Mladí a nadaní. Poslouchejte seriál Radiožurnálu o talentovaných dětech

Chtěl bych hrát v Rudolfinu a vyhrát světovou soutěž, říká 14letý akordeonista. Cvičí 4 a půl hodiny denně

Ve čtyřech letech se zamiloval do hry na akordeon. Díky nadání, trpělivosti a hudebnímu sluchu se dnes už 14letý Viktor Stocker z Kladrub na Benešovsku propracoval k evropské špičce ve hře na tento nástroj. Prosadil se na soutěžích v New Yorku a Vídni a vyhrál i několik skladatelských soutěží. Aby se udržel mezi nejlepšími, cvičí na akordeon 4 a půl hodiny denně.

„Mezi mé nejnovější skladatelské úspěchy patří cena v Lucembursku na skladatelské soutěži, která patří mezi největší v Evropě pro mládež. A také jsem dvakrát obdržel cenu Jugend komponiert,“ říká mladý hudebník.

Čtěte také

Viktor hrál v několika evropských zemích – Švýcarsku, Rakousku, Itálii, Belgii, Německu. „Teď chodím do hudebky do Havlíčkova Brodu a zároveň jezdím na konzervatoř do Ostravy,“ popisuje.

Váží 13 kilo 

Vystupuje také s kamarádem a spoluhráčem z konzervatoře Martinem Kottem. A když si nasazují hudební nástroje, není to úplně lehká záležitost.

„Můj váží 15 kilo, ale modely pro dospělé mohou vážit klidně i o pět kilo více,“ říká Martin. A Viktor dodává: „Můj váží asi 13 kilo. Čas od času mě záda bolí, ale ne moc často, protože se protahuji a posiluji.“

Podpořit talent

Když mu byly čtyři roky, přišly do školky děti ze základní umělecké školy a jeden chlapec hrál na akordeon. „A mně se to tak strašně líbilo, že jsem hned ten den mamce říkal, že na něj budu hrát také.“

A co to pro rodiče znamená, že mají tak talentované dítě? „Talent je potřeba u dítěte podpořit, vytvořit podmínky, aby mohlo hrát, snažíme se, aby se Viktor dostal k těm nejlepším pedagogům, takže neváhám a vozím ho po republice nebo i za hranice České republiky, aby se dostal tam, kam potřebuje,“ vysvětluje Viktorova matka Martina Stockerová.

A jaké má Viktor cíle a přání? „Chtěl bych si zahrát v Rudolfinu a vyhrát nějakou světovou soutěž,“ popisuje Viktor, který chce být profesionálním akordeonistou, skladatelem a také učitelem hry na akordeon.

autoři: Věra Hájková , prh
Spustit audio