších studentů nebylo poznat, že jsou na BARUVAS nějací nováčci. Noví studenti mezi zkušené matadory zapadli už na Hlavním nádraží v Praze, a tak byla cesta plná diskusí a pohodové atmosféry.

Po příjezdu do Plzně studenty vyzvedl objednaný autobus, který všechny účastníky odvezl do krásného prostředí obklopeného lesy a řekou nedaleko města Plasy. Po rozdělení pokojů a vybalení následovaly klasické seznamovací hry. Lehké mrholení nebylo pro nadšené studenty překážkou, a tak se na seznamovací hry využila louka v areálu rekreačního střediska. Po hrách jsem si vzal slovo a vysvětlil pravidla pobytu, rozdělil studenty do skupin, ve kterých následně celý týden pracovali. Studenti se poté rozprchli do pokojů a připravovali se na program, který začínal v neděli ráno.

První den na BARUVAS (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Média kam se podíváš

Hned v neděli si vzal studenty na starost Patrik Banga, který v tandemu se Zdeňkem Ryšavým připravili přednášku a následně diskusi o mediálním světě v dnešní době. “Diskutovalo se především o mediálních výstupech spojených s Romy. Přišla řeč například na tzv. lajfkaře, debatovalo se o výrocích politiků směřovaných na Romy nebo o dezinformacích, které stále nejen o Romech, ale i mezi Romy, po internetu kolují,” řekl Zdeněk Ryšavý, ředitel organizace ROMEA.

Patrik Banga přednáší studentům (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Po obědě si studenty převzal Štefan Balog, který studentům představil časopis Romano voďi a zadal jim úkol, aby každá skupina vytvořila tematicky zaměřený časopis s přesně danými rubrikami. „Studenti si mohli vyzkoušet, jaké to je pracovat v redakci. Například jedna skupina měla časopis zaměřený na hudbu a jiná se tematicky měla projevit jako bulvární plátek. Bylo zajímavé vidět, jak studenti přemýšlí a kreativně tvoří obálku, rubriky a zadní stranu. Dokonce jsme mezi studenty našli i možné budoucí žurnalisty,“ uvedl Zdeněk Ryšavý.

Příprava na prezentaci časopisů (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Historie Romů

Znát svou historii je základním předpokladem pro jakési pochopení a zakořenění identity. Organizace ROMEA dlouhodobě vzdělává mladé Romy v historii Romů. Ani na dvacátém BARUVAS tomu nebylo jinak. V pondělí dopoledne si studenty převzala historička Renata Berkyová, která všem popovídala o historii Romů se zaměřením na holocaust a koncentrační tábor v Letech u Písku. Studenti si na základě dobových materiálů měli připravit krátkou prezentaci o konkrétním zadaném tématu. Jedna skupina tak například sledovala život Josefa Serinka, další se pak například zaměřila na historii tábora v Letech u Písku.

Odpolední program pak patřil historičce Kristině Dienstbierové, která studentům představila projekt Virtuální reality koncentračního tábora v Letech u Písku. Studenti si tak mohli prohlédnou, jak to v tomto táboře fungovalo. Samotná zkušenost ale nestačí, a tak se organizace ROMEA rozhodla, že využije nové nabitých znalostí studentů a Kristina tak mohla společně se svou kolegyní Františkou Dvorskou získat různé názory na vylepšení reality pomocí návrhů storyboardů, na kterých mohli studenti vytvořit mini příběhy, které se budou implementovat do virtuální reality.

Renata Berkyová a její přednáška na téma historie Romů (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Divadlo vážně i nevážně

Čtvrtý den dopoledne dobíhal program Kristiny Dienstbierové. Studenti prezentovali své mini příběhy a všichni sklidili velký úspěch. Po obědě bylo důležité protáhnout se a spálit kalorie procházkou a celé odpoledne poté studenti připravovali své scénky. Tradičně se totiž v programu BARUVAS objevilo i divadlo. Studenti dostali témata, která měli dramaticky zpracovat. Diváci si mohli vychutnat například Romské televizní noviny v žánru komedie/satira nebo ukázku stereotypních názorů na Romy jako pohádku. Studenti jako vždy předvedli skvělé výkony a publikum mělo o zábavu postaráno.

Jedno z divadelních představení (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

„Studenti si vždy divadelní představení užívají. Dáváme jim volnost co se týče kreativity. Vytváří si scénář, kostýmy, připravují rekvizity. Jsem překvapený, kolik hereckých talentů máme mezi studenty. Pokud by měli trénink od profesionálů, můžou se někteří prosadit i v tomto odvětví,“ řekl Patrik Grundza, který byl dříve také účastníkem setkání, ale letos už měl roli organizátora.

Exotická zvířata v centru města

Pátý den setkání BARUVAS konečně vysvitlo slunce, a tak bylo na čase vyrazit se studenty na celodenní výlet. Dopoledne studenti v doprovodu vedoucích navštívili Zoologickou zahradu v Plasech, která se pyšní několika vzácnými druhy zvířat.

