Flex Weekend Pro 2023: Nathan De Asha ovládl celou soutěž a míří na Olympii! Výsledky a reportáž

Přestože tento víkend nabídl hned několik závodů, kterých se profesionálové v honbě za kvalifikací na listopadovou Olympii mohli zúčastnit, shodou okolností si všichni renomovaní závodníci vybrali Flex Weekend PRO konaný v italském Miláně. Jen při pohledu na startovní listinu tak muselo být každému jasné, že ačkoliv pro soupeře, kteří stále ještě čekají na kvalifikační vstupenku, budou tyto závody hodně těžké, pro diváky to bude nádherná podívaná. Pojďme se v této reportáži podívat, jak to dopadlo.

Předsoutěžní predikce

Na Flex Weekend PRO se představí pouze tři kategorie, a sice kulturistika mužů open, men's physique a bikini. Přesto se ale bylo na co těšit, protože jen první ze zmíněných kategorií slibovala podle startovní listiny účast hned 22 závodníků, mezi nimiž měl být i český profík Jan Turek. Honza již minulý rok předvedl například na EVLS, že má i na TOP umístění mezi profíky, ovšem tentokrát to bude mít opravdu hodně těžké.

V cestě mu totiž stojí hned 5 profíků se zkušenostmi z pódia Olympie – a jedná se o velká jména jako Nathan de Asha, Blessing Awodibu, Regan Grimes, Theo Leguerrier a Andrea Muzi. No a tohle už tak nabité startovní pole ještě doplní například Roman Fritz, který je na Olympii již kvalifikovaný díky vítězství na Bigman Spain PRO z přelomu července a srpna. České fanoušky by mohl zajímat ještě slovenský profík Tomáš Tabačiar a přestože s Honzou oba mohou překvapit, příliš velké šance na vítězství papírově nemají.

Mnoho zahraničních komentátorů spíše očekávalo, že si to mezi sebou rozdá Blessing Awodibu, Regan Grimes a Nathan de Asha. Blessing by si určitě rád spravil chuť po zisku 4. místa z letošního Chicago PRO a podle fotek na jeho instagramu to vypadalo, že zapracoval na lehce zaostávajících nohou a ukáže se ve skvělé formě. V cestě mu ale bude stát úzký pas a monstrózní záda Regana Grimese a nepopiratelné zkušenosti v podání Nathana de Ashy. Ať už to dopadne jakkoliv, bude radost to sledovat.

Kategorie Open

Z původního dvadvacetičlenného startovního pole nakonec, jak už tomu tak bývá, nějací závodníci vypadli a celá soutěž tak odstartovala prejudgingem 19 borců. Jelikož mezi chybějícími sportovci nebyl žádný z horkých favoritů na vítězství, celá soutěž se nesla tak trochu v souladu s očekáváními, přičemž skvělou formu předvedli zejména Regan Grimes a Nathan de Asha. Kromě nich se však v tom nejlepším světle blýsknul také čínský závodník Liang Yan, který předvedl brutální svalový rozvoj zejména v oblasti dolních končetin a nabídl při své prezentaci opravdu parádní podívanou.

V prvním vyvolání se však k překvapení diváků a pravděpodobně i jeho samotného neobjevil. Příležitost ukázat se totiž dostal kromě zmíněného favorizovaného dua Grimes – de Asha postaveného uprostřed také Blessing Awodibu a Romana Fritze, který již měl narozdíl od ostatních závodníků účast na Olympii jasnou.

Druhé vyvolání již patřilo zmíněnému čínskému závodníkovi, kde ho doplnil mimo jiné i Theo Leguerrier, Andrea Muzi či Honza Turek. V průběhu dalších calloutů se však ukázalo, že Yan má skutečně na víc a tak se v předposledním vyvolávání objevil po boku Blessinga a Romana Fritze, přičemž poslední vyvolávání patřilo již zmíněné dvojici Regan Grimes a Nathan de Asha.

Podívaná to přitom byla zajímavá už jen proto, že Nathan byl na pódiu (zejména v semifinále) o něco lépe připravený, ale Regan to všechno doháněl brutálními svalovými objemy, jaké v kariéře snad ještě nepředvedl. Do poslední chvíle tak nebylo jasné, koho rozhodčí nakonec upřednostní. No a nemá cenu vás napínat, nakonec to byl Nathan de Asha, který si krom kvalifikace na Olympii odnesl také prize money ve výši 10 tisíc amerických dolarů a britskému profíkovi se tak cesta na druhý konec Evropy bezpochyby vyplatila.

Kategorie Open Flex Weekend Pro 2023

Druhá příčka patřila Reganu Grimesovi, třetí skončil Roman Fritz. Na čtvrtém místě skončil již mnohokrát opěvovaný Liang Yan, který ukázal, že mezi profíky rozhodně má své místo a od loňské premiéry mezi profíky na Wings Of Strength Pro si polepšil hned o 3 pozice. Pětici nejlepších pak uzavíral Blessing Awodibu, který si od závodů pravděpodobně sliboval více, tím spíš, když jeho forma byla jako tradičně velmi dobrá. V nabité konkurenci to však tentokrát nestačilo a za jeho neúspěchem stála pravděpodobně také významná a okem laika viditelná dysbalance mezi levou a pravou nohou, která celkový dojem na profesionálních závodech může lehce kazit.

Honza Turek byl, soudě dle jeho umístění v dalších vyvoláváních v závodu, někde kolem sedmé či osmé příčky, o kterou bojoval s Timem Budesheimem. Slovenský závodník Tomáš Tabačiar se nakonec objevil až ve čtvrtém calloutu a vypadalo to, že se nakonec umístí až někde kolem 15. příčky.

1. Nathan De Asha
2. Regan Grimes 
3. Roman Fritz 
4. Shouming Yan 
5. Blessing Awodibu 

Fotogalerie:

Kategorie Bikini

V kategorii bikin nakonec první příčku brala Lisa Reith, která si tak po mnoha ne tak úspěšných závodech v letošní sezóně konečně spravila náladu. S výjimkou T.R.U. Athlete UK PRO, kde brala druhé místo, se tato německá závodnice většinou pohybovala kolem 5. až 6. místa. Tentokrát to však konečně vyšlo a i ona dostane příležitost poměřit se s nejlepšími závodnicemi ve své kategorii již na listopadové Olympii.

1. Lisa Reith
2. Ottavia Mazza
3. Kristina Brunauer
4. Velerya Fedorenko
5. Noemi Cosentino 

Fotogalerie:

Kategorie Physique mužů

Pokud jde o kategorii physique, tam se také předvedla řada skvělých závodníků, ovšem největší favorit na vítězství, kterým byl belgický závodník původem z Afghánistánu Ali Bilal. A není se čemu divit, vždyť tenhle sportovec má za sebou i umístění v nejlepší desítce závodníků na loňské Olympii a je tak pro diváckou atraktivitu jedině dobře, že letos dostane opět příležitost poměřit své síly s ostatními závodníky na pódiu Mr. Olympia.

1. Ali Bilal
2. Emile Walker
3. Lenny Massouf
4. Mohammad Ali
5. Adeyemi Awoyemi

Fotogalerie:

Zbývá 30 dní

MyProtein Crispy Layered Bar

69
− 37%
49
Zbývá 30 dní

Prom-in Joint Blend

339
− 24%
289

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.