„Myslím si, že je důležité, aby měli studenti obecný přehled nejen o svých oborech, ale i o politice, veřejném dění, nebo o přírodě a zvířatech. Na začátku prohlídky jsem všem studentům řekla, že v Rompiliádě bude i vědomostní soutěž a v ní se objeví i otázky ze zoologické zahrady. Studenti se tedy po zahradě pohybovali ve skupinkách a snažili se načerpat co nejvíce informací, ale zároveň si tento slunný den užít do sytosti,“ dodala Vanesa Harvanová, koordinátorka vzdělávacích aktivit organizace ROMEA.

Studenti v Zoo Plasy (FOTO: Lukáš Cirok)

Po obědě následoval další výlet. Studenti se rozdělili do větších skupin a vydali se na různě dlouhé trasy, vždy s doprovodem jednoho s organizátorů. Okolí města Plasy oplývá krásnou přírodou, hustými lesy a vodními kaskádami. Po několika propršených dnech to pro studenty byla skvělá příležitost nadýchat čerstvý vzduch, rozpohybovat tělo a nasávat energii.

Večer se všichni sešli u ohniště, kde se zpívalo. Studenti hráli hru, kdy jedna skupina zpívá písničku a druhá musí najít v té písni slovo, kterým začne novou píseň. Tato přetahovaná ve zpěvu romských písní byla spontánní akcí studentů a opékání buřtů na ohni bylo jen třešničkou na dortu toho skvělého dne.

Rompiliáda

Předposlední den pobytu využili organizátoři na tzv. Rompiliádu (romská olympiáda). Rompiliáda měla celkem šest disciplín. Dopoledne proběhly celkem čtyři a to: skupinový závod v běhu, beer pong, opičí dráha a vědomostní hra.

Rompiliáda 2023 (FOTO: Lukáš Cirok)

„Studenti byli rozděleni do skupin tak, aby byly síly vyrovnané. Jsem rád, že všichni spolupracovali a zapojili se. Bylo vidět, že jak vzdělávací, tak pohybové aktivity studenty baví a plní svůj úkol, kterým je spojovat studenty a vytvářet přátelství na celý život. Já před šesti lety na BARUVAS poznal své nejlepší přátele a zrovna setkání BARUVAS bylo impulsem pro mou práci v organizaci ROMEA,“ vysvětlil Patrik Grundza.

Odpolední turnaj ve fotbale a turnaj v přetahování lanem oficiálně ukončil Rompiliádu a také celý program letošního jubilejního setkání BARUVAS. Zbývalo už jen vyhlásit vítěze Rompiliády a užít si poslední večer plný tance a zábavy.

Nová přátelství, nové zkušenosti

Po večerní zábavě plné tance zbývala poslední aktivita a tou bylo zhodnocení celého BARUVAS. Studenti si zabalili a poté se všichni přesunuli na hřiště, kde měl manažer stipendijního programu poslední projev, ve kterém poděkoval všem účastníkům, organizátorům a také kolegům. Studenti poté mohli vyjádřit svůj názor a říct, jak se jim setkání líbilo.

Závěrečné objetí (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

„Jako nováček jsem rád, že jste mě přijali tak rychle. Jste boží! Děkuji moc za zážitky, na které nezapomenu. Děkuji také všem organizátorům, že nám uspořádali takovou akci. Moc jsem se vámi bavil a doufám, že se brzy potkáme znovu,“ řekl například Lukáš Ferenc, nový stipendista, student střední průmyslové školy v Hranicích.

Letošní BARUVAS oficiálně skončilo tam, kde začalo, na Hlavním nádraží v Praze. Přátelství, která vznikla jsou to nejdůležitější, co BARUVAS studentům přináší. BARUVAS znamená v romštině ROSTEME. Roste tedy i rodina, kterou stipendijní program vytváří už od roku 2016.

„Já vám chci taky moc poděkovat za doslova nezapomenutelný zážitek. Od té doby, co jsem přijela na vás myslím a jestli si myslíte, že se mě zbavíte tak jste na omylu. Od teď mě máte na krku,“ napsala Sára Tatayová, studentka Severočeské střední školy všem ostatním studentům.

„Pokaždé, když přijedu ze setkání BARUVAS, říkám si, že ta práce, kterou děláme má smysl. Jsem na všechny studenty pyšný a mám pocit, že letošní BARUVAS se i přes nepřízeň počasí povedlo. Studenti jsou spokojeni a na tom záleží. Těším se, až je všechny potkám v říjnu v Praze. Na místě je poděkování všem, kteří nás v tomto našem úsilí podporují a svými příspěvky umožňují, aby tento program nadále spojoval mladé talentované Romy a vysílal do světa profesionály, kteří jednou budou měnit svět,“ uvedl Zdeněk Ryšavý, ředitel organizace ROMEA.

FOTOGALERIE

FOTO: Petr Zewlakk Vrabec
DALŠÍ FOTOGRAFIE ZDE
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